02.06.2011 | A
Slovenci pripravljeni

Slovenska nogometna reprezentanca se je že dodobra spoznala z razmerami, ki vladajo na Ferskih otokih, kjer bo v petek ob 19.30 v Toftirju igrala sedmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. Te slovenskih nogometašev niso presenetile, pripravljeni so na vse, tako da tri točke v dvoboju z domačo izbrano vrsto ne bi smele izostati.

"Nič ni tako hudega, tudi pristanek ni bil tako dramatičen, kot se je napovedovalo. Razmere izgledajo iz hotelske sobe malo nenavadno, toda ko se na igrišču začnejo stvari razpletati, moraš biti v naši situaciji takšen, da to vzameš v zakup, da greš preko tega in se osredotočiš na to, kar ti lahko prinese uspeh. To pa je igra, ki je usmerjena naprej, igra, ki bo drugačna kot proti Italiji. Biti moramo sposobni stalno napadati, graditi igro in ne smemo biti živčni, če takoj ne zadenemo," je na današnji novinarski konferenci v Torshavnu povedal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Ta je kot vedno izrazil spoštovanje do tekmeca, a hkrati poudaril kakovost svoje ekipe. "Oni znajo igrati, to so tudi že pokazali. Nočem jih poveličevati, toda imajo določeno kakovost, tudi oni so že imeli določene uspehe. Ampak jaz raje govorim o naših stvareh. Imamo kakovost in odgovornost za uspeh," je še povedal slovenski selektor, ki težav z zdravjem svojih igralcev nima.

Zato pa se ves čas poudarjajo morebitne težave z igriščem v Toftirju. Tudi prebivalci Ferskih otokov in celo Ossur Hansen, strelec znamenitega izenačujočega gola proti slovenski vrsti v kvalifikacijah za SP 2002, pravi, da so se v ferski nogometni zvezi zavestno odločili za igranje v Toftirju zaradi težjih pogojev (ožje igrišče, višja trava, veter, nizke temperature).

"Zdaj imamo dve možnosti - da se obesimo oziroma gremo kar domov ali da sprejmemo to. Tudi oni bodo igrali pod enakimi pogoji. Imamo pa tudi mi mehanizme, s katerimi bomo opozorili, naj igrišče pripravijo, kolikor dobro je mogoče. Tudi to oženje igrišča. Več kot do dovoljene meje ga ne smejo, trava verjetno tudi ne bo do kolen. Če pa oni iščejo v tem svojo priložnost, je to pač njihova pravica. Kakor koli že, svoji ekipi bi vedno omogočil čim boljše pogoje. Proti Italijanom bi lahko ožili igrišče za pet metrov na vsaki strani, ampak nam to ne bi pomagalo, ker pač nismo bili pravi," se je na igralne razmere ozrl Kek.

Hkrati pa je ta tekma za Slovenijo ključna v teh kvalifikacijah. V primeru, da ne bi zmagala, bi si bistveno zmanjšala možnosti za uspešen razplet na koncu. Je torej pred dvobojem prisotnega kaj strahu? "Zakaj bi me bilo strah? Mene je strah samo bolezni. To je pa šport. V njem prihaja do določenih presenečenj. Že v življenju samem ne smeš nikogar podcenjevati in to še bolj velja v športu. Tu se pač dogajajo ta presenečenja in ti si tu, da to preprečiš. Moraš narediti vse, moraš verjeti vase. Spoštujem kulturo Ferskih otokov, spoštujem njihove nogometaše, njihovo željo, pripravljenost. Ampak dosti bolj spoštujem naše igralce, naše izide in stremim za našimi cilji," je odločen selektor.

Sicer pa je na drugi strani Hansen, ki je dopoldne obiskal hotel slovenske vrste, napovedal težko tekmo. "Če ne bo naša reprezentanca dobila gola v prve pol ure, potem bo znalo biti zanimivo. Je pa kakovost seveda na strani Slovenije," je dejal Ossur, ki je leta 2000 prav tako v Toftirju Fercem priigral redko točko, ko je v 93. minuti s prostega strela izenačil na 2:2.

Za Slovenijo, ki je takrat igrala pod vodstvom Srečka Katanca, sta zadela Sašo Udovič in Milan Osterc. Kdo se bo tokat vpisal med strelce, je še neznanka, lepe spomine na dvoboj s petkovim tekmecem pa ima Tim Matavž, ki je v teh kvalifikacijah na medsebojni tekmi v Stožicah Fercem zabil kar tri gole ob zmagi s 5:1.

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/siol.net

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA