V boj za evropsko napredovanje tudi zmaji

Po Celju, Mariboru in Bravu, ki so že opravili s prvima evropskima preizkušnjama, z nastopi na mednarodnem odru pričenjajo tudi nogometaši Olimpije. Zmaji se bodo v Stožicah merili s Polissyjo iz ukrajinskega Žitomira. 

Zeleno-beli so v zgodovinski sezoni, v kateri so si prvič priigrali nastop v skupinskem delu tekmovanj Evropske nogometne zveze, v Prvi ligi Telemach zasedli tretje mesto. Le-to je Ljubljančanom zagotovilo mesto v drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige, nedavni žreb v švicarskem Nyonu pa je Olimpiji namenil nasprotnika iz Ukrajine. Polissya Žitomir se bo v Stožicah sploh prvič v zgodovini predstavila na evropskem prizorišču, ki si ga je priigrala s petim mestom v ukrajinskem prvenstvu.

Klubu, ki so ga razpustili po sezoni 2004/05 in nato znova oživili leta 2016, je to uspelo v krstni prvoligaški sezoni. Ekipa iz Žitomira, mesta zahodno od Kijeva, je še v sezoni 2022/23 nastopal v drugem razredu ukrajinskega nogometa, leta 2020 pa so bili "volkovi" tretjeligaš. Moštvo, ki ga je maja letos prevzel 36-letni trener Imad Ashur, v Ljubljani odpira tekmovalni spored nove sezone, na štirih pripravljalnih tekmah pa je ob remiju vknjižila še tri zmage.

Tako kot Polissya, tudi Olimpija v aktualni sezoni še ne pozna poraza, a so Ljubljančani štiri zmage na pripravljalnih tekmah nadgradili tudi s prvo ligaško zmago. V petek so pred domačimi gledalci premagali Primorje, mrežo letošnjih novincev v Prvi ligi Telemach pa sta zatresla Reda Boultam in Dino Kojić, sicer debitant v članski ekipi zmajev.

"Imamo znanje in izkušnje. Sam sem odigral številne evropske tekme, kar mi pomaga pri temu, da začutim igralce in njihove misli pred tekmo. Posledično jim pomagam, da grejo v tekmo sproščeni in samozavestni. O nasprotniku nimamo veliko informaciji, vse prijateljske tekme so odigrali za zaprtimi vrati. Zaradi tega se osredotočamo nase, čutim, da smo pripravljeni," pred uvodno tekmo zmajev pravi trener Victor Sanchez.

Prvo evropsko preizkušnjo v letošnji sezoni nestrpno pričakuje tudi Marcel Ratnik: "Danes bomo dokončno analizirali našega nasprotnika. Pričakujem težko tekmo, gre za evropsko srečanje, kjer odločajo malenkosti. Vsak želi napredovati, zato bo potrebno biti maksimalno pozoren."

Povratna tekma bo prihodnji četrtek odigrana v poljskih Gliwicah, zmagovalec pa se bo v tretjem krogu kvalifikacij srečal s poražencem dvoboja med Šerifom iz moldavskega Tiraspola in švedskim Elfsborgom.

Prvi obračun Olimpije in Polissyje bo v Stožicah odigran ob 19. uri, pravico bo delil španski sodnik Javier Alberola Rojas. Tekmo si boste lahko ogledali na Kanalu A.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Nemškemu prvoligašu nudili dober odpor
    Nogometaši Olimpije so se na prvi tekmi ligaškega dela UEFA Konferenčne lige dobro zoperstavili Heidenheimu. Zmaji so po dobri igri v drugem polčasu izenačili z golom Alexa Blanca, a so se zmage vseeno veselili pri nemškem prvoligašu.
  • 02.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje začelo s porazom
    Nogometaši Celja so v 1. krogu UEFA Evropske konferenčne lige v gosteh izgubili proti Vitorii Guimaraes z 1:3 (0:2). Izbranci Alberta Riere bodo drugo tekmo v tekmovanju igrali 24. oktobra, ko bodo v 2. krogu gostili Istanbul Basaksehir.
  • 02.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora tudi v drugo boljši od prvega evropskega nasprotnika
    Gibraltarski Lincoln Red Imps je izgubil tudi drugo tekmo UEFA Mladinske lige prvakov z Mariborčani. Slovenski prvaki, ki so prvo tekmo dobili s pol ducata zadetkov, so v Kidričevem slavili z 2:0.
  • 02.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji uvodoma z nemškim debitantom
    Nogometaši Olimpije drugo zaporedno evropsko jesen pričenjajo z gostovanjem v Nemčiji. Gostitelj zmajev bo Heidenheim, letošnji debitant v tekmovanjih Evropske nogometne zveze.
  • 01.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani za zgodovino pri starih znancih
    Ekipo Celja v sredo, 2. oktobra, v sklopu UEFA Evropske konferenčne lige čaka zgodovinsko gostovanje na Portugalskem, kjer se bodo pomerili z ekipo Vitorie iz Guimarãesa. To bo prvi nastop Celjanov v skupinskem delu evropskih tekmovanj, kar pomeni poseben mejnik za klub.
  • 01.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Napredovanje potrditi z novo zmago
    Mladinska selekcija Maribora bo v Kidričevem odigrala povratno tekmo prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti upi so dvoboj z gibraltarskim tekmecem odločili že na prvi tekmi, a je želja jasna, napredovanje potrditi novo zmago.
  • 26.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    ŽNK Mura Nona brez skupinskega dela lige prvakinj
    Izbranke Vladimirja Kokola so na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij v Murski Soboti izgubile proti avstrijskemu St. Pöltnu z 0:5 (0:3). Avstrijke so dobile že prvo tekmo s 3:0.
  • 25.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Pred domačo publiko pokazati še več kot v Avstriji
    Danes in jutri se bo sklenil 2. krog kvalifikacij za ligo prvakinj. V igri za napredovanje tudi naše državne prvakinje ekipa ŽNK Mura Nona, ki so na prvi tekmi drugega kroga izgubile proti St. Pöltnu z 0:3.
  • 19.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    V 2. polčasu poražene v Avstriji
    Nogometašice Mure None so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakinj v gosteh izgubile proti St. Pöltnu z 0:3. Povratna tekma bo 26. septembra v Murski Soboti.
  • 19.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    V pričakovanju prve tekme v Avstriji
    Nogometašice ŽNK Mure None danes igrajo uvodno tekmo 2. kola kvalifikacij za ligo prvakinj. Gostujejo v Avstriji pri ekipi SKN St. Pölten. O napredovanju bosta odločali današnja tekma in povratna čez teden dni v Murski Soboti (19.00).

DELI NA