20.08.2024 | EURO 2024
Nepozabno evropsko prvenstvo

Evropska nogometna zveza je objavila poročilo o turnirju EURO 2024, na katerem je nastopila tudi Slovenija. Naša reprezentanca je bila blizu zgodovinske uvrstitve v četrtfinale. Pot ji je v osmini finala prekrižala Portugalska. ki je bila boljša po streljanju enajstmetrovk.

Španija na vrhu Evrope

Vrhunec turnirja je bil finale v Berlinu, kjer je Španija premagala Anglijo in dvignila prestižni pokal Henrija Delaunayja. Španci so z zmago v finalu še enkrat dokazali svojo moč na evropski nogometni sceni, kar potrjujejo tudi individualne nagrade. Rodri, ki je bil imenovan za igralca turnirja, in Lamine Yamal, ki je osvojil naziv mladega igralca turnirja, sta bila med šestimi Španci v ekipi turnirja. Yamalov izenačujoči zadetek v polfinalu proti Franciji, ki je bil izbran za gol turnirja, ga je zapisal v zgodovino kot najmlajšega strelca na evropskih prvenstvih.

Praznovanje nogometa v rekordnih številkah

Po pandemiji, ki je vplivala na EURO 2020, so se letos polni stadioni in množice navijačev vrnili na velika tekmovanja. V Nemčiji je tekme obiskalo kar 2,7 milijona ljudi, dodatnih 6,2 milijona obiskovalcev pa je uživalo v festivalskem vzdušju v 18 navijaških conah po vsej državi. Navijači so ne le uživali v dogajanju, temveč so imeli tudi priložnost sodelovati v tečajih oživljanja (CPR), ki lahko rešijo življenja.

Raznolikost navijačev je bila izjemna, saj je bilo na EURO 2024 zastopanih več kot 190 narodnosti, globalno televizijsko občinstvo pa je doseglo osupljivih 5,2 milijarde ljudi.

Nove meje trajnosti

UEFA je tokrat veliko pozornost namenila trajnosti in že od začetka je bila ta ključna za organizacijo EURO 2024. Z uvedbo popustov in brezplačnega javnega prevoza je več kot štiri petine gledalcev na stadione prispelo na okolju prijazen način. Vsi stadioni so se zavezali k načelom krožnega gospodarstva – ponovno uporabo, zmanjšanje, recikliranje in predelavo odpadkov.

UEFA je v izvajanje okoliške, socialne in upravljavske (ESG) strategije turnirja vložila 32 milijonov evrov, pri čemer so na vsakem od desetih gostujočih prizorišč zaposlili ekipo 500 prostovoljcev in vodje za trajnost. Obsežno poročilo o trajnostni uspešnosti turnirja bo objavljeno oktobra.

Logistični podvig brez primere

Organizacija dogodka v obsegu EURO 2024 je zahtevala obsežno logistično načrtovanje. UEFA-ina enota za storitve ekip je zagotovila nemoteno delovanje za sodelujoče ekipe, pri čemer je poskrbela za 24 baznih taborov s 168 vozili, 2400 brezrokavniki in 180.000 pijačami.

Na prizoriščih so UEFA svetovalci za igrišča tesno sodelovali z vzdrževalnim osebjem, da bi zagotovili varnost igralcev in enakomerno površino igrišč, vsak stadion pa je imel tudi UEFA medicinsko ekipo na voljo za morebitne nujne primere.

Uspeh pri izvedbi turnirja ne bi bil mogoč brez prispevka 16.000 prostovoljcev in 800-članske delovne sile EURO 2024 GmbH, skupine predanih oseb, ki so bile odgovorne za vse logistične vidike tekmovanja. Njihovo delo je bilo ključno za brezhiben potek turnirja.

Trajna zapuščina EURO 2024

Uspeh EURO 2024 ne bo merjen zgolj po vrhunskih trenutkih nogometne akcije, temveč tudi po dolgoročnem vplivu na Nemčijo in širšo Evropo. UEFA Bo v naslednjih štirih letih prerazporedila rekordnih 935 milijonov evrov prihodkov od turnirja med 55 članic, ki so del programa "HatTrick". Poleg tega je bilo 331 milijonov evrov dodeljenih zvezam v nagradnem skladu, dodatnih 240 milijonov evrov pa je bilo izplačanih domačim klubom, ki so za turnir odstopili svoje igralce.

V Nemčiji bo infrastruktura, izboljšana za potrebe turnirja, še naprej prinašala koristi, medtem ko je 190 amaterskih klubov in 21 regionalnih zvez prejelo skupaj 7 milijonov evrov finančne podpore za trajnostne projekte prek podnebnega sklada EURO 2024.

Čeprav je občutke enotnosti, ponosa in veselja, ki so jih doživeli navijači med turnirjem, težje izmeriti, so ti občutki prav tako pomembni in bodo še dolgo ostali v spominu. EURO 2024 bo zapisan kot dogodek, ki je presegel zgolj nogometno igrišče in pustil neizbrisen pečat v zgodovini evropskega športa.

Povzeto po poročilu Evropske nogometne zveze.

Tekst: JS
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.06.2024 | EURO 2024
    Utrip v angleškem taboru pred tekmo s Slovenijo
    Po dveh krogih v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji najbolje kaže prvemu favoritu Angliji, ki je praktično že v osmini finala. A po zmagi proti Srbiji in remiju z Dansko je zvezdnikov polna zasedba priznala, da to še ni to, kar pričakujejo od igre, a niso panični pred torkovim obračunom v Kölnu s Slovenijo.
  • 20.06.2024 | EURO 2024
    Danci in Angleži neodločeno
    Nogometni reprezentanci Danske in Anglije sta se v drugi tekmi 2. kroga v slovenski skupini C na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Frankfurtu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 19.06.2024 | EURO 2024
    Sodelovanje športa, gospodarstva in države za učinkovito promocijo Slovenije
    V Münchnu, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel, je danes potekal slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki je povezal vrhunski šport, posel, diplomacijo, znanost in turizem ter omogočil krepitev sodelovanja med nemškimi in slovenskimi partnerji.
  • 19.06.2024 | EURO 2024
    Posebna nogometna izkušnja za otroke na Pediatrični kliniki
    Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije otrokom na kliniki virtualno približala vzdušje in evforijo Evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.
  • 17.06.2024 | EURO 2024
    Poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch
    Za slovensko nogometno reprezentanco je že prva tekma na evropskem prvenstvu v nogometu, v Stuttgartu so naši nogometaši remizirali z Dansko. Naslednja priložnost je že 20. junija v Münchnu, dan prej pa vabljeni na slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki bo v sredo, 19. junija 2024, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel v Münchnu.
  • 17.06.2024 | EURO 2024
    Angleži z golom Bellinghama premagali Srbe
    Angleška nogometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Gelsenkirchnu premagala Srbijo z 1:0 (1:0) in se zavihtela na prvo mesto v skupini C. V tej skupini nastopa tudi Slovenija, ki se je danes v Stuttgartu z Dansko razšla z neodločenim izidom 1:1.
  • 13.06.2024 | EURO 2024
    Vrhunski šport: Priložnost za poslovne preboje slovenskih podjetij
    Šport pomembno prispeva k promociji Slovenije in povečanju njene mednarodne prepoznavnosti, hkrati pa nudi odlično priložnost za sklepanje poslov. Ena takšnih priložnosti se obeta udeležencem gospodarske delegacije in poslovno-investicijskega kongresa Invest & Connect: Slovenian Business Pitch v Münchnu ob robu prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu.
  • 11.06.2024 | EURO 2024
    Na Euru pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev
    Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.
  • 03.06.2024 | EURO 2024
    Navijaj z nami na prostem
    Vas je zajela nogometna vročica, a ne morete v Nemčijo? Brez skrbi, Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo Euro utrip čutil tudi v slovenskih mestih.

DELI NA