24.06.2024 | A
Kek: Srečo je treba izzvati

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala zadnjo tekmo v skupini C evropskega prvenstva v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka se bodo merili z Angleži in so po remijih z Danci in s Srbi, obakrat je bilo 1:1, še v igri za napredovanje v osmino finala.

Slovenci pred tekmo s favoriziranimi Angleži, ki doslej niso pustili posebej dobrega vtisa, a so s štirimi točkami vodilni v skupini in z eno nogo že v izločilnih bojih, prepričani, da lahko spravijo v težave še tretjega favoriziranega tekmeca v skupini.

Selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci pred tekmo, kjer je najprej izrekel sožalje družini ob smrti Marka Ilešiča, "enega najpomembnejših nogometnih delavcev ob osamosvajanju Slovenije", povedal, da so na današnjem treningu vsi vadili, nekateri po prilagojenem programu, ter da bo jutrišnji dan pokazal, kdo bo pripravljen in kdo ne.

"Ker Anglija zahteva le stoodstotno pripravljene igralce," je navrgel selektor in dodal, da so bili po remiju proti Srbiji lahko razočarani, "zdaj pa gremo optimistično v pripravah na tekmo proti enemu favoritov prvenstva".

Kot je dodal, je Slovenija v očeh mnogih avtsajder. "Mi smo veseli, da pred tekmo z Angleži odločamo še vedno sami o svoji usodi ob vsem spoštovanju do tekmeca, ki nas čaka v Kölnu. Takšna kakovost, kot nas čaka, je lahko samo izziv generacije," je dejal Kek in poudaril, da so priprave opravili po običajnem protokolu, tako da ni pričakovati velikih sprememb v ekipi.

Glede Angležev in kritik na njihovo igro je pripomnil, da se zavedajo kakovosti posameznikov, ki vsi po vrsti igrajo na vrhunski ravni, in ekipe kot celote. "Je pa to šele začetek EP, Anglijo vidim kot enega favoritov EP, pot do odločilnih tekem je še dolga. Ne vem pa, na osnovi česa bi postavljal pod vprašaj kakovost posameznikov in ekipe Anglije," je povedal.

Jon Gorenc Stanković pa je glede angleške igre odvrnil: "Mogoče Angleži niso igrali po svojih najboljših sposobnostih, ampak mogoče jim bo to dalo še več adrenalina. Pričakujemo dobro reprezentanco, proti kateri bomo morali iti v določenih delih čez svoj maksimum in s tem poskusili priti do izida, ki bi nas popeljal v naslednji krog."

Angleški novinarji so Keka izzvali s primerjavo njihovega prvega napadalca Harryja Kana in slovenskega zvezdnika Benjamina Šeška. "Eden je na vrhuncu kariere in zvezda svetovnega nogometa. Drugi pa z neverjetnim potencialom opozarja nase. Jaz bom še kako zadovoljen, če bo Beni pripomogel k temu, da se bo Slovenija uvrstila v naslednji krog," je dejal Kek.

Ta pravi, da pred tekmo nima posebnega sporočila za fante. "To bo prišlo po 90, 95 minutah, no, upam po 94," je v šali pristavil ob spominu na srbski zadetek ob koncu tekme, in nadaljeval: "Zavedanje kakovosti, ki smo jo pokazali tudi na teh dveh tekmah na EP, nam daje samozavest, odločnost. Morali pa bomo odigrati perfektno tekmo, da pridemo do pozitivnega izida."

Pravi, da si želi "na tekmi velikega izziva in motiva" s kakovostno predstavo priti do gola ali dveh. "Rekel sem po Srbiji, da se bo igralcem enkrat poplačalo. Ne vem, če bo to jutri. Proti Angliji se ne smeš zanašati le na srečo. To je treba izzvati."

Pojasnil je, da se bodo morali ob izjemnih posameznikih Anglije v trenutkih, ko nimajo žoge, braniti vsi. "Ampak tudi oni razmišljajo o transformaciji slovenske vrste. Pristopi pa so različni. Vsak ima svoje adute in svoje pomanjkljivosti. Bo pa zagotovo spektakel v Kölnu, številni navijači, koncert Siddharte ... Pa da vidimo," je zaključil.

Slovenci bodo lovili prvo zmago proti Angliji na sedmi medsebojni tekmi. Če jim to uspe, bi si zagotovili pot med 16. Med te vodi sicer tudi drugo mesto. Možnost napredovanja pa je tudi s tretjega mesta, a le če ostanejo med najboljšimi štirimi tretjeuvrščenimi.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.
  • 28.06.2024 | A
    Stekla prodaja vstopnic za Portugalsko
    Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes, kot napovedano, v prodajo sprostila 6.000 vstopnic za slovenske navijače za tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo. 
  • 28.06.2024 | A
    Karničnik: Portugalci so videli, da se z nami ne gre šaliti
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Wuppertalu prešla v odločilen del priprav na ponedeljkovo tekmo proti Portugalski v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji. Misli pred obračunom v Frankfurtu je razkril Žan Karničnik, eden tistih, ki so zaznamovali skupinski del turnirja.
  • 27.06.2024 | A
    Kek: Hočem, da gremo svojo pot
    Slovenska nogometna reprezentanca je imela danes bolj sproščen dan pred petkovim nadaljevanjem priprav na osmino finala na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Selektor Matjaž Kek je del prostega časa namenil slovenskim novinarjem, ki jim je, kot je predhodno obljubil za preboj v osmino finala, postregel kosilo. A obenem je spregovoril tudi o resnejših temah.
  • 27.06.2024 | A
    Šeško najhitrejši na Euru, Bijol z največ izbitimi žogami
    Slovenski izbrani vrsti je v torek uspel zgodovinski preboj med najboljših 16 reprezentanc na stari celini. Poleg izjemnih predstav so se varovanci Matjaža Keka izkazali tudi v statističnih podatkih, v katerih izstopata predvsem Benjamin Šeško in Jaka Bijol. Gnezda Čerin med najboljšimi tekači.
  • 26.06.2024 | A
    V osmini finala s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji pomerila proti Portugalski. Dvoboj bo v Frankfurtu na sporedu v ponedeljek ob 21. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Informacije o vstopnicah za tekmo osmine finala
    Spoštovani navijači slovenske reprezentance, z veseljem vas obveščamo, da se bo prodaja vstopnic za izločilne boje EURO 2024 pričela 28. junija, ob predvidoma 10. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, da si zaslužimo biti na evropskem prvenstvu
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po zgodovinski uvrstitvi v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji poudaril, da je najbolj zadovoljen s tem, da je Slovenija dokazala, da si zasluži biti na EP in v izločilnih bojih.
  • 25.06.2024 | A
    Slovenija gre naprej!
    Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.
  • 25.06.2024 | A
    FOTO: Vse večja navijaška vročica
    Po Stuttgartu in Münchnu je navijaška vročica, hkrati pa tudi vremenska, zajela tudi Köln, ki bo ob 21. uri na slovenski dan državnosti gostil odločilno tekmo v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji med Slovenijo in Anglijo. Navijači obeh vrst se že zgrinjajo na dogovorjena zbirališča.

DELI NA