15.10.2024 | Ženska A
Selektor Kolman objavil seznam članic za kvalifikacije za EP 2025

Pred žensko člansko reprezentanco je drugi krog kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na prvi od dveh tekem proti Avstriji. Uvodna tekma 1. kroga kvalifikacij bo v Kopru 25.10., povratna pa štiri dni kasneje v Avstriji.

Vstopnice za tekmo v Kopru so že v prodaji na Eventim.si.

Dodatne kvalifikacije za EP 2025, 1. krog:

1. tekma, Koper, 25.10.
Slovenija – Avstrija (18.00)

2. tekma, Ried, 29.10.
Avstrija – Slovenija (18.00)

Slovenija članice:
Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Zara Kramžar (F.C. Como Women ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Zala Kuštrin (Bologna FC), Melania Pasar (Budapest Honved FC MAD), Sara Ketiš (Chievo Verona ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Sara Agrež (FC Köln NEM), Korina Lara Janež (1. FC Union Berlin NEM), Dominika Čonč (F.C. Como Women ITA), Nina Kajzba (Parma F.C. ITA), Lana Golob (Bologna FC), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Mateja Zver (SKN St. Pölten AVT), Zala Meršnik (Al Ittihad Club SA), Izabela Korošec (SKN St. Pölten AVT), Maja Sternad (SV Werder Bremen NEM), Mirjam Kastelec (ŽNK Ljubljana), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Sara Makovec (ŽNK Mura), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana). Selektor: Saša Kolman.

Prvič tudi Maja Sternad

„To so igralke, na katere računamo in to so igralke, v katere verjamemo. Pred tekmama proti Avstriji imamo še nekaj izzivov. Verjamem pa, da bomo uspeli sestaviti najboljšo ekipo, kar lahko v danem trenutku sestavimo. Vesel pa sem, ker se nam bo pridružila novinka Maja Sternad, ki bo reprezentanci dala dodano kvaliteto. Prepričan sem, da nam lahko precej pomaga, zato čutim zadovoljstvo, da smo zgodbo uspešno pripeljali do konca,“ je uvodoma povedal selektor Saša Kolman, potem pa misli usmeril k tekmama proti Avstriji.

„Dobro se zavedamo, proti komu igramo. Avstrija je 17. reprezentanca na Fifini lestvici in 11. reprezentanca v Evropi. So večkratne udeleženke evropskega prvenstva. Vemo tudi to, kdo je favorit v tem obračunu. Analizirali smo jih, zelo veliko individualne kvalitete premorejo, punce igrajo v močnih klubih. Za razliko od 1. kroga kvalifikacij bomo tokrat mi tisti, ki lahko presenetimo. Avstrija je favorit, to prinaša tudi določen pritisk. Mi bomo odigrali neobremenjeno, kar lahko na teh dveh tekmah smo pridobimo. Avstriji se želimo postaviti po robu. Verjamem, da smo tega sposobni. Pričakujem, da na terenu vidim borbeno in fanatično Slovenijo,“ zaključi selektor.

Osem tekem, sedem zmag

Slovenija je v tem koledarskem letu odigrala osem tekem: kar sedemkrat je zmagala, enkrat izgubila (0:1 proti Finski). V šestih tekmah kvalifikacij in še eni testni tekmi Slovenija ni prejela gola, nanizala pa je sedem zmag. Na prvih šestih tekmah brez prejetega gola je branila Zala Meršnik, na zadnji šesti kvalifikacijski tekmi pa je branila Melania Pasar, ki je na tekmi proti Severni Makedoniji v Kidričevem debitirala na golu Slovenije. Slovenija ta kvalifikacijski ciklus končuje kot 40. reprezentanca na Fifini lestvici.

Potek kvalifikacij za Euro 2025

Švica bo prihodnje leto, med 2. in 27.7. 2025,tila 14. evropsko prvenstvo članic. Evropski naslov bo branila Anglija, ki je lovoriko osvojila leta 2022. Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je sredi julija, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica.

Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc, tudi Slovenija.

Iz kvalifikacij ekip Lige A so si dodatne kvalifikacije zagotovili Avstrija, Belgija, Češka, Finska, Norveška, Poljska, Irska in Švedska; iz Lige B je to uspelo Azerbajdžanu, Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Madžarski, Severni Irski, Portugalski, Škotski, Srbiji, Slovaški, Turčiji, Ukrajini in Walesu; iz Lige C pa v dodatne kvalifikacije potujejo poleg Slovenije še Albanija, Belorusija, Gruzija, Grčija, Luksemburg, Črna gora in Romunija.

Prvi krog končnice (od 23. do 29. oktobra) je razdeljen na dva dela. Na eni poti bodo ekipe, ki so končale na tretjem in četrtem mestu v Ligi A, igrale pa bodo s petimi zmagovalci skupin in tremi najbolje uvrščenimi drugouvrščenimi v Ligi C. Osem zmagovalcev napreduje v drugi krog. Na drugem delu pa se bo med sabo pomerilo 12 ekip, šest parov zasedb, ki so si dodatne kvalifikacije zagotovile skozi Ligo B.

Prvi krog kvalifikacij bo na sporedu med 23. in 29.10., drugi krog pa med 27.11. in 3.12. Žreb je Sloveniji v 1. kolu namenil Avstrijo. V primeru, da naša reprezentanca napreduje v 2. kolo, jo tam čaka boljši iz para Romunija/Poljska.

Dodatne kvalifikacije za EP 2025, 1. krog, 23.10. - 29.10.
Romunija – Poljska
Grčija – Belgija
Črna gora – Finska
Gruzija – Irska
Slovenja – Avstrija
Luksemburg – Švedska
Belorusija – Češka
Albanija – Norveška
Turčija – Ukrajina
Hrvaška – Severna Irska
Azerbajdžan – Portugalska
Madžarska – Škotska
Slovaška – Wales
Bosna in Hercegovina – Srbija

Dodatne kvalifikacije za EP 2025, 2. krog, 27.11. - 3.12.
Azerbajdžan/Portugalska – Belorusija/Češka
Madžarska/Škotska – Črna Gora/Finska
Turčija/Ukrajina – Grčija/Belgija
Slovaška/Wales – Gruzija/Irska
Romunija/Poljska – Slovenija/Avstrija
Hrvaška/Severna Irska – Albanija/Norveška
Bosna in Hercegovina/Srbija – Luksemburg/Švedska

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.10.2024 | Ženska A
    V Nemčiji in Avstriji na vrhu
    Poleg domačih prvenstev so bile naše legionarke minule dni aktivne tudi v ligi prvakinj, kjer začenjamo pregled. Tako je St. Pölten v 2. kolu odigral izvrstno tekmo proti Manchester Cityju in po preobratu v 2. polčasu klonil doma z 2:3. Izabela Križaj je odigrala celo tekmo, Mateja Zver do 64. minute. Roma je brez naše Maje Madon visoko zmagala na gostovanju v Istanbulu – s 6:1 proti Galatasarayju.
  • 16.10.2024 | Ženska A
    Maja Sternad bo zaigrala za Slovenijo
    Maja Sternad, talentirana nogometašica z bogatimi izkušnjami v nemški Bundesligi, je pridobila dovoljenje Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za igranje v slovenski ženski reprezentanci. FIFA je odobrila spremembo njenega nogometnega državljanstva, kar pomeni, da bo odslej nastopala za Slovenijo, domovino svojega očeta.
  • 07.10.2024 | Ženska A
    Zara Kramžar s podajo, trojec v skupinski del lige prvakinj
    Naše reprezentantke legionarke igrajo tudi v tej sezoni vidno vlogo v svojih klubih. Deveterica kariero nadaljuje v novih sredinah, mesec oktober pa prinaša reprezentanci tudi 1. krog dodanih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Jutri pa se začne tudi skupinski del lige prvakinj, v katerem bodo igrale Mateja Zver, Izabela Križaj (obe Spusu SKN St. Pölten) ter Maja Madon (Roma).
  • 30.07.2024 | Ženska A
    Zala Meršnik se seli v Savdsko Arabijo
    Slovenska reprezentančna vratarka 23-letna Zala Meršnik bo odslej branila barve savdskega kluba Al-Ittihad, klub je potrdil prestop in selitev naše reprezentantke iz Španije v Savdsko Arabijo. Zala je okrepila Al-Ittihad.
  • 20.07.2024 | Ženska A
    Reprezentantka Izabela Križaj se seli k avstrijskim prvakinjam
    Še ena od slovenskih reprezentantk se seli na tuje. 24-letna bočna igralka Izabela Križaj bo svojo športno nadaljevala v Avstriji, kjer bo okrepila SKN St. Pölten, serijske avstrijske državne in pokalne prvakinje.
  • 19.07.2024 | Ženska A
    Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025
    Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.

DELI NA