16.07.2024 | Ženska A
Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb

Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo. Dva gola je dosegla Lara Prašnikar, po enega sta dodali Kaja Korošec in Mirjam Kastelec

Igralkam sta po tekmi za uspešen nastop čestitala predsednik Radenko Mijatović in generalni sekretar Martin Koželj

V petek žreb, oktobra proti ekipi iz kvalifikacij Lige A

Slovenke so prvi del kvalifikacij opravile popolno. V družbi Makedonk, Latvijk in Moldavijk so bile za razred boljše, imele so razliko v danih in prejetih zadetkih 26:0, in prepričljivo osvojile prvo mesto, ki jim je zagotovilo igranje v ligi B lige narodov, obenem pa dodatne boje proti eni izmed osmih najslabše rangiranih ekip iz lige A v kvalifikacijah za EP 2025, ki bo v Švici.

Nocoj bodo znani še ostali rezultati in končna mesta po skupinah. Žreb dodatnih kvalifikacij bo v petek, 19.7. Slovenija bo morala za svoje prvo igranje na velikem tekmovanju biti uspešna v 1. in 2. krogu dodatnih kvalifikacij. Že zdaj je jasno, da se bo Slovenija najprej pomerila v dveh tekmah proti eni izmed ekip iz Lige A.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2025, LIGA C
SLOVENIJA – SEVERNA MAKEDONIJA 4:0
(3:0)
Športni park, Kidričevo
sodnice: Soekjaer, Stensholm, Schmidt (vse Danska).
Strelke: 1:0 Prašnikar (3.), 2:0 Prašnikar (6.), 3:0 Korošec (35.), 4:0 Kastelec (71.).
Slovenija: Pasar, Eržen (od 46. Agrež), Gradišek, Golob (od 78. Kolbl), Križaj, Korošec, Ketiš, Janež, Prašnikar (od 59. Mihelič), Kajzba (od 78. Makovec), Kramžar (od 46. Kastelec).
Severna Makedonija: Pančurova, Bošeska (od 46. Nedeva), Mojsoska (od 68. Petkova), Milčevska, Paneska, Meijer, N. Andonova, Mustafa (od 68. Velkova), Naceva (od 90+2. Sulejmani), Markovska, Maksuti.
Rumeni kartoni: Mihelič; Naceva, Maksuti.
Rdeč karton: /.

Spremembe v 1. postavi

Selektor Kolman je nekoliko spremenil začetno postavo in dal priložnost nekaterim (Melania Pasar, Izabela Križaj, Korina Lara Janež, Sara Ketiš, Nina Kajzba), ki so doslej manj igrale oz. tekme niso začenjale v 1. postavi. A tudi ta postava je hitro pokazala svojo namero. Slovenke so namreč povedle že v tretji minuti, ko je v kazenskem prostoru z nizkim strelom zadela Lara Prašnikar.

Igralka Eintrachta iz Frankfurta je znova udarila tri minute pozneje, ko je mojstrsko z roba kazenskega prostora žogo poslala pod prečko za 2:0. Slovenske so bile še naprej boljše, v 33. in 34. minuti sta imeli Nina Kajzba in Zara Kramžar lepi priložnosti, a sta ju zapravili, v 35. minuti pa je za 3:0 zadela Kaja Korošec po predhodno dobri obrambi makedonske vratarke.

Tudi v drugem polčasu so imele Slovenke vse pod nadzorom, v 67. minuti so bile blizu vodstvu s 4:0, vendar je gostjam uspelo žogo izbiti na golovi črti po strelu Naje Mihelič, je pa zadela v 71. minuti Mirjam Kastelec, ko je bila uspešna z roba kazenskega prostora. To je bil njen prvi reprezentančni zadetek, danes je odigrala 7. tekmo v članski vrsti Slovenije. Kastelec je v sodnikovem dodatku zadela še okvir vrat.

Tekmo v Kidričevem, kjer se je zbralo lepo število navijačev, ki so pripravili izvrstno vzdušje, si je ogledala tudi poškodovana kapetanka reprezentance Mateja Zver.

Izjave po tekmi:

Saša Kolman, selektor:
„Kot po vsaki tekmi v tej skupini: naredili smo, kar se je od nas pričakovalo. Punce so tekme vzele maksimalno resno in profesionalno, z njihovim odnosom sem izredno zadovoljen. Naš cilj je bil, da dokažemo, da v ta rang v Ligo C ne sodimo. To smo več kot dokazali. Lani decembra smo bili po izpadu iz Lige B v Ligo C kar malce razočarani. Takrat sem rekel, da se nam je to zgodilo, ker smo se še spoznavali. Pozval sem, da pokažemo, da v Ligo C res ne sodimo. S šestimi zmagami brez prejetega gola smo več kot dokazali. Ne bi radi zmanjševal tega uspeha: a naredili smo tisto, kar se je od nas pričakovalo. Oktobra bo slika drugačna: v prvem krogu dodatnih kvalifikacij bo na drugi strani ekipa, ki bo favorit, ne mi. A menim, da smo skozi te kvalifikacije pridobili na samozavesti in bomo velik zalogaj za vse.“

Lara Prašnikar, kapetanka:
„Vedno je najtežje doseči prvi gol. Na našo srečo se je to hitro zgodilo. Zelo sem vesela te visoke zmage. Na vsaki tekmi v naši skupini smo dokazali, da sem ne sodimo. Ni pa se bilo lahko vedno znova dokazovati, zato poklon puncam, ker nam je uspelo. Cilj je dosežen: šest zmag brez prejetega gola. Kapo dol.“

Kaja Korošec:
„Skozi cele te kvalifikacije smo pokazale, da ne sodimo v Ligo C. Tudi danes smo nas je zanimala le zmaga. To smo si zaslužili, zdaj pa gledamo le naprej. Prav pa je, da se po tej zmagi proti Severni Makedoniji tudi malce poveselimo, to smo si zaslužile, garale smo za to. Priprave v klubu se še niso začele, a smo se uspele pripraviti na ti dve tekmi, skozi vse te tekme smo se močno in dobro povezale.“

Kvalifikacije za EP 2025, Liga C:

16.7.
Slovenija – Severna Makedonija 4:0

12.7.
Moldavija – Slovenija 0:5

4.6.
Latvija – Slovenija 0:4

31.5.
Slovenija – Latvija 6:0

9.4.
Severna Makedonija – Slovenija 0:5

5.4.
Slovenija – Moldavija 2:0

Vrstni red v skupini C2:
Slovenija 18
Latvija 9
Severna Makedonija 7
Moldavija 1

V drugi današnji tekmi v skupini C je Latvija z 2:1 porazila Moldavijo.

Osma tekma, sedma zmaga v letu 2024

Slovenija je v tem koledarskem letu odigrala osem tekem: kar sedemkrat je zmagala, enkrat izgubila (0:1 proti Finski). V šestih tekmah kvalifikacij in še eni testni tekmi Slovenija ni prejela gola, nanizala pa je sedem zmag. Na prvih šestih tekmah brez prejetega gola je branila Zala Meršnik, na zadnji šesti kvalifikacijski tekmi pa je branila Melania Pasar, ki je na tekmi proti Severni Makedoniji v Kidričevem debitirala na golu Slovenije.

Slovenija ta kvalifikacijski ciklus končuje kot 40. reprezentanca na Fifini lestvici.

Tekst: D.P., STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.
  • 20.06.2024 | Ženska A
    Kaja Eržen še naprej v Italiji
    Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Z zmago potrdile napredovanje v Ligo B
    Po uvodnih zmagah aprila proti Moldaviji (2:0) in Severni Makedoniji (5:0) so v zadnjih petih dneh dvakrat vzele mero še igralkam Latvije. V Murski Soboti so jih premagale s 6:0, danes v Rigi pa s 4:0. S tem si je Slovenija že zagotovila napredovanje v ligo B.

DELI NA