12.07.2024 | Ženska A
Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.

S to zmago v Moldaviji je Slovenija zasedla 1. mesto v kvalifikacijski skupini in potrdila napredovanje v Ligo B ter si zagotovila dodatne kvalifikacije za EP 2025.

:: Vstopnice za tekmo v Kidričevem so na voljo na Eventimu

Na drugi današnji tekmi v naši skupini je Latvija v gosteh z 2:1 premagala Severno Makedonijo.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2025, LIGA C
MOLDAVIJA – SLOVENIJA 0:5
(0:4)
Stadionul Zimbru Chisinau
Sodnice: Özçigdem (TUR), Yavuztürk (TUR), Görgün (TUR), Durmuş (TUR)
Strelke: 0:1 Kolbl (28.), 0:2 Makovec (36.), 0:3 Prašnikar (44.), 0:4 Kramžar (45.+3), 0:5 Korošec (87.)
Rumeni kartoni: /
Rdeči karton: /
Moldavija: Munteanu, Mardari, Cerescu, Gutu, Virlan (Railean od 63.), Doiban, Coceanovsch, Topal (Cernitu od 63.), Chiper (Sau od 74.), Tabur (Vlas od 63.), Cojuhari.
Slovenija: Meršnik, Golob, Agrež, Gradišek, Korošec, Čonč (Janež od 63.), Kolbl (Kajzba ob 63.), Eržen, Kramžar (Kastelec od 74.), Makovec (Mihelič Poje od 63.), Prašnikar (Križaj od 46.)

Kvalifikacije za EP 2025:

Chisinau, 12.7.
Moldavija – Slovenija 0:5

Kidričevo, 16.7.
Slovenija – Severna Makedonija (19.00)

Stoodstotne

Slovenija je imela v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na prvih štirih tekmah skupine C2 maksimalen izkupiček 12 točk, pa tudi odlično razliko v zadetkih, saj pri razmerju 17:0 sploh ni prejela zadetka. V tej smeri so Slovenke nadaljevale tudi na današnji, peti tekmi, saj so dosegle zanesljivo zmago in prišle do 15 točk.

Pobuda Slovenije

Slovenija se je tudi tokrat postavila zelo ofenzivno, taka pa je bila tudi igra. V 7. minuti so naše nogometašice prvič pomerile proti domačemu golu, v 10. minuti pa je turška glavna sodnica zaradi prepovedanega položaja razveljavila gol Sare Makovec. V 14. minuti so domačinke zapretile s protinapadom, izvrstno pa je posredovala naša vratarka Zala Meršnik.

V naslednji minuti so naše igralke prišle do 1. kota, v 23. minuti pa nov razveljevaljen gol – tokrat je bila v prepovedanem položaju Zara Kramžar. Od 28. minute do sodničinega podaljška pa je igrala in zadevala le Slovenija. V 28. minuti je Lara Prašnikar z dobro podajo zaposlila Špelo Kolbl, ki je zadela za 0:1 – to je bil 9. gol Špele za Slovenijo, sicer pa že njen četrti reprezentančni v tem koledarskem letu.

V 36. minuti je bilo 0:2, podajala je Špela Kolbl, gol je zabila Sara Makovec (v svoji 41. tekmi je dosegla 2. članski reprezentančni gol). V 44. minuti je Kaja Eržen z desne strani podala predložek pred gol Moldavije, kjer je Lara Prašnikar s strelom "s prve" povišala na 0:3. To je bil njen 40. gol v dresu Slovenije, za katero je danes odigrala 72. uradno člansko tekmo.

V sodničinem podaljšku je Zara Kramžar postavila končen rezultat prvega dela – 0:4. Slovenija je prednjačila v prvih 45 minutah: to potrjuje tudi kar 72-odstotna posest žoge v nogah varovank selektorja Saše Kolmana. Naše reprezentantke so sprožile v okvir domačega gola osem strelov, gostiteljice v slovenski okvir enega samega.

Za končnih 0:5

V drugem polčasu se razmerje moči ni menjalo (pet strelov Slovenije v okvir gola, Moldavija brez poizkusa), selektor Saša Kolman je ponudil minute ter priložnost tudi igralkam s klopi.

V 87. minuti je Kaja Korošec zadela za končnih 0:5. To je bil Kajin 6. gol za Slovenijo, odigrala pa je 49. tekmo za člansko izbrano vrsto.

Izjave po tekmi:

Saša Kolman, selektor:
„Ko zmagaš s tako razliko, moraš biti vedno zadovoljen. Punce so opravile svoje delo. Prvi polčas je bil zelo dober. V nadaljevanju tekme smo malce rotirali in eksperimentirali; to smo si zaradi rezultata lahko privoščili. Z mislimi smo že v oktobru, ko bodo na sporedu dodatne kvalifikacije za EP 2025. Nikoli ni lahko igrati proti taki ekipi, ko nimaš prostora in proti ekipi, ki se tako nizko brani. To smo videli in izkusili že na prvi tekmi, kake težave smo imeli. A sem že pred to tekmo v Moldaviji povedal, da smo zrasli kot reprezentanca in naredili par korakov naprej. To smo danes dokazali. Zato na tem mestu čestitam puncam za pristop in profesionalno delo. Plan je uresničen: smo prvi, pokazali smo, da sem ne sodimo. Pred nami so dodatne kvalifikacije. Upam, da bo malce sreče pri žrebu. Postajamo resna reprezentanca. Menim, da lahko mešamo štrene največjim. Vse, kar bo zdaj več, bo to nagrada za delo. Zakaj ne bi sanjali, da se tudi mi enkrat uvrstimo na veliko tekmovanje. Glede na današnji rezultat med Severno Makedonijo in Latvijo (1:2 za Latvijo; op.a.) bo morala v torek, 16.7., Severna Makedonija v Kidričevem pristopiti resno k tekmi, mi smo si 1. mesto v skupini že zagotovili. Priložnost bodo za to dobile igralke, ki so v teh kvalifikacijah igrale manj, zaslužijo pa si, da priložnost dobijo. Ker so bile vedno 100-odstotno poleg. A vse to ne sme vplivati na naš pristop k tekmi – mi moramo gledati na to, da gremo po zmago, da smo povsem pri stvari in osredotočeni ter še enkrat dokažemo, da smo boljši od vseh. Igralke, ki bodo dobile priložnost, pa lahko pokažejo, kako gre na njih računati v končnici kvalifikacij.“

Lara Prašnikar:
„Občutki so super, saj je po tej zmagi jasno, da smo zasedli 1. mesto v naši kvalifikacijski skupini in se uvrščamo v Ligo B, pa tudi v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Na začetku tekme smo hotele danes malce na silo doseči gol – izkušene igralke smo želele, da bi žoga malce bolj krožila, da bi igro domačink raztegnile. Po prvem golu pa je domača ekipa razpadla in zasluženo smo zmagale.“

Zara Kramžar:
„Zelo sem vesela te zmage naše ekipe. To je tudi dober začetek sezone. Upam, da bomo tako uspešno nadaljevale: tako klubsko kot reprezentančno. Vesela sem tudi svojega gola, za mano je težka minula sezona. Upam, da bo šlo zdaj samo navzgor.

Sedma tekma, šesta zmaga, peta v kvalifikacijah

Slovenija je v tem koledarskem letu odigrala sedem tekem: šestkrat je zmagala, enkrat izgubila (0:1 proti Finski). To je bila že šesta zaporedna zmaga Slovenije, peta v kvalifikacijah za EP 2025. To je tudi šesta zaporedna tekma, ko vratarka Zala Meršnik ni prejela gola.

Slovenija je na Fifini lestvici napredovala za eno mesto (z 41. na 40.), dosedaj najvišje je bila lani junija (39. mesto).

Sistem kvalifikacij

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaške faze in finalnega turnirja play-offa. Ligaška faza se igra v enakem formatu kot Uefina Liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige: Liga A s 16 ekipami, Liga B s 16 ekipami in Liga C z 19 ekipami. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je bil določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za  ženske. Reprezentance vstopajo v kvalifikacije z dvema ciljema: uvrstitev na evropsko prvenstvo in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/2026.

Tekst: D.P., STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.
  • 20.06.2024 | Ženska A
    Kaja Eržen še naprej v Italiji
    Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Z zmago potrdile napredovanje v Ligo B
    Po uvodnih zmagah aprila proti Moldaviji (2:0) in Severni Makedoniji (5:0) so v zadnjih petih dneh dvakrat vzele mero še igralkam Latvije. V Murski Soboti so jih premagale s 6:0, danes v Rigi pa s 4:0. S tem si je Slovenija že zagotovila napredovanje v ligo B.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Proti Latviji postaviti piko na i
    Slovenija je dobro začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Ligi C. Po treh odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini C2 vodi z maksimalnim izkupičkom -devetimi točkami, sledijo ji Severna Makedonija (4), Latvija (3) in Moldavija (1).
  • 03.06.2024 | Ženska A
    Pripravljene na Latvijo
    Slovenska ženska članska reprezentanca bo jutri ob 17. uri v 4. krogu kvalifikacij za Euro 2025 gostovala v Latviji in iskala četrto zaporedno zmago v kvalifikacijah.
  • 31.05.2024 | Ženska A
    Z zmago kronale jubilej Mateje Zver
    Slovenska ženska članska reprezentanca je v 3. krogu kvalifikacij za EP 2025 dosegla še tretjo zmago. Varovanke selektorja Saše Kolmana so doma v Murski Soboti s 6:0 premagale Latvijo. Ekipi se bosta vnovič pomerili v torek, 4.6.

DELI NA