15.07.2024 | Sodniki
Znani sodniki za uvodni krog 34. sezone slovenskega državnega prvenstva

Najboljši slovenski nogometni klubi in sodniki se po natanko dveh mesecih premora vračajo na prvoligaške zelenice. Nova že 34. sezona slovenskega državnega prvenstva se pričenja ta konec tedna, ko je na sporedu uvodni krog, komisija za delegiranje sodnikov pa je odredila delivce pravice, ki bodo sodili na tekmah v Ljubljani, Domžalah, Murski Soboti, Mariboru in Celju.

Otvoritveno tekmo Prve lige Telemach 2024/25 v prestolnici med ljubljansko Olimpijo in ajdovskim Primorjem (petek, 20.15) bo upravljal sedemindvajsetletni Mateo Tozan (MDNS Koper). Mladi Primorec je bil leta 2019 uvrščen na državno A listo sodnikov, doslej pa je v Prvi ligi Telemach vodil tri tekme, kjer je debitiral 29. oktobra 2023 na tekmi  Kalcer Radomlje - Mura v Domžalah, kot 4. sodnik na nivoju 1. SNL pa je debitiral 23. aprila 2023 na tekmi med Gorico in Olimpijo.

Njegova pomočnika na severu Ljubljane (ŠRC Stožice, 16.028 sedežev) bosta Matej Žunič in Jure Jamnik, 4. sodnik bo Mihael Antić, v video sobi pa Aleksandar Matković in Grega Kordež.

Druga tekma uvodnega kroga med Kalcer Radomlje - Koper bo na sporedu v soboto v Domžalah (17.30). Ob Kamniški Bistrici bo za varen potek tekme v skladu s pravili skrbel 29- letni Damjan Novarlić iz Štajerske prestolnice. Univ. dipl. inž. računaništva se od leta 2019 nahaja na listi elitnih slovenskih sodnikov (A lista). V 1. SNL je zbral 3 tekme, zatem ko je debitiral 7. oktobra 2023 na dvoboju Celje - Bravo. Pri svetovni nogometni zvezi (FIFA) je od spomladi 2023 certificiran za sojenje v sistemu VAR, v katerem je prvič deloval 22. aprila 2023, ko je opravljal naloge četrtega sodnika na tekmi Tabor Sežana- Mura.

Članu MDNS Maribor bosta v Športnem parku Domžale (kapaciteta 3.100 sedežev) asistirala Uroš Benc in Žiga Šumer, četrti sodnik bo Aleksandar Matković, v VOR sobi pa bosta delovala Alen Borošak in Denis Halilović.

Vrhunec sobotnega dne bo na programu v središču slovenskega Pomurja, ko se bosta na stadionu Fazanerija (4.506 sedežev) ob 20.15 uri udarila tradicionalna prekumurska rivala. Dvoboj Mura - Nafta Lendava bo vodil 35-letni mednarodni sodnik David Šmajc (FIFA of 2022), kar bo zanj 88 tekma v 1. slovenski nogometni ligi, kjer je vodil trikrat tudi večni derbi Maribor - Olimpija. Na najvišjem nivoju slovenskega državnega prvenstva (1. SNL) je internacionalec iz Gorenjske debitiral 7. aprila 2018 na stadionu Ob jezeru na srečanju Rudar Velenje - Aluminij.

V Murski Soboti bosta na Kopališki ulici ob vzdolžnih črtah še pomočnika sodnika Matic Mežnar in Aleksander Burjan, četrti sodnik med obema rezervnima klopema bo Božo Kondić, v video sobi pa bosta glavni video sodnik Rade Obrenović (VAR) in njegov pomočnik Bojan Mertik.

Nedeljsko nogometno popoldne se bo pričelo ob 17.30 na stadionu Ljudski vrt (12.702 sedežev) v štajerski prestolnici. Pod Kalvarijo bo dvoboj med šestnajstkratnim prvakom NK Maribor in dvakratnimi državnimi prvaki iz Domžal upravljal najmlajši slovenski mednarodni sodnik Martin Matoša iz Loga pri Brezovici (FIFA od 2024). Univ. dipl. inž. strojništva je del elitnih sodnikov  (A lista) postal v letu 2020, na tekmah Prve lige sodi od sezone 2021/22, potem ko je 22. septembra 2021 debitiral na tekmi Kalcer Radomlje - Bravo. Doslej je na tekmah slovenskega državnega prvenstva (1. SNL) odsodil 30 tekem, sedemnajstega aprila letos pa je na severu Ljubljane sodil tudi 156. večni derbi Olimpija in Maribor.

Članu DNS Ljubljana bosta v mestu ob Dravi v katerem se nahaja najstarejša trta na svetu asistirala Alen Salkić in Dejan Švarc, četrti sodnik bo Dejan Balažič, s tehnologijo VAR pa bosta rokovala Matej Jug in Dragoslav Perić.

Zadnje dejanje uvodnega kroga je na sporedu v nedeljo (20.15), ko se bosta v knežjem mestu na stadionu Z'Dežele pomerila Celje in Bravo. Za potek igre s pravili bo skrbel šestintridesetletni Mihael Antić iz Kopra (na sliki spodaj), ki je svojo prvo tekmo v 1. SNL vodil 12. avgusta 2018 ob Kamniški Bistrici (Domžale - Aluminij), na zelenicah elitne slovenske lige pa je doslej vodil 52. obračunov.

Na drugem največjem stadionu v državi (13.059 sedežev) v četrtem največem slovenskem mestu bosta s sodnikom iz Obale še pomočnika Tomislav Pospeh in Miodrag Čića, 4. sodnik bo Alen Bubek , v VOR vozilu pa bosta še video sodnika Roberto Ponis in Denis Šabanagić.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: Kylo

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2024 | Sodniki
    Drago Kos v Moldavijo
    Na nekaj več kot 1500 km oddaljeno pot v najrevnejšo evropsko državo se je danes na povratno tekmo prvega kroga  kvalifikacij za Uefa Ligo prvakov 2024/25 odpravil član komisije za sodniške zadeve pri NZS Drago Kos (63). V moldavski prestolnici Kišinjev, kjer je slovenska ženska nogometna izbrana vrsta minuli petek visoko ugnala reprezentanco Moldavije (0-5), bo v jutri ob 20. uri na stadionu Zimbru (10.104 sedežev) spremljal sojenje sodniške ekipe iz Srbije, ki bo upravljala dvoboj moldavskega prvaka Petrocuba in prvaka Kazahstana ekipo Ordabasyja.
  • 11.07.2024 | Sodniki
    Postani del moštva krvodajalcev - Aleksandra Česen
    Aleksandra Česen je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
  • 10.07.2024 | Sodniki
    Tjaša Misja na mednarodni debi v Luksemburg
    Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) bo imela svojo prvo meddržavno tekmo kot glavna sodnica z emblemom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Devetindvajsetletna dipl. ekonomistka, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista) se odpravlja v žepno državo Luksemburg, kjer bo vodila kvalifikacijsko tekmo za ženski Euro 2025 (UEFA Women's Euro 2025) v Ligi C5 med Luksemburgom in Estonijo.
  • 09.07.2024 | Sodniki
    Martin Matoša na Kosovu debitira v evropskih pokalih
    Na mednarodnih zelenicah bo premiero v evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih na Kosovu v četrtek imel najmlajši slovenski FIFA sodnik. Osemindvajsetletni Martin Matoša po izobrazbi univ. dipl. inž. strojništva bo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v 4. izdajo Konferenčne lige 2024/25 sodil prvi dvoboj med kosovsko ekipo Mališevo in črnogorsko Budučnostjo iz Podgorice.
  • 08.07.2024 | Sodniki
    Borošak in Sagrković kot VAR sodnika na 1. predkrog za Ligo prvakov
    V tednu, ko bo Evropa dobila novega kontinentalnega prvaka se pričenjajo tudi Uefine kvalifikacije za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja. Danes sta se na nekaj več kot 500 km oddaljeno pot v tretjo najmanjšo državo v Evropi odpravila dva slovenska video sodnika.
  • 07.07.2024 | Sodniki
    Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
    Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
  • 07.07.2024 | Sodniki
    Blaž Prelog na Referee Abroad v Španiji
    Med 1. in 7. julijem se na Pirenejskem polotoku v mestu San Sebastián na turnirju za 32. Pokal Donosti nahaja mladi nadarjeni sodnik iz programa mentorji & talenti. Zatem ko je Blaž Prelog (MDNS Ptuj) julija 2023 na poziv sodniške organizacije Referee Abroad Academy sodil na svetovnih igrah mladih v Parizu- Paris World Games- se je letos udeležil enega največjih mladinskih turnirjev. 
  • 04.07.2024 | Sodniki
    Sodniške smernice za NK Drava in NK Slovan
    Med šestnajstčlansko zasedbo klubov 2. slovenske nogometne lige, ki se z 34. izvedbo tekmovanja v sezoni 2024/25 prične drugi konec tedna v avgustu, sta v uvodnem tednu priprav tudi novuvrščeni ekipi NK Drava Ptuj in NK Slovan iz Ljubljane. V torek in včeraj je sodniški oddelek obiskal oba kluba in izvedel strokovno-izobraževalno aktivnosti s predavanju iz Pravil igre in interpretacijo sodniških smernic
  • 03.07.2024 | Sodniki
    Postani del moštva - Staša Špur
    Staša Špur je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!

DELI NA