02.09.2024 | A
Slovenci pričeli priprave na Uefa ligo narodov

Slovensko nogometno reprezentanco v naslednjem tednu čaka prvi preizkus po evropskem prvenstvu. Reprezentanti so se pred tekmama lige narodov z Avstrijo in Kazahstanom danes zbrali na Brdu pri Kranju. Po prikazanem na Euru komaj čakajo na nove izzive, je novinarjem dejal napadalec Benjamin Šeško.

Slovenija se je v Nemčiji prvič uvrstila v izločilne boje velikega turnirja, da imajo reprezentanti še večje ambicije, so ocenili že takoj po porazu s Portugalsko v osmini finala. Nekaj tednov kasneje se njihov pogled ni spremenil. "Iz tekme v tekmo smo boljši, kar se vidi tudi po rezultatih. Zato komaj čakam vsako naslednjo tekmo, ker enostavno verjamem v to reprezentanco," je dejal Šeško.

Prepričan je, da je bilo evropsko prvenstvo pomemben mejnik za ekipo. "Mislim, da vsi na svetu po večini vedo kaj je Slovenija. Morda še ne vedo, kje se nahaja, ampak vsaj vedo ime," je dejal. Zdaj je po njegovem pomembno, da reprezentanca nadaljuje s svojim razvojem. "Tiste stvari, ki so bile dobre na prvenstvu, moramo nadgraditi. Nadaljevati moramo po teh stopinjah, delati kot eno, dihati en za drugega."

V svojih mislih je tudi že pospravil zamujeno izjemno priložnost v osmini finala proti Portugalski, ko je v 116. minuti sam stekel v napad, v dvoboju z vratarjem pa se je izkazal Diogo Costa. "To je vse že za mano. Nogomet se bo tudi jutri igral, to so besede selektorja, modrega človeka, pač enostavno gre nogomet naprej. Vsak zgreši, vsak je človek, tako da iz tega se nekaj naučiš in greš naprej."

Prvi preizkus za varovance Matjaža Keka v ligi B bo v petek v Stožicah predstavljala Avstrija, ki je tako kot Slovenija izpadla v osmini finala Eura. Na svetovni lestvici je na 22. mestu, Slovenija na 52.

"Moramo se zavedati, da je Avstrija prikazala izjemno igro na Euru, je odlična reprezentanca. Zato bo treba biti pripravljen na vsako podrobnost, tako fizično kot tudi psihično," je ocenil napadalec Leipziga. Selektor Kek je pred tekmo varovance opozoril na to, da bodo še naprej morali dokazovati svojo kakovost in se ne zanašati na pretekle dosežke.

Kljub zgodovinskem dosežku na Euru jih je tudi opozoril na to, da na zadnjih petih tekmah vendarle niso zabeležili zmage. Kot je ocenil Šeško, gre za poskus selektorja, da na svoj način motivira izbrano vrsto. Pri tem je uspešen: "Včasih te toliko podžge, da daš potem še dve predstavi višje, tako da to zna".

Na Kekovem seznamu za petkovo tekmo z Avstrijo in nato ponedeljkovo s Kazahstanom ni večjih presenečenj. Reprezentančno se je po Euru upokojil Vid Belec, Benjamin Verbič in Miha Blažič pa se po besedah selektorja "se še iščeta" in ju prav tako ni zraven. Obenem je Kek kakega igralca pustil igrati za izbrano vrsto do 21 let, ki jo v tem ciklu čakata pomembni tekmi za preboj na EP. Tako je selektorju U21 Milenku Aćimoviću prepustil tudi Adriana Zeljkovića, tudi zaradi tega je na članskem seznamu po dolgem času spet vezist Rijeke Dejan Petrovič.

Ta je vesel ponovnega vpoklica v reprezentanco, vidi pa tudi precejšnjo spremembo v značaju ekipe od zadnjega svojega nastopa pred več kot dvema letoma. "Mislim, da bo vseeno vzdušje malo boljše kot je bilo nazadnje, ko sem igral. Takrat rezultati niso bili na tem nivoju, tako da mislim, da bo zdaj vse še boljše."

Čeprav sam ni bil del izbrane vrste v Nemčiji, je moštvo z veseljem spremljal. Kaj pa bo po njegovem najpomembneje prenesti s prvenstva na naslednje tekme? "Predvsem to organiziranost in agresivnost. Vemo proti kakšnim ekipam smo igrali in dokazali smo, da se jim lahko zoperstavimo. Če bo vse na istem nivoju, se ne rabimo bati nikogar."

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.09.2024 | A
    Slovenci opravili drugi trening in razveselili otroke
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo opravila drugi trening pred petkovo tekmo Uefa lige narodov z Avstrijo. Reprezentanti so pred treningom razveselili otroke imetnikov letnih vstopnic, ki so prejeli dragocene podpise in fotografije svojih junakov.
  • 03.09.2024 | A
    Janža drugič zapored med asistenti, v vlogi podajalca tudi Šeško
    Slovenski reprezentanti so imeli minuli konec tedna še zadnje reprezentančne obveznosti pred tekmama lige narodov z Avstrijo in Kazahstanom. V vlogi asistenta se je znova izkazal bočni branilec Erik Janža, podajo za gol pa je prispeval tudi Benjamin Šeško.
  • 02.09.2024 | A
    Kek vpoklical Bajrića, Drkušić že treniral
    Selektor slovenskih nogometašev Matjaž Kek je v izbrano vrsto pred uvodnima tekmama lige narodov zaradi poškodbe Žana Karničnika dodatno vpoklical Kenana Bajrića. Na današnjem prvem treningu na Brdu pri Kranju pa je po nedeljskem predčasnem odhodu z zelenice brez omejitev treniral Vanja Drkušić.
  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.

DELI NA