26.06.2024 | A
Kek: Dokazali smo, da si zaslužimo biti na evropskem prvenstvu

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po zgodovinski uvrstitvi v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji poudaril, da je najbolj zadovoljen s tem, da je Slovenija dokazala, da si zasluži biti na EP in v izločilnih bojih.

"Malokdo je pričakoval, da se bo Slovenija iz te skupine prebila v naslednji krog. Smo sicer tretji za Anglijo in Dansko, za slednjo pa predvsem po zaslugi dobljenega kartona več. Toda s svojimi igrami smo dokazali, da si zaslužimo biti na EP in v osmini finala. Mogoče smo imeli tudi malo sreče, ko smo v drugem delu svoja vrata branili pred našimi navijači, ki so dali dodatno energijo, ko smo bili pod velikim pritiskom," je povedal Kek.

Ta je že pred tekmo imel nasmešek na obrazu. "Ker sem skozi cel dan čutil pozitivno energijo, psihično moč igralcev. Tekmeca smo analizirali in vedeli, da bo vstop v tekmo pomemben. Da takoj pokažemo, da Angležem ne bomo kar tako pustili iniciative. To nam je uspelo v prvem polčasu. V drugem pa smo bili malo pregloboko in so Angleži vršili močan pritisk. Malo pade fizična pripravljenost, malo koncentracija, nakar sledijo težave. Malo me je zaskrbelo v 90. minuti, ko so nas prebili. Ampak po drugi strani Jan Oblak ni moral ne vem kako bravurozno posredovati na tekmi, da pa je bil naš vezist Adam Gnezda Čerin uradno igralec tekme, pa tudi nekaj pove," je pojasnil Kek.

Priznal je, da so v drugem polčasu res trpeli, saj je bila Anglija dominantna, ko je pohitrila igro. "Če Slovenija ne bi trpela v določenih delih igre poti Angliji, bi bilo bržčas nekaj narobe. Veseli pa me, da ni treba govoriti le o izjemnih obrambah Oblaka in izvrstnem Jaki Bijolu, ampak smo res igrali dobro obrambo, ko nas je bilo osem, devet za žogo. Angleži so vršili dober protipritisk in nam hitro odvzemali žoge, ampak zgodil se je tudi poljub sreče. Pokazali smo tudi, da smo bili odločnejši v tistih dodatnih minutah, v katerih smo prejeli gol proti Srbiji."

Kek se je dotaknil rasti reprezentance, ki je začela zoreti skozi UEFA Ligo narodov v ligi C, ligi B. "Danes so fantje položili izpit. Veliko naših igralcev je prvič igralo takšne tekme, medtem ko imajo angleški takšne na sporedu praktično vsak dan. Že po žrebu sem rekel, da se bo nekaj vprašalo Slovenijo, zato sem res ponosen na fante."

Po visokem porazu v UEFA Ligi narodov pred dvema letoma v Beogradu je bilo slišati veliko kritik in dvomov v slovensko vrsto. "Fantje so se takrat začeli prebijati na veliko sceno. Včasih smo pač premalo strpni. Pa je jasno, da je slovenska igralska baza tako majhna, da se ne moremo redno uvrščati na velika tekmovanja," je razložil.

Prepričan je, da ko bodo imeli ti igralci za sabo 70, 80 nastopov, bo to res velika moč Slovenije. "Kljub temu uspehu pa to ni najbolj ugoden čas za nas, ker je imelo veliko igralcev probleme v klubih in s fizično pripravljenostjo, zato je bilo treba marsikaj krpati."

A dodal je, da se je videlo, kaj pomeni vse to za domovino, ki je včeraj praznovala dan državnosti, in da je to vstop v lepo ero slovenskega nogometa.

Izognil se je odgovoru o tem, ali to smatra za svoj največji uspeh. "Bilo je veliko uspehov in veliko porazov. Pustite mi presojo, kam ta uspeh sodi pri meni. Je pa nekaj posebnega."

Tekmeca v osmini finala še ne pozna. "Čisto vseeno mi je, kdo bo. Od danes bomo razmišljali za naprej, važno je, da smo dokazali, da si zaslužimo," je še povedal Kek, čigar ekipo je po tekmi obiskal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Vanja Drkušić je postregel z novo dobro predstavo, po koncu tekme pa ni skrival čustev: "Moram reči, da je to nekaj čarobnega, nekaj, kar je sanjal vsak od nas v slačilnici, ko smo začeli igrati nogomet. Ne le navijači Slovenije, celoten nogometni svet je videl, da je Slovenija danes pustila srce na igrišču, res smo se borili drug za drugega in za grb na svojih dresih. Na koncu nam je to uspelo, občutek je res neverjeten."

Odlično tekmo ima za sabo tudi njegov partner v osrčju slovenske obrambe Jaka Bijol: "Cela ekipa je garala od prve do zadnje minute. Nasprotniku nismo pustili do pravih priložnosti. Na koncu smo res lahko ponosni na tekmo, ki smo jo danes odigrali. Gremo dalje."

Slovenijo kot tretjeuvrščeno čaka ali boj z zmagovalko skupine F Portugalsko 1. julija v Frankfurtu ali pa z zmagovalcem skupine E 2. julija v Münchnu, ki pa še ni znan.

Tekst: STA/VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.
  • 28.06.2024 | A
    Stekla prodaja vstopnic za Portugalsko
    Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes, kot napovedano, v prodajo sprostila 6.000 vstopnic za slovenske navijače za tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo. 
  • 28.06.2024 | A
    Karničnik: Portugalci so videli, da se z nami ne gre šaliti
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Wuppertalu prešla v odločilen del priprav na ponedeljkovo tekmo proti Portugalski v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji. Misli pred obračunom v Frankfurtu je razkril Žan Karničnik, eden tistih, ki so zaznamovali skupinski del turnirja.
  • 27.06.2024 | A
    Kek: Hočem, da gremo svojo pot
    Slovenska nogometna reprezentanca je imela danes bolj sproščen dan pred petkovim nadaljevanjem priprav na osmino finala na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Selektor Matjaž Kek je del prostega časa namenil slovenskim novinarjem, ki jim je, kot je predhodno obljubil za preboj v osmino finala, postregel kosilo. A obenem je spregovoril tudi o resnejših temah.
  • 27.06.2024 | A
    Šeško najhitrejši na Euru, Bijol z največ izbitimi žogami
    Slovenski izbrani vrsti je v torek uspel zgodovinski preboj med najboljših 16 reprezentanc na stari celini. Poleg izjemnih predstav so se varovanci Matjaža Keka izkazali tudi v statističnih podatkih, v katerih izstopata predvsem Benjamin Šeško in Jaka Bijol. Gnezda Čerin med najboljšimi tekači.
  • 26.06.2024 | A
    V osmini finala s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji pomerila proti Portugalski. Dvoboj bo v Frankfurtu na sporedu v ponedeljek ob 21. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Informacije o vstopnicah za tekmo osmine finala
    Spoštovani navijači slovenske reprezentance, z veseljem vas obveščamo, da se bo prodaja vstopnic za izločilne boje EURO 2024 pričela 28. junija, ob predvidoma 10. uri.
  • 25.06.2024 | A
    Slovenija gre naprej!
    Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.
  • 25.06.2024 | A
    FOTO: Vse večja navijaška vročica
    Po Stuttgartu in Münchnu je navijaška vročica, hkrati pa tudi vremenska, zajela tudi Köln, ki bo ob 21. uri na slovenski dan državnosti gostil odločilno tekmo v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji med Slovenijo in Anglijo. Navijači obeh vrst se že zgrinjajo na dogovorjena zbirališča.

DELI NA