09.09.2024 | A
Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana

Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.

UEFA LIGA NARODOV - DRUGI KROG

SLOVENIJA - KAZAHSTAN 3:0 (2:0)

Stadion Stožice, 9814 gledalcev, sodniki: Pinheiro, Jesus in Maia (vsi Portugalska).
Strelec: 1:0 Šeško (23.), 2:0 Šeško (28.), 3:0 Šeško (63.).
Slovenija: Oblak, Brekalo (od 87. Kurtić), Drkušić, Bijol, Janža, Stojanović (od 77. Iličić), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (od 64. Gorenc Stanković), Šeško (od 87. Balkovec), Celar (od 64. Vipotnik).
Kazahstan: Šackij, Bistrov (od 76. Skvorcov), Malij (od 46. Kasim), Maročkin, Alip, Orazov (od 57. Astanov), Tagybergen, Zajnudinov, Vorogovskij, Samorodov (od 46. Česnokov), Aimbetov (od 76. Žaksilikov).
Rumeni kartoni: Mlakar, Celar; Malij.
Rdeči karton: /.

Slovenci so po uspešni zgodbi po evropskem prvenstvu v Nemčiji dobro začeli tudi novo izvedbo UEFA Lige narodov. Še drugič zapored so del drugorazredne lige B, za uvod pa so pred polnimi Stožicami remizirali s favoriziranimi Avstrijci (1:1). Tudi Kazahstan je tekmovanje odprl s točko, na domači zelenici se je izkazal za zelo trd oreh proti Norveški (0:0). Slovenci so s Kazahstanci igrali že v minulih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, obe tekmi sta se končali v korist izbrancev Matjaža Keka z izidom 2:1.

Za Slovenijo, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze na 52. mestu, je bila to prva tekma po prijateljskih dvobojih v sklopu priprav na evropsko prvenstvo, na kateri se je pomerila z na papirju slabšim tekmecem. Kazahstan je na lestvici FIFA 109. V primerjavi s tekmo z Avstrijo je Kek, ki ravno danes praznuje 63. rojstni dan, opravil tri menjave. V vratih se je po težavah z virozo vrnil kapetan Jan Oblak, v polju pa sta tokrat od prve minute dobila priložnost Jan Mlakar, namesto Sandija Lovrića, in Žan Celar, namesto Andraža Šporarja.

Slovenci so danes hitro prevzeli pobudo in zagospodarili na igrišču. Je pa razmočeno igrišče povzročalo nemalo težav pri gradnji napada tako enim kot drugim. V zaključkih akcij je bil najbolj dejaven Benjamin Šeško. Sprva je njegov poskus s precej desne strani končal v naročju Igorja Šackija, dve minuti zatem je z glavo meril mimo, v 13. minuti pa je bil ob poskusu z razdalje kazahstanski vratar znova na mestu.

V 21. minuti naslednji zvit Šeškov poskus ni našel poti v mrežo, kot tudi ne poskus Timija Maxa Elšnika. Toda Slovenci so bili več pri žogi in bistveno več napadali. Vse te priložnosti pa je Šeško slej ko prej moral tudi zaključiti, kar je na sijajen način storil v 23. minuti. Po sprejemu žoge je iz igre vrgel gostujočo obrambo nato pa izvrstno z lobom premagal Šackija. Slovenci so hitro podvojili vodstvo, po kombinaciji z Žanom Celarjem je streljal Petar Stojanović, Šacki je žogo odbil, odbitek pa je pospravil razigrani Šeško.

Do konca polčasa se izidi ni več spreminjal, Šackij je ubranil strel Celarja in Šeška z glavo, prvi poskus Kazahstana, ko je meril od daleč Maksim Samorodov je bil nenevaren, prosti strel Adama Gnezde Čerina je zletel čez prečko.

V nadaljevanju je tempo nekoliko padel, bilo je nekaj manj priložnosti. V 59. minuti je ob prvem nevarnem poskusu gostov, ko je streljal Baktijor Zajnudinov, posredoval Oblak, a bi šlo tako ali tako za prepovedan položaj. Kazahstanci so v teh minutah blokirali nekaj poskusov Slovencev, so pa slednji vmes še povišali prednost, ko je tretjič zadel Šeško, po predložku Erika Janže iz prostega strela.

Šeško je tako postal osmi igralec, ki je v slovenskem dresu dosegel "hat-trick". Oblak je bil nato znova na mestu ob strelu Zajnudinova, Stojanović je na drugi strani nameril prek gola. Blizu zadetka je bil v 81. minuti Vanja Drkušić po kotu, a je na golovi črti posredoval Šackij, da ni prišlo še do višje slovenske zmage.

Slovenci so po prepričljivi zmagi zdaj na vrhu svoje skupine s štirimi točkami. Toliko jih imajo na drugem tudi Norvežani, ki so danes doma z 2:1 premagali Avstrijce. Slednji in Kazahstanci so pri eni točki.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!
  • 08.09.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v pondeljek, 9. septembra 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Nogometna zveza Slovenije je za obiskovalce pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 08.09.2024 | A
    Kek napovedal nekaj sprememb, Stojanović pa zahtevno preizkušnjo
    Selektor slovenske moške nogometne reprezentance Matjaž Kek je napovedal, da zna za ponedeljkovo tekmo lige narodov s Kazahstanom narediti nekatere spremembe v postavi. Zaenkrat sicer ni jasno, ali se bo v prvo postavo po bolezni vrnil kapetan Jan Oblak.
  • 07.09.2024 | A
    Odmevi po tekmi z Avstrijo
    Slovenska izbrana vrsta je v petkovem večeru odigrala uvodno tekmo tokratne izvedbe UEFA Lige narodov. Pred razprodanimi Stožicami je pričakala favorizirano Avstrijo, pester obračun s severnimi sosedi pa se je končal brez zmagovalca.
  • 06.09.2024 | A
    Na prvi tekmi po evropskem prvenstvu remi z Avstrijo
    Nogometna reprezentanca Slovenije je novo izdajo UEFA Lige narodov pričela s točko proti Avstriji. Slovenci so v razprodanih Stožicah povedli z enajstmetrovko Benjamina Šeška, severni sosedje pa so izenačili z golom Konrada Laimerja.

DELI NA