14.06.2010 | A
Slovenija na naslovnicah

Ponedeljkovo jutro je postreglo s številnimi komentarji tujih častnikov o tem, ali se je Slovenije v nadaljevanju prvenstva za bati, saj ob igri, ki jo je prikazala na prvem srečanju, navdušenja ravno ni bilo. Pomembno je to, da je Kekova četa preživela krstni nastop, si okrepila samozavest in z jasno začrtanimi cilji drvi petku naproti.

Nad igro vihali nosove

Slovenska izbrana vrsta, ki se je iz Polokwaneja vrnila bogatejša za tri točke, je s sinočnjo zmago premešala štrene najboljšim. Po tem, ko so si bili tuji mediji enotni, da sta ravno Slovenija in Alžirija slabši del skupine C, je žepna državica ob Jadranskem morju presenetila svetovno javnost in se zavihtela na vrh svoje skupine. Razočaranje je bilo največje na strani alžirskega čuvaja mreže, ki je po koncu tekme zajokal.

Resda je tudi selektor sam prikimal dejstvu, da tekma ni pustila 'umetniškega' vtisa, a pomembno je, da je dobljena. Tudi nogometni strokovnjaki so si enotni: bistvo tega obračuna so bile zmaga, tri osvojene točke in samozavest. Pametna igra za gol je bila v 79. minuti tudi poplačana, za kaj več, pa bo priložnost že konec tedna, ko se bo Slovenija 'udarila' z Američani. Vseeno je potrebno pritrditi temu, kar moštvo vseskozi poudarja. Znova je prevladal kolektivizem.

Je Slovenija sploh nevarna?

Vsem opazovalcem je skupno eno – prav vsi so enotni pri tem, ko ugotavljajo, da je Slovenija nasprotnika premagala pod ravnjo svojih sposobnosti, a zmagi ne gre gledati v zobe in vsaj do petka bodo tako Capello, Bradley kot tudi Saadane naše fante gledali zgolj v hrbet.

»Hej, Anglija in ZDA, poglejta, kdo je na vrhu skupine. Mala Slovenija,« so se razpisali današnji tuji častniki, ki kar ne morejo razumeti trenutnega razpleta v skupini C. Sedma sila ugotavlja, da se igra ni razživela vse do Korenovega gola, nekateri pa so prepričani, da se po videnem niti Anglija niti Amerika nimata kaj bati. Podcenjevanje Kekove čete je voda na mlin moštvu, ki skromno in tiho niza zmage (sedma zapored z izjemo tekme v Moskvi). Razlog v zmagi je marsikdo videl v Jabulaniju, vseeno pa se pojavljajo namigovanja o tem, da lahko ekipa z enim najboljših vratarjev prvenstva vendarle napreduje v osmino finala.

Prva poškodba na prvenstvu

Čeprav se je slovenska izbrana vrsta uspešno izogibala poškodbam, pa je z današnjega dopoldanskega regeneracijskega treninga odšepal Rene Krhin. Že po uvodnih minutah je 20-letni vezist zapustil igrišče, zdravniška služba pa mu je nemudoma nudila pomoč. Kako resna je poškodba za zdaj še ni znano. Nekoliko bolj so se na treningu spotili rezervisti, po treningu pa so fantje obiskali levji park in si nekoliko odpočili od nogometa. S tem pa se je 23 najboljših nogometašev v državi prvič soočila z levi. Naslednjič si bodo z oči v oči zrli z Otoškimi 'tremi levi'. Več tukaj.

Na treningu je Kekove izbrance s tribune opazoval predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, kot tudi častni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl. V prihajajočih dneh pa bo reprezentante po zgodovinskem uspehu na prvi preizkušnji tokratnega prvenstva obiskal še najboljši slovenski igralec vseh časov Branko Oblak.

Howard do petka nared

Sprva se je zdelo, da bo v ameriški gol v petek stopil 38-letni Marcus Hahnemann, saj je Tim Howard na srečanju z Angleži utrpel odrgnine na rebrih. Skupil jo je že v 29. minuti ob trku s Heskeyjem, ki je z nogama priletel naravnost v vratarjev prsni koš. »Trenutno še ne vemo, kako je z njim. Verjamem, da bo nared,« je bil optimističen ameriški selektor, in res. Zadnje novice iz tabora ameriške izbrane vrste kažejo na to, da bo vratar Evertona, ki je eden od zaslužnejših, da Angleži niso več kot enkrat tresli mreže, do petkovega obračuna s Slovenijo nared.

Tudi sicer so v taboru Kekovih petkovih nasprotnikov povsem optimistični pred novo preizkušnjo. »Pozitivno je to, da smo osvojili vsaj točko. Zdaj moramo zmagati v naslednjih dveh tekmah,« je bil prepričan Clint Demplsey, ki je Angležem z golom v 40. minuti, odvzel dve točki.

Bolj so nam naklonjeni Alžirci. »Slovenija ima možnosti za drugi krog, zlasti zaradi tega, ker se bo sedaj pomerila z ZDA. To bo njen odločilni dvoboj, s psihološkega stališča pa lahko igra le še bolje,« je prepričan včerajšnji poraženi strokovnjak. »Od vsega me je pri vas najbolj navdušila enotnost moštva,« je še dodal. In ravno ta element je ključen v trenutkih, kot je bil nedeljski obračun.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS/TAKA

 

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
    Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA