Z desetimi klubi in novo grafično podobo

V nedeljo se bo začela nova sezona nekoliko spremenjene ženske nogometne lige. V njej bo deset klubov, naslov pa bo branila enajstkratna prvakinja Mura Nona, ki je tudi tokrat glavni favorit za končno slavje.

Ženska nogometna liga Triglav, 1. krog, 25.8.
ŽNK Cerklje – ŽNK Radomlje Medex (11.00) (spletni prenos na Nzs.si)
MB Tabor – ŽNK Krim Hubat (16.30)
ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Gažon Le-Log (17.30)
Primorje Tosla Nutricosmetics – ŽNK Ljubljana (18.00)
Aluminij – ŽNK Mura Nona (20.00) (prenos na Planet TV 2)

V nedeljo pet tekem ter dva prenosa

Sezono bosta začeli ekipi Cerkelj in Radomelj Medexa, ki se bosta v nedeljo merili ob 11.00. Ob 16.30 bo novinec MB Tabor gostil Krim, Olimpija bo ob 17.30 gostila Gažon Le-Log, ob 18.00 bo Primorje Tosla Nutricosmetics igralo proti Ljubljani, ob 20.00 pa bo novinec Aluminij gostil Muro Nono. Tekmo iz Cerkelj bomo spremljali v spletnem prenosu na Nzs.si, obračun iz Kidričevega pa na Planet TV2.

Sistem tekmovanja

V rednem delu lige, ki so po novem imenuje Ženska nogometna liga Triglav, bo 18 krogov, sledili bosta liga za prvaka z najboljšimi štirimi klubi in liga spodnjega dela, v katerem bo igrala preostala šesterica.

"Veseli nas, da je deset klubov, postajamo resna in močna liga, kar potrjuje tudi povečano zanimanje. Po naši raziskavi se je zanimanje za žensko ligo povečalo za 15 odstotkov. Naredili pa bomo vse, da bo liga dobila še večjo in pomembnejšo vlogo v slovenskem prostoru," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj.

Prvi favorit je Mura Nona, ki jo vodi Vladimir Kokol, ob nekaj okrepitvah pa je odmevna vrnitev Sare Makovec, ki je v minuli sezoni v dresu Olimpije postala najboljša strelka sezone.

"Okrepitve so prinesle novo, svežo kri, vzdušje v ekipi se je spremenilo, delamo ogromno na tem, da smo 'klapa', vemo, da je to eden odločilnih faktorjev za uspeh. Pripeljali smo štiri igralke, tri smo izgubili, tako da smo približno na istem, ampak smo pridobili na kakovosti," je dejal Kokol, pod katerim so igralke v pripravah veliko delale na fizični pripravljenosti, saj jih ob prvenstvu in pokalu čakajo še nastopi v kvalifikacijah za ligo prvakinj.

Turnir prvega kvalifikacijskega kroga lige prvakinj Sobočanke čaka v začetku septembra na Cipru, tekmec pa bo severnoirski Glentoran.

V Murinem taboru so sicer izpostavili enake cilje kot doslej. "To sta naslov državnega in pokalnega prvaka ter da se čim bolje odrežemo v Evropi," je pojasnil Kokol.

Čakajo Ano Milović

Olimpija ob Muri velja za klub, ki odstopa od preostalih, a so Ljubljančanke doživele kar nekaj sprememb, obenem pa se le počasi po hudi poškodbi vrača Ana Milović, ki je kljub temu, da je izpustila praktično pol prejšnje sezone, zasedla drugo mesto med strelkami v ligi.

"Cilji niso drugačni kot v prejšnji sezoni. Želimo si osvojiti prvenstvo in pokal, vemo pa, da bo to težko. Mura je nekaj let konstantna, dobra, konec koncev nam je speljala še Saro Makovec. Ampak gremo svojo pot, poskušamo se sestaviti. Ogromno je bilo odhodov, ne zganjamo panike, a prvenstvo z desetimi klubi zahteva določeno število igralk," je povedal strateg Olimpije Zdenko Maučec.

Ob Muri in Olimpiji sta se v prejšnji sezoni v ligo za prvaka prebila še Ljubljana in Radomlje. Slednje bo po novem vodil nekdanji reprezentant Matej Mavrič Rožič. "Mislim, da je cilj vseh trenerjev, da dvignemo ligo na višjo raven. Tako bo tudi v Radomljah," je povedal in dodal, da si želi igrivosti v igri. "Dejansko igramo in ne le nabijamo žoge," je po spoznavanju z novim strategom poudarila Živa Galjot.

"Z naše strani je treba predvsem postaviti dobre temelje, da bodo mlade igralke konkurenčne dvema kluboma, ki sta v veliki prednosti pred vsemi ostalimi. To ne pomeni, da bomo šli z belo zastavo, na vsaki tekmi bomo poskusili zmagati. Želim si, da prikažemo dopadljivo igro brez strahu, na koncu sezone pa se bo videlo, koliko nam je uspelo," je zaključil Mavrič Rožič.

Maribor in Aluminij

„Zelo smo vesele, ker smo del te lige. Lani smo imeli z ekipo U17 deset igralk izhodnega letnika. Bilo je jasno, da moramo narediti člansko ekipo zdaj ali nikoli,“ je vrnitev članske ekipe MB Tabor med elito opisala vodja ekipe Tina Šmon.

„V Aluminiju je bila vedno želja, da igramo v Kidričevem tudi ženski članski nogomet. Tudi zato, ker delamo z dekleti od 13. leta dalje. V klubski strukturi imamo vse selekcije, zato je bil cilj, da igralke za člansko ekipo črpa iz mlajših selekcij,“ je v imenu novink iz Kidričevega spregovorila Maša Šibila.

Domača igralska baza

„V teh letih se je precej igralk zamenjalo. Danes sem vesel, da lahko povem, da smo igralske vrzeli popolnili z igralkami iz lastne igralske piramide. To je dokaz, da delamo z mladimi, to pa je tudi vizija našega kluba in edina prava pot za naprej,“ je novo sezono napovedal Žiga Grgasovič, trener ŽNK Krim Hubat.

„Vesel sem, ker se zanimanje za ženski nogomet na Gorenjskem raste. Bistvo našega dela je baza. Igralke odhajajo, šola in študij naredita svoje, to je realnost. Dve igralki članske vrste sta letos odšli na študij v ZDA. A mi bomo nadaljevali s svojim delom in še naprej navduševali dekleta za ženski nogomet, ki je na našem koncu še vedno izjemno,“ je jasen Primož Štrajhar, ki vodi ŽNK Cerklje.

„Letošnja liga je pestra in vesel sem, ker je številčna. Dobro je tudi to, da je parno število klubov, zato se ne bo zgodilo, da bi bili kako kolo ali dve kar prosti. Tempo bo pravi,“ se uvoda v sezono veselil Peter Kristan, ki vodi Ajdovke, ki so letos kot edina ekipa povsem ohranila igralski kader iz minule sezone, v mestu hčera burje pa ne skrivajo ambicij, da se zavihtijo v ligo za prvakinje.

„Lanska sezona je bila dobra lekcija za vse nas. Tudi letos se bomo učili in napredovali. Veselimo se nove sezone,“ pristavi Robert Zirnstein, trener ekipe ŽNK Gažon.

Tekst: D.P., STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.05.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Licenciranje 1. SŽNL: Brez zavrnjene vloge
    Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. slovenske ženske nogometne lige za sezono 2024/25.
  • 28.04.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Mura z zmago v Ljubljani do 11. naslova
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove in stare državne prvakinje v Ženski nogometni lige Triglav Zdravje. Do uspeha, 11. lovorike najboljših v državi, so prišle na gostovanju v Ljubljani, kjer so z 1:0 pred kamerami Nzs.si premagale domačinke ŽNK Ljubljano.
  • 16.09.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Tri točke ostale v Murski Soboti
    Prva tekma 6. kroga, kar derbi Ženske nogometne lige Triglav Zdravje, je prinesel zmago ŽNK Muri Nona, ki je bila doma z golom Noelle Vilčnik z minimalnih 1:0 boljša od ŽNK Olimpije Ljubljane. To je bil prvi od vsaj štirih letošnjih derbijev med ekipama iz Murske Sobote in Ljubljane.
  • 15.09.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Pripravljene na derbi, prenos na Sportklubu
    S tekmo v Murski Soboti, z derbijem tudi pred kamerami Sportklubu, se v soboto začenja 6. krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilni ekipi lige ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana se bosta pomerili na prvem letošnjem derbiju.
  • 13.08.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Olimpija in ŽNK Gažon do zmag
    S tekmami v Velesovem in v Ljubljani se je sklenil 1. krog 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. ŽNK Cerklje in ŽNK Radomlje Medex pred kamerami NZS brez golov, Olimpija boljša od novink s Ptuja, ŽNK Gažon na premieri v ligi do zmage v Ljubljani.
  • 10.08.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Pred začetkom 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje
    V novi sezoni bo v ženskem članskem tekmovanju igralo devet ekip, novinca v tekmovanju sta ŽNK Gažon in ŽNK Drava Ptuj. Naslov prvakinj brani ŽNK Mura Nona, ki je v minuli sezoni osvojila dvojno krono – državnemu naslovu so dodale še naslov prvakinj ženskega pokala NZS.
  • 03.07.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Po žrebu parov 1. kroga SŽNL, ženskega pokala NZS in Lige DU17
    Slab mesec in pol pred začetkom ligaških tekmovanj v ženski in dekliški konkurenci so danes v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju opravili žreb tekmovalnih parov 1. SŽNL, 1. kroga Ženskega pokala NZS in Lige deklet DU17 za sezono 2023/2024.
  • 30.06.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Mura doma v lov na ligo prvakinj
    Slovenske državne prvakinje ŽNK Mura Nona so bile izžrebane v skupino 3 uvodnega dela. Za napredovanje v finale turnirja in boj za napredovanje v 2. krog kvalifikacij se bodo pomerile z gruzijsko ekipo FC Samegrelo. Ob uspehu jih čaka boljši iz para Apollon Ladies FC (CIP) – ŽFK Ljuboten (S. MKD). 
  • 14.05.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Muri naslov, Krim v 94. minuti
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove, stare državne prvakinje Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Na tekmi v Ljubljani so si priigrale zmago (3:0) in pet točk prednosti pred Olimpijo, s katero se bodo pomerile v zadnjem krogu.

DELI NA