11.07.2024 | Ženska A
Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij

Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. V torek, 16.7., bo Slovenija doma na zaključku prvega dela kvalifikacij v Kidričevem gostila še Severno Makedonijo.

„Pričakovanja so taka kot pred vsako tekmo: gremo po zmago. Zdaj moramo dokončati to, česar smo se lotili pred parimi meseci – to pomeni: biti prvi v skupini in pokazati, da sem ne sodimo. Analizirali smo tekmeca, kot vsakega dosedaj. Poznamo jih malce bolj, kot smo jih pred prvo tekmo v teh kvalifikacijah. V tem času smo mi zrasli, igramo boljše v napadu – to so pokazale tudi naslednje tekme, saj dosegamo več golov,“ napoved za petkovo tekmo začne selektor Saša Kolman.

„Pričakujem močan odpor Moldavije in da se bodo krčevito branile. Razmere za igro bodo zelo težke glede na vremenske pogoje. Mi pač moramo narediti to, po kar smo prišli v Moldavijo,“ dodaja selektor, ki verjame, da bo ekipa v petek reagirala dobro:

„Pred to julijsko akcijo smo se dobili in naredili že nekaj treningov pred tem. Zavedamo se, da je termin specifičen, saj so punce prišle z dopustov. Verjamem, da dobro pripravljene čakajo petkovo tekmo.“

V Ljubljani 2:0

Slovenija in Moldavija sta s tekmo v Ljubljani aprila letos začele kvalifikacije: Slovenija je slavila zmago z 2:0, zadeli sta Lara Prašnikar in Zala Kuštrin. 

Na 1. mestu

Slovenija sicer uspešno igra kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Po štirih odigranih tekmah vodi v skupini C2 z maksimalnim izkupičkom 12 točk, sledijo ji Severna Makedonija (7), Latvija (3) in Moldavija (1).

Kvalifikacije za EP 2025:

Chisinau, 12.7.
Moldavija – Slovenija (19.00)

Kidričevo, 16.7.
Slovenija – Severna Makedonija (19.00)

Slovenija članice:
Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Zara Kramžar (AS Roma ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Melania Pasar (Budapest Honved FC MAD), Sara Ketiš (Chievo Verona ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Sara Agrež (FC Köln NEM), Korina Lara Janež (1. FC Union Berlin NEM), Dominika Čonč (FC Levante Las Planas ŠPA), Nina Kajzba (Napoli FC ITA), Lana Golob (OH Leuven Women), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Mateja Zver (SKN St. Pölten AVT), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva ŠPA), Naja Poje Mihelič (U.S. Sassuolo Calcio ITA), Mirjam Kastelec (ŽNK Ljubljana), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana). Selektor: Saša Kolman

Sistem kvalifikacij

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaške faze in finalnega turnirja play-offa. Ligaška faza se igra v enakem formatu kot Uefina Liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige: Liga A s 16 ekipami, Liga B s 16 ekipami in Liga C z 19 ekipami. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je bil določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za  ženske. Reprezentance vstopajo v kvalifikacije z dvema ciljema: uvrstitev na evropsko prvenstvo in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/2026.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.
  • 20.06.2024 | Ženska A
    Kaja Eržen še naprej v Italiji
    Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Z zmago potrdile napredovanje v Ligo B
    Po uvodnih zmagah aprila proti Moldaviji (2:0) in Severni Makedoniji (5:0) so v zadnjih petih dneh dvakrat vzele mero še igralkam Latvije. V Murski Soboti so jih premagale s 6:0, danes v Rigi pa s 4:0. S tem si je Slovenija že zagotovila napredovanje v ligo B.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Proti Latviji postaviti piko na i
    Slovenija je dobro začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Ligi C. Po treh odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini C2 vodi z maksimalnim izkupičkom -devetimi točkami, sledijo ji Severna Makedonija (4), Latvija (3) in Moldavija (1).
  • 03.06.2024 | Ženska A
    Pripravljene na Latvijo
    Slovenska ženska članska reprezentanca bo jutri ob 17. uri v 4. krogu kvalifikacij za Euro 2025 gostovala v Latviji in iskala četrto zaporedno zmago v kvalifikacijah.
  • 31.05.2024 | Ženska A
    Z zmago kronale jubilej Mateje Zver
    Slovenska ženska članska reprezentanca je v 3. krogu kvalifikacij za EP 2025 dosegla še tretjo zmago. Varovanke selektorja Saše Kolmana so doma v Murski Soboti s 6:0 premagale Latvijo. Ekipi se bosta vnovič pomerili v torek, 4.6.
  • 31.05.2024 | Ženska A
    V Murski Soboti proti Latviji
    Slovenija danes ob 18. uri v Murski Soboti nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2025 v Švici. Po uvodnih zmagah proti Moldaviji in Severni Makedoniji se bo naša ženska reprezentanca pomerila z Latvijo, ki bo naš tekmec tudi 4.6.

DELI NA