Zmaji uvodoma z nemškim debitantom

Nogometaši Olimpije drugo zaporedno evropsko jesen pričenjajo z gostovanjem v Nemčiji. Gostitelj zmajev bo Heidenheim, letošnji debitant v tekmovanjih Evropske nogometne zveze.

Nemški prvoligaš je za krstni nastop v ligaškem delu tekmovanj UEFA preskočil švedski Häcken, o podvigu pa dovolj pove podatek, da si je Heidenheim mednarodni nastop priigral v prvi sezoni v Bundesligi, še pred dobrim desetletjem pa je bil tretjeligaš. Letošnje debitante v evropskih tekmovanjih že vse od leta 2007, ko je klub nastopal v petem razredu nemškega nogometa, vodi nekdanji branilec Heidenheima Frank Schmidt. Petdesetletnik je lani septembra postal trener z najdaljšim neprekinjenim stažem v klubu v zgodovini nemškega nogometa. 

"Zadovoljni smo s tem, kar smo na mednarodni sceni opravili doslej, toda pomembno je, da tako nadaljujemo. Kar zadeva taktiko, je vsaka tekma drugačna. Seveda obstaja razlika med nemško Bundesligo in slovenskim državnim prvenstvom. Poiskati moramo najboljše rešitve pri izboru ekipe, da bi nato prišli do uspeha. To je vedno naš cilj. Izziv je velikanski. Zgodba Heidenheima, ki se je iz nižjih lig prebil v Bundesligo, v prejšnji sezoni pa še v Evropo, je čudovita. To govorim kot ljubitelj nogometa. Lepo je, da je klub napredoval skozi leta in da še vedno zaupa istemu trenerju. Skupaj z njim so uresničili sanje," je gostovanje v Nemčiji napovedal Victor Sanchez.

Španec na klopi Olimpije še vedno ne pozna poraza, Olimpija je pod njegovo taktirko neporažena na 17 uradnih preizkušnjah. V to serijo spada tudi šest evropskih preizkušenj, Ljubljančani so to poletje v boju za ligaški del UEFA Evropske konferenčne lige izločili Polisjo, Šerif Tiraspol in Rijeko. Zmaji so se nazadnje veselili v Ajdovščini, za novo slavje sta zadela Ivan Durdov in Raul Florucz, ki je bil pred tedni trikrat uspešen tudi v evropskih obračunih Olimpije.  

Ljubljančani bodo imeli v Badem-Württembergu tudi številčno podporo, na več kot 600 kilometrov dolgo pot se bodo odpravili številni pristaši Olimpije. Iz tabora zeleno-belih so že v nedeljo sporočili, da je bilo prodanih več kot 500 vstopnic. Voith Arena sicer sprejme 15 tisoč gledalcev. Že v ponedeljek so se z avtobusom v Nemčijo odpravili tudi nogometaši, ki jim bo na zelenici poveljeval kapetan Marcel Ratnik. Prekmurec v zadnji vrsti Olimpije se veseli številčne podpore:

"Vsi smo pripravljeni, po današnjem treningu gremo na pot in upamo na najboljši izid. Poskušali bomo zmagati. Upam, da bo ekipa odigrala dobro tekmo. Ni težko preklapljati med domačo ligo in Evropo. Smo izkušeni, tako da to ni neka posebna znanost. Te pa v Evropi prej stane vsaka napaka, tako da moraš biti še posebej zbran. Tudi oni bodo zagotovo šli po zmago, mogoče nas bodo podcenjevali. Ampak če bomo odigrali tako, kot znamo, bomo naredili dober rezultat. Prišlo bo veliko naših navijačev. Prišli bodo Green Dragonsi. Kot kapetan lahko rečem vsakemu, ki nas bo podpiral, hvala. Hvala pa tudi tistim, ki nas bodo podpirali od doma. Imeli bomo zares glasno podporo, zato se želimo še toliko bolj izkazati. Ponavljam, v Nemčijo gremo z jasnim ciljem, želimo zmagati."

Četrtkov obračun Heidenheima in Olimpije se bo pričel ob 18:45, glavni sodnik dvoboja pa bo Albanec Enea Jorgji, tudi s prenosom na prvem programu Šport TV.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.09.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija do točk pri Primorju
    Nogometaši Primorja so v 10. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 0:2 (0:1).
  • 26.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Primorje - Olimpija
    Ajdovščina bo prvič po letu 2011 gostila prvoligaško tekmo domačega kluba. Primorje bo v prestolnici burje gostilo vodilno ekipo Prve lige Telemach, v Vipavsko dolino se odpravlja Olimpija.
  • 21.09.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na ljubljanskem derbiju
    Olimpija je v ljubljanskih Stožicah v prvi tekmi 9. kroga kroga nogometne Prve lige Telemach v mestnem derbiju remizirala z Bravom z 1:1 (1:0).
  • 20.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Bravo
    Zadnji krog prve četrtine prvenstva odpira mestni derbi. Kako se bo razpletel?
  • 14.09.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija v drugem polčasu strla odpor Radomelj
    Nogometaši Kalcer Radomelj so v 8. krogu Prve lige Telemach v Domžalah izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:2 (0:0).
  • 13.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Olimpija
    Leteči Olimpiji se bodo ta konec tedna skušale zoperstaviti Radomlje. Jim lahko uspe?
  • 05.09.2024 | Prva liga Telemach
    Igralec meseca Prve lige Telemach: Raul Florucz
    Raul Florucz je zmagovalec avgustovskega izbora za najboljšega igralca meseca Prve lige Telemach. V glasovanju je ob strokovni komisiji Nogometne zveze Slovenije sodelovala tudi javnost.
  • 01.09.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Mure
    Nogometaši Olimpije so v 7. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 4:0 (0:0).
  • 30.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje in Olimpija dobila jesenske evropske tekmece
    Slovenska nogometna kluba Celje in Olimpija sta na današnjem žrebu v Nyonu v Švici spoznala tekmece v glavnem delu UEFA Evropske konferenčne lige za sezono 2024/25.

DELI NA