28.06.2024 | A
Karničnik: Portugalci so videli, da se z nami ne gre šaliti

Slovenska nogometna reprezentanca je v Wuppertalu prešla v odločilen del priprav na ponedeljkovo tekmo proti Portugalski v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji. Misli pred obračunom v Frankfurtu je razkril Žan Karničnik, eden tistih, ki so zaznamovali skupinski del turnirja.

Karničnika je namreč španski časnik Marca uvrstil celo v idealno enajsterico skupinskega dela, v njej so bili še Italijan Gianluigi Donnarumma, Španca Marc Cucurella in Fabian Ruiz, Portugalec Pepe, Švicarja Manuel Akanji in Dan Ndoye, Francoz N'Golo Kante, Avstrijec Marcel Sabitzer, Gruzijec Georges Mikautadze in Nemec Jamal Musiala.

"To pomeni, da na tem prvenstvu kažem dobre predstave, in vsekakor sem lahko zadovoljen in ponosen," je uvodoma dejal Karničnik, ki naprej, proti potencialni uvrstitvi v idealno enajsterico izločilnih bojev, ne gleda.

"Grem tekmo po tekmo. Sem v dobri formi in kažem dobre predstave na tem EP. Zdaj prihajajo Portugalci in mislim, da je vse mogoče," je povedal Karničnik, ki se ga je po tekmi s Srbijo (1:1) "spomnil" tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, češ da je Srbom dal gol igralec iz Celja, ki igra za 5000 evrov.

"Jaz ga lahko samo lepo pozdravim. Očitno ve tudi vse moje plače," je v smehu razlagal Karničnik, ki je zelo zadovoljen z dosedanjim dogajanjem na EP.

"Res je lepo prvenstvo. Lepo je videti polne stadione, kakovost igre. Ko smo se po prvem polčasu proti Danski na uvodni tekmi sprostili, smo začeli igrati to, kar se od nas pričakuje," je pojasnil.

"Iz tekme v tekmo smo rasli, to se je pokazalo tudi proti Angležem, ki jih vsi uvrščajo med favorite za osvojitev prvenstva. Dokazali smo, da se lahko kosamo z vsakim," je še povedal bočni igralec, čigar predstavam se čudijo mnogi.

"Počutim se izjemno, tudi po dolgi sezoni. Motivira me tudi to, da smo sprovocirali vse te slovenske navijače, da prihajajo v Nemčijo. Ko vidimo, kaj se dogaja pred stadioni, na stadionih, ti da to tisto dodatno energijo, dodatno motivacijo in mislim, da smo si vse to tudi zaslužili," je povedal 29-letni igralec, ki ga bo Celje zelo težko zadržalo v kadru po vsej tej pozornosti, ki jo žanje na EP.

Na njem je že dosegel omenjeni gol proti Srbiji, sicer pa svoje naloge zgledno opravlja na obeh straneh igrišča. Proti Portugalski, ki je velik favorit, ga čaka nov velik izziv. "Mislim, da lahko pričakujemo, da bosta na levi strani igrala Rafael Leao in Nuno Mendes. Vsekakor dva izjemna igralca, ampak smo pokazali tudi proti Angliji, kjer je tudi kakovost s Kieranom Trippierjem, Philom Fodnom, Colom Palmerjem in drugimi, da ko delujemo kot ekipa, se lahko kosamo."

Pravi tudi, da mu ni posebej žal, da so v osmini finala naleteli na Portugalce in ne na Romune. "Tudi slednji so odigrali dobro prvenstvo v močni skupini z Belgijo. Konec koncev pa smo nekako celo bolje videti proti reprezentancam, ki so favorizirane."

Poudaril je, da je takšne tekme proti igralcem svetovnega kova lepo igrati. "Komaj čakam," je pristavil in dodal, da bo to povsem drugačna tekma kot prijateljska marca v Stožicah, ko so Slovenci zmagali z 2:0.

"Vemo, da Portugalci lahko sestavijo dve ali tri reprezentance, ki so enako močne. Vsekakor pa so na tekmi v Ljubljani videli, da se z nami ne gre šaliti. Tudi oni bodo šli v to tekmo z določenim spoštovanjem."

Karničnik bo eden tistih, na katerega bo selektor Matjaž Kek zagotovo računal proti Portugalcem, res pa na drugi strani obrambe ne bo kaznovanega Erika Janže. A tudi to ne bo prevelika težava glede na fizično pripravljenost ekipe in samozavest, ki so jo pridobili med turnirjem.

"Mislim, da je lažje na EP, ko so polne tribune, medtem ko ti recimo v slovenski prvi ligi včasih malo zmanjka motivacije. To se tu ne more zgoditi," je še povedal Karničnik, ki ga praktično skozi celo prvenstvo spremlja tudi družina.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!
  • 08.09.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v pondeljek, 9. septembra 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Nogometna zveza Slovenije je za obiskovalce pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 08.09.2024 | A
    Kek napovedal nekaj sprememb, Stojanović pa zahtevno preizkušnjo
    Selektor slovenske moške nogometne reprezentance Matjaž Kek je napovedal, da zna za ponedeljkovo tekmo lige narodov s Kazahstanom narediti nekatere spremembe v postavi. Zaenkrat sicer ni jasno, ali se bo v prvo postavo po bolezni vrnil kapetan Jan Oblak.
  • 07.09.2024 | A
    Odmevi po tekmi z Avstrijo
    Slovenska izbrana vrsta je v petkovem večeru odigrala uvodno tekmo tokratne izvedbe UEFA Lige narodov. Pred razprodanimi Stožicami je pričakala favorizirano Avstrijo, pester obračun s severnimi sosedi pa se je končal brez zmagovalca.
  • 06.09.2024 | A
    Na prvi tekmi po evropskem prvenstvu remi z Avstrijo
    Nogometna reprezentanca Slovenije je novo izdajo UEFA Lige narodov pričela s točko proti Avstriji. Slovenci so v razprodanih Stožicah povedli z enajstmetrovko Benjamina Šeška, severni sosedje pa so izenačili z golom Konrada Laimerja.

DELI NA