04.03.2019 | Ženska A
Slovenija ugnala Srbijo in osvojila turnir

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je z zmago izvrstno sklenila turnir na Hrvaškem. V finalu so varovanke selektorja Boruta Jarca z 2:0 ugnale Srbijo in se zasluženo veselile izjemnega uspeha, končne zmage na močnem mednarodnem turnirju! Za zmago sta zadeli Adrijana Mori in Lara Prašnikar.

Mednarodni turnir Croatia Cup, 4.3.

tekma za 5. mesto:
Hrvaška – Črna gora 3:4 ?(0:0, 1:1)

tekma za 3. mesto:
Ukrajina – Bosna in Hercegovina 1:0 (0:0)

tekma za 1. mesto:
Slovenija – Srbija 2:0
(0:0)
1:0 Mori (60.), 2:0 Prašnikar (90.+)
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Klopčič, Zver, Čonč, Prašnikar, Ivanuša, Kolbl, Eržen.

Podjeten uvod

Slovenija je zelo ambiciozno začela finale turnirja na Hrvaškem. V prvi akciji je bila pri strelu kapetanka Mateja Zver, a je bil njen strel s kakih osmih, devetih metrov blokiran. V 14. minuti je merila s 16 metrov Lara Prašnikar, a je srbska golmanka obranila svojo mrežo nedotaknjeno. V nadaljevanju je izvrstno merila Kaja Eržen s kakih 30 metrov, a je bila vratarka Srbije spet na mestu.

Dve menjavi

Po 25. minuti in vse tja do konca polčasa je bila Srbija več pri žogi. V 26. minuti se je izkazala naša vratarka Zala Meršnik, ki je obranila poizkus Marije Vuković.

V 35. minuti je selektor Borut Jarc opravil prvi menjavi: namesto Lare Klopčič je v igro poslal Evelino Kos, Laro Ivanušo pa je menjala Adrijana Mori.

Do konca prvega polčasa velja omeniti še poizkus Jelene Čanković, ki je v 42. minuti poslala žogo za las mimo prečke.

Po podaji kapetanke

Odmor in nova navodila med polčasom sta bolje dela naši vrsti, ki je odločno začela 2. del tekme. V 53. minuti je merila Lara Prašnikar, v 60. minuti se je prvič stresla mreža Srbije. Po prodoru Mateje Zver po levem boku je podajo pričakala Adrijana Mori, ki je poskrbela za veselje in navdušenje navijačev Slovenije na tekmi v Zagrebu.

V 71. minuti je selektor Jarc na teren poslal še Ano Milović, ki je menjala Špelo Kolbl. Slovenija bi lahko v 72. minuti vodila 2:0, a je bila po hitrem protinapadu Morijeva malce nezbrana.

Evelina in Zala na mestu

V 76. minuti se je izkazala Evelina Kos, ki je z dvema izvrstnima reakcijama rešila žogo na golovi črti. Srbija, 42. reprezentanca s Fifine lestvice, je vršila močan pritisk, a je bila Zala Meršnik suverena. V 85. minuti je Slovenija presekala pritisk tekmic z dvema kotoma, po enem od teh je z glavo dobro merila Evelina Kos, ki pa je ciljala direktno v srbsko vratarko.

V 90. minuti je selektor Jarc iz igre potegnil Matejo Zver, na teren pa poslal svežo Saro Makovec. V sodnikovem podaljšku je Milica Mijatović imela na nogi žogo za 1:1, a je s sedmih metrov merila mimo. Na drugi strani je po hitrem protinapadu Lara Prašnikar s strelom v levi kot postavila končni rezultat za odmevnih 2:0.

Tokratni uspeh na Hrvaškem je tudi izvrstna popotnica pred začetkom kvalifikacij za Euro 2021, kvalifikacije se začnejo avgusta letos.

Ukrajina pobrala moči

„Danes sicer ni pustni dan, a smo v finalu zmogli toliko moči, da smo na koncu slavili na tem zahtevnem in močnem mednarodnem turnirju v Zagrebu. Čestitam igralkam, ki so hrabro in pametno odigrale vse tri tekme,“ je uvodoma dejal selektor Jarc.

„Pričakoval sem, da ne bo tako, kot je bilo proti Ukrajini, kjer smo izgubili obilo moči. Časa za regeneracijo je bilo zelo malo. V prvem polčasu smo „krvaveli“ v določenih situacijah ,v drugem delu pa smo prevzeli vajeti igre v svoje roke in dvakrat zadeli za piko na i temu lepemu dogodku v Zagrebu,“ se je selektor dotaknil finala, potem pa sklenil takole:
„Mislim, da imajo sedaj igralke dobro osnovo, da pri sebi naredijo še kak korak naprej, da v kvalifikacije za evropsko prvenstvo stopimo še odločneje in močnejše!“

Slovenija članice na turnirju v Zagrebu:

4.3.
Slovenija – Srbija 2:0 (0:0)
1:0 Mori (60.), 2:0 Prašnikar (90.+)
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Klopčič (Kos/35.), Zver (Makovec/90.), Čonč, Prašnikar, Ivanuša (Mori/35.), Kolbl (Milovič/71.), Eržen.

2.3.
Ukrajina – Slovenija 1:3 (0:1)
0:1 Prašnikar (37.), 0:2 Zver (53.), 1:2 Apanaščenko (56./11-m), 1:3 Čonč (69.)
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Klopčič, Zver (Milovič/90.), Čonč, Ivanuša (Mori/65.), Prašnikar, Kolbl (Makovec/90.), Prša (Kos/80.)

28.2.
Slovenija – Hrvaška 0:0
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec (Milović/81.), Zver, Čonč, Prašnikar (Makovec/81.), Ivanuša (Mori/64.), Kolbl, Eržen, Prša (Klopčič/64.)

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si/B.R.

SORODNE NOVICE

  • 20.07.2024 | Ženska A
    Reprezentantka Izabela Križaj se seli k avstrijskim prvakinjam
    Še ena od slovenskih reprezentantk se seli na tuje. 24-letna bočna igralka Izabela Križaj bo svojo športno nadaljevala v Avstriji, kjer bo okrepila SKN St. Pölten, serijske avstrijske državne in pokalne prvakinje.
  • 19.07.2024 | Ženska A
    Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025
    Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.

DELI NA