06.09.2024 | A
Na prvi tekmi po evropskem prvenstvu remi z Avstrijo

Nogometna reprezentanca Slovenije je novo izdajo UEFA Lige narodov pričela s točko proti Avstriji. Slovenci so v razprodanih Stožicah povedli z enajstmetrovko Benjamina Šeška, severni sosedje pa so izenačili z golom Konrada Laimerja.

UEFA LIGA NARODOV - PRVI KROG

SLOVENIJA - AVSTRIJA 1:1 (1:1)

Stadion Stožice, 14.834 gledalcev, sodniki: Petrescu, Ghinguleac in Grigoriu (vsi Romunija).
Strelca: 1:0 Šeško (16./11-m), 1:1 Laimer (28.).
Slovenija: Vidovšek, Brekalo (od 86. Balkovec), Drkušić, Bijol, Janža, Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Lovrić (od 63. Mlakar), Šeško, Šporar (od 63. Celar).
Avstrija: Pentz, Mwene, Posch, Wöber, Prass, Seiwald, Laimer, Schmid (od 82. Stöger), Sabitzer, Wimmer (od 46. Baumgartner), Arnautović (od 82. Adamu).
Rumeni kartoni: Gnezda Čerin, Janža; Sabitzer, Laimer, Prass, Mwene.
Rdeči karton: /.

Izbranci Matjaža Keka so po uspešnem poletju, ko so se na evropskem prvenstvu v Nemčiji prebili do osmine finala, pred domačimi navijači dočakali naslednji preizkus, začetek nove izvedbe lige narodov. Tudi tokrat so del drugorazredne lige B, potem ko so si v prejšnji izvedbi (2022/23) s tretjim mestom v skupini priigrali obstanek. Za uvod so se slovenski nogometaši (52. na lestvici Mednarodne nogometne zveze) pomerili z najvišje uvrščeno ekipo te skupine Avstrijo (22.), ki je prav tako na evropskem prvenstvu izpadla v osmini finala.

S severnimi sosedi so se Slovenci nazadnje merili v kvalifikacijah za EP leta 2019, takrat so obe tekme dobili Avstrijci. Uvodno dejanje te skupine je v Almatyju pripadlo Kazahstancem in Norvežanom, dvoboj se je kljub pritisku gostov končal brez golov. Slovenci so tako po remiju proti favorizirani Avstriji prišli do prve točke, vse ekipe v tej skupini pa so izenačene na eni točki.

S sredine igrišče so Avstrijci odločno krenili in že v nekaj sekundah je Marko Arnautović streljal mimo gola. Kljub temu so Slovenci, danes jih je vodil Kekov pomočnik Boštjan Cesar, saj slovenski selektor služi kazen rdečega kartona s tekme osmine finala na EP proti Portugalski, spodbudno začeli tekmo.

Prvo resnejšo priložnost je imel po kombinaciji Sandija Lovrića in Petra Stojanovića slednji, a je žoga zletela mimo desne vratnice. Toda romunski sodnik Radu Petrescu je nato po slovenskem protestu odšel na ogled videoposnetka in pokazal na enajstmetrovko, saj je žoga v roko zadela Philippa Mweneja. To je za slovensko vodstvo unovčil Benjamin Šeško.

Nekaj minut po zadetku je igra Slovenije še naprej lepo tekla, gostje so prvič resno zagrozili šele v 27. minuti, strel Marcela Sabitzerja, ki je šel preveč po sredini, je zaustavil Vidovšek. Ta je danes branil namesto kapetana Jana Oblaka, ki še ni nared po virozi.

Je bil pa slovenski vratar nemočen že v naslednji akciji, po podaji Mweneja ga je s prefinjenim strelom za izenačenje premagal Konrad Laimer. Za tem so bili Avstrijci podjetnejši, nekoliko bolj so pritisnili, Slovenci pa so iskali protinapade. Po enem izmed kotov je z razdalje Erik Janža nameril mimo, tik pred odmorom pa je Arnautović z glavo meril previsoko.

Po odmoru so bili Avstrijci bolj odločni, a so Slovenci kmalu vzpostavili razmerje moči. V nadaljevanju so gostje le stopili bolj na žogo, a pravih priložnosti v tem delu ni bilo. Sabitzer je znova streljal v naročje Vidovška, Arnautović pa z glavo mimo. V 77. minuti je prvo lepo akcijo Slovenije v drugem polčasu zaključil rezervist Jan Mlakar, vendar je bil z desne strani premalo natančen.

Na drugi strani je po akciji iz kota novo priložnost zapravil Sabitzer. Pred koncem je Stojanović zaposlil še enega rezervista Žana Celarja, toda tudi on z desne strani ni bil natančen in ostalo je pri delitvi točk.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Težka tekma, lahko živimo s tem rezultatom. Obe ekipi sta imeli obilo težav s težkim igriščem, še posebej v prvem polčasu. Bili smo preveč pasivni, stali predaleč in pustili v situacijah ena na ena, da nas Avstrijci izigravajo, da imajo premoč v sredini. Ko smo stopili malo bližje oziroma jih navlekli na naš način igranja, potem so se tudi nam odpirale situacije. Dvakrat, trikrat smo slabo reagirali v naših protinapadih, tako da je po nekaterih priložnostih to verjetno pravičen rezultat. Avstrijci so imeli več žoge v nogah in mogoče neko pobudo, ampak to je tudi naš način igranja. Tekma je ponudila dosti tempa gor, dol, v kar se ne bi smeli spustiti, ker so v tem Avstrijci najmočnejši. Lahko živim s tem rezultatom, ampak naš cilj je bil seveda zmaga in po tistem dobrem začetku smo po 25. minuti preveč padli."

Slovenske nogometaše tekma drugega kroga čaka v ponedeljek, ko bodo v Ljubljani gostili še Kazahstan.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 07.09.2024 | A
    Odmevi po tekmi z Avstrijo
    Slovenska izbrana vrsta je v petkovem večeru odigrala uvodno tekmo tokratne izvedbe UEFA Lige narodov. Pred razprodanimi Stožicami je pričakala favorizirano Avstrijo, pester obračun s severnimi sosedi pa se je končal brez zmagovalca.
  • 05.09.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo z Avstrijo
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek, 6. septembra 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila z Avstrijo. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel tako-rekoč že razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 05.09.2024 | A
    Kek: Pred nami je dobra, kvalitetna tekma
    Slovenska moška nogometna reprezentanca bo v petek ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah igrala prvo tekmo nove izvedbe evropske lige narodov 2024/25 proti Avstriji v okviru lige B skupine 3. Pred tekmo v slovenskem taboru opozarjajo na kakovosti avstrijske reprezentance, v pozitivnem vzdušju pa pričakujejo dobro, borbeno tekmo.
  • 04.09.2024 | A
    Šporar in Janža prepričana v glasno podporo slovenskih navijačev
    Slovenska nogometna reprezentanca stopnjuje priprave na petkovo tekmo z Avstrijo v okviru Uefa lige narodov. Slovenci so odločeni nadaljevati odličen niz rezultatov, pri tem pa računajo na glasno podporo slovenskih navijačev.
  • 03.09.2024 | A
    Slovenci opravili drugi trening in razveselili otroke
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo opravila drugi trening pred petkovo tekmo Uefa lige narodov z Avstrijo. Reprezentanti so pred treningom razveselili otroke imetnikov letnih vstopnic, ki so prejeli dragocene podpise in fotografije svojih junakov.
  • 03.09.2024 | A
    Janža drugič zapored med asistenti, v vlogi podajalca tudi Šeško
    Slovenski reprezentanti so imeli minuli konec tedna še zadnje reprezentančne obveznosti pred tekmama lige narodov z Avstrijo in Kazahstanom. V vlogi asistenta se je znova izkazal bočni branilec Erik Janža, podajo za gol pa je prispeval tudi Benjamin Šeško.
  • 02.09.2024 | A
    Kek vpoklical Bajrića, Drkušić že treniral
    Selektor slovenskih nogometašev Matjaž Kek je v izbrano vrsto pred uvodnima tekmama lige narodov zaradi poškodbe Žana Karničnika dodatno vpoklical Kenana Bajrića. Na današnjem prvem treningu na Brdu pri Kranju pa je po nedeljskem predčasnem odhodu z zelenice brez omejitev treniral Vanja Drkušić.
  • 02.09.2024 | A
    Slovenci pričeli priprave na Uefa ligo narodov
    Slovensko nogometno reprezentanco v naslednjem tednu čaka prvi preizkus po evropskem prvenstvu. Reprezentanti so se pred tekmama lige narodov z Avstrijo in Kazahstanom danes zbrali na Brdu pri Kranju. Po prikazanem na Euru komaj čakajo na nove izzive, je novinarjem dejal napadalec Benjamin Šeško.
  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.

DELI NA