V 1. kolu proti Severnim Irkam

Slovenske državne prvakinje ekipa ŽNK Mura Nona, varovanke trenerja Vladimirja Kokola, v sredo, 4.9., začenjajo evropsko jesen. Tudi ob prenosu tekem na Sportklub 1.

Kvalifikacije za ligo prvakinj, 1. krog, 4.9.
ŽNK Mura Nona – Glentoran (16.00) (prenos na Sportklub 1)

Na Cipru

Kvalifikacije za ligo prvakinj murašice pričenjajo v 1. krogu kvalifikacij, kjer gostujejo na Cipru V polfinalu skupine 6 se bodo merile z ekipo Glentoran Women FC (Severna Irska). V primeru zmage jih čaka finale in boljši iz para Apollon Ladies FC (Ciper) – Pyunik Women (Armenija).

„Ambicij ne skrivamo. Po osvojitvi dvojne domače krone bi radi naredili korak naprej v Evropi, kjer se želimo pokazati v svetli luči. Se pa zavedamo, da nas čaka zahtevno delo,“ pred začetkom turnirja v Sredozemlju pove trener Vladimir Kokol.

„Glentoran Women FC je severnoirska ekipa, ki v tem trenutku vodi v domači ligi. Odigrali so 11 krogov, zmagali so desetkrat. So homogena in uigrana zasedba, ki ima že ogromno tekem v nogah. V ekipi je tudi šest reprezentantk,“ trener Kokol pohvali tekmice, ki jih krasi tudi višina, močne so v duelih. Trener Vladimir Kokol se nadeja, da jim uspe in se uvrstijo v naslednji krog.

Osvežena ekipa

Sobočanke v okrepljeni in spremenjeni zasedbi čakajo novo evropsko sezono: iz Olimpije se je vrnila Sara Makovec, iz Španije pa Anja Eferl. Novinki sta branilka moldavska nogometašica Anastasia Savolobova in golmanka Švicarka Emilie Gavillet, ki bo zapolnila vrzel ob poškodbi Ive Kocijan. Ekipo so zapustile Neli Hofman, Aleksandra Đorđević in Tereza Bednarova. Kot zadnja se je pred dnevi pridružila še 30-letna ukrajinska branilka Darya Kravets


Kar 72 klubov, štirje že v skupinskem delu

V letošnji sezoni lige prvakinj bo tekmovalo 72 klubov iz 50 nacionalnih nogometnih zvez. V skupinskem delu bo igralo 16 ekip. Barcelona, Lyon, Bayern München in Chelsea so edini štirje klubi, ki so že direktno uvrščeni v skupinski del tekmovanja, kjer bo tekmovalo 16 ekip. Za ostalih 12 prostih vozovnic se bo pomerilo 68 zasedb. V uvodno fazo vstopa 59 ekip, od tega je 43 aktualnih državnih prvakinj (tudi ŽNK Mura Nona), ostalih 16 pa so ekipe, ki so si nastop zagotovile kot 2. ali 3. uvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni.

Tudi naše reprezentantke

V delu kvalifikacij, kjer se za preboj v 2. krog merijo drugo ali tretjeuvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni, bo tudi nekaj klubov naših reprezentantk. Fiorentina Kaje Eržen skupini 1 igrala v polfinalu proti danskemu Brøndbyju, v skupini 2 bo Paris FC s Kajo Korošec v polfinalu igral proti First Vienna FC 1984, Lara Prašnikar se bo z Eintrachtom v polfinalu turnirja skupine 4 pomerila s portugalskim Sportingom. V delu, kjer bodo igrale prvakinje, pa kvalifikacije začenjata tudi Mateja Zver in Izabela Križaj, v dresu avstrijskega SKN St. Pöltna, ki bo igral proti Neftci PFC (Azerbajdžan).

Prej omenjenih 43 ekip je po žrebu deljenih v 11 skupin (tekmovanje bo med 6.9. in 9.9.), zmagovalke (igra se polfinale, finale in tekma za 3. mesto) pa bodo napredovale v 2. krog (med 10. in 19.10.), v katerega so že neposredno uvrščene tri ekipe (Slavia Praha, AS Roma z Majo Madon ter Hammarby).

Glede na koeficient so klubi razvrščeni na 22 nosilk in 21 nenosilk. Murašice s štirinajstim najvišjim koeficientom spadajo med nosilke, v polfinalu pa jih čaka spopad z enim od klubov, ki bo spadal med nenosilke. Termin je že znan, polfinalne tekme bodo odigrane 4. septembra. Zmagovalke polfinalnih dvobojev se bodo tri dni kasneje udarile v finalu, poraženke pa čaka tekma za tretje mesto.

V 2. krogu se bo 14 ekip v dveh medsebojnih tekmah med sabo pomerilo za sedem prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj.

Na tej stopnji se je v tekmovanje prijavilo tudi 16 ekip (v domačih ligah zasedle 2. ali 3. mesto), ki bodo odigrale štiri turnirje. Prvakinje turnirjev bodo napredovale v 2. krog (med 10. in 19.10.), kjer so že PSG, Wolfsburg, Real Madrid, Manchester City, Juventus in Häcken).

Debitanti v tej sezoni so Crvena zvezda, Farul Constanta, First Vienna, Galatasaray, Kolos Kovalivka, Neftçi, Nordsjælland, Pogoń Szczecin in Pyunik. KÍ Klaksvík in Sarajevo začenjata svojo 22. evropsko sezono.

Tekst: D.P.
Foto: B.R./ŽNK Mura

SORODNE NOVICE

  • 07.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mura navdušila na Cipru in napredovala 2. krog kvalifikacij lige prvakinj
    V finalu so s 3:2 (2:1) premagale domači Apollon. Junakinja tekme je bila Sara Makovec, ki je dosegla dva gola, med drugim tudi odločilnega v 84. minuti.
  • 07.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Proti Ciprčankam za napredovanje
    V igri za 2. krog kvalifikacij tudi naše državne prvakinje. Ekipa ŽNK Mura Nona ob 20.30 proti domačemu Apollonu za napredovanje, tudi v prenosu na Sportklub 2.
  • 04.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Po zmagi v soboto za 2. krog kvalifikacij za ligo prvakinj
    Slovenske prvakinje so na turnirju skupine G v Paphosu na Cipru s 3:2 (2:0) premagale Glentoran iz Severne Irske. V finalu turnirja si bodo napredovanje poskušale zagotoviti v soboto proti zmagovalcu dvoboja med domačim Apollonom in armenskim Pjunikom.
  • 30.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje in Olimpija dobila jesenske evropske tekmece
    Slovenska nogometna kluba Celje in Olimpija sta na današnjem žrebu v Nyonu v Švici spoznala tekmece v glavnem delu UEFA Evropske konferenčne lige za sezono 2024/25.
  • 29.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje še drugi slovenski klub v Evropi!
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo na domači zelenici zmagali s 4:1 (2:0) proti Pyuniku iz Erevana. Posledično se je slovenski prvak ob ljubljanski Olimpiji uvrstil v glavni del UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 29.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Razigrani zmaji razbili Rečane za evropsko jesen
    Nogometaši Olimpije so na odločilni tekmi za preboj v ligaški del UEFA Evropske konferenčne lige napolnili mrežo Rijeke in si še drugo leto zapored zagotovili jesensko nastopanje na mednarodnem odru.
  • 29.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mariboru ni uspelo, Švedi slavili tudi v Ljudskem vrtu
    Maribor je v Ljudskem vrtu izgubil tudi povratno tekmo s švedskim Djurgardenom, ki je s hitro doseženim golom Deniza Hummeta potrdil uvrstitev v UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 28.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Tudi v Ljudskem vrtu za evropsko jesen
    Tako kot v knežjem mestu, se bo odločilna tekma kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige tudi v Ljudskem vrtu pričela ob 20:15. Maribor ima podobno izhodišče kot Celjani, četa Anteja Šimundže bo skušala s pomočjo domačih gledalcev izničiti prednost Djurgadena.
  • 28.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani po preobrat na domačem igrišču
    Ni šlo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov in UEFA Evropske lige, bodo Celjani bolj uspešni v boju za UEFA Evropsko konferenčno ligo? Pjunik si je v domačem Erevanu priigral zadetek prednosti, grofje pa morajo svojo igro za največji mednarodni podvig v zgodovini kluba dvigniti na višjo raven.

DELI NA