04.07.2024 | 1. SŽNL
Prvakinje v pričakovanju žreba lige prvakinj

V petek bodo tudi naše državne prvakinje ekipa ŽNK Mura Nona dobile nasprotnice na kvalifikacijskem turnirju UEFA Lige prvakinj. Žreb se bo z neposrednim prenosom na spletni strani UEFE pričel ob 13. uri. To bo že 24. sezona najmočnejšega ženskega klubskega tekmovanja v Evropi. Naslov prvakinj brani Barcelona.

Kar 72 klubov, štirje že v skupinskem delu

V letošnji sezoni lige prvakinj bo sodelovalo 72 klubov iz 50 nacionalnih nogometnih zvez. V skupinskem delu bo igralo 16 ekip.

Barcelona, Lyon, Bayern München in Chelsea so edini štirje klubi, ki so že direktno uvrščeni v skupinski del tekmovanja, kjer bo tekmovalo 16 ekip. Za ostalih 12 prostih vozovnic se bo pomerilo 68 zasedb.

Uvodoma dve tekmi za naše prvakinje

V uvodno fazo vstopa 59 ekip, od tega je 43 aktualnih državnih prvakinj (tudi ŽNK Mura Nona), ostalih 16 pa so ekipe, ki so si nastop zagotovile kot 2. ali 3. uvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni.

Prej omenjenih 43 ekip bo deljenih v 11 skupin (tekmovanje bo med 6.9. in 9.9.), zmagovalke (igra se polfinale, finale in tekma za 3. mesto) pa bodo napredovale v 2. krog (med 10. in 19.10.), v katerega so že neposredno uvrščene tri ekipe (Slavia Praha, AS Roma z Zaro Kramžar in Nino Kajzba ter Hammarby). Glede na koeficient so klubi razvrščeni na 22 nosilk in 21 nenosilk. Murašice s štirinajstim najvišjim koeficientom spadajo med nosilke, v polfinalu pa jih čaka spopad z enim od klubov, ki bo spadal med nenosilke. Termin je že znan, polfinalne tekme bodo odigrane 4. septembra. Zmagovalke polfinalnih dvobojev se bodo tri dni kasneje udarile v finalu, poraženke pa čaka tekma za tretje mesto.

V 2. krogu se bo 14 ekip v dveh medsebojnih tekmah med sabo pomerilo za sedem prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj.

Na tej stopnji se je v tekmovanje prijavilo tudi 16 ekip (v domačih ligah zasedle 2. ali 3. mesto), ki bodo odigrale štiri turnirje. Prvakinje turnirjev bodo napredovale v 2. krog (med 10. in 19.10.), kjer so že PSG, Wolfsburg, Real Madrid, Manchester City, Juventus in Häcken).

Debitanti v tej sezoni so Crvena zvezda, Farul Constanta, First Vienna, Galatasaray, Kolos Kovalivka, Neftçi, Nordsjælland, Pogoń Szczecin in Pyunik. KÍ Klaksvík in Sarajevo začenjata svojo 22. evropsko sezono.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.07.2024 | 1. SŽNL
    Matej Mavrič Rožič novi trener članske ekipe ŽNK Radomlje
    »Imam oris tega, kaj se dogaja v ženskem nogometu, čeprav še ne toliko, kot bi si želel. Prvi cilj je, da se v prihodnje dodobra spoznamo. Ne glede na vse, pa je imperativ to, da ekipo pripravimo do točke, da bo lahko konkurirala za visoka mesta. To bo šlo skozi določen proces, želim pa si, da bi se držali zastavljene strategije,« je za spletno stran kluba dejal novi strateg Radomljank.
  • 09.07.2024 | 1. SŽNL
    Aljaž Gornik po novem športni direktor ŽNK Radomlje Medex
    Aljaž Gornik, trener z najdaljšim neprekinjenim stažem v zgodovini članske ekipe rumenosrčnih, bo odslej opravljal naloge športnega direktorja ŽNK Radomlje Medex.
  • 05.07.2024 | 1. SŽNL
    Kvalifikacije za ligo prvakinj začenjajo na Cipru
    V polfinalu skupine 6 se bodo merile z ekipo Glentoran Women FC (Severna Irska). V primeru zmage jih čaka finale in boljši iz para Apollon Ladies FC (Ciper) – Pyunik Women (Armenija).
  • 19.05.2024 | 1. SŽNL
    Za konec gostujoči zmagi, Sara Makovec prva strelka
    Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, je bila v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona so z zmago sklenile izvrstno sezono, ki so jo kronale z 11. naslovom državnih prvakinj. V nedeljo sta bili še dve tekmi: ŽNK Olimpija Ljubljana je s 3:0 ugnala ŽNK Radomlje Medex, v prestavljeni tekmi pa je v ligi za razvrstitev Primorje Gaia Naturelle v gosteh s 3:1 premagalo Ptujčanke.
  • 19.05.2024 | 1. SŽNL
    Še zadnji dejani sezone članic
    V petek se je začel 24., tudi zadnji krog SŽNL Triglav Zdravje. Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, je bila v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona so z zmago sklenile izvrstno sezono, ki so jo kronale z 11. naslovom državnih prvakinj.
  • 18.05.2024 | 1. SŽNL
    Z 20. zmago kronale šampionsko sezono
    Varovanke trenerja Vladimirja Kokola so tudi na zadnji tekmi upravičile vlogo favoritinj in z jubilejno 20. zmago sklenile sezono, v kateri so zbrale 61 točk, Olimpija s tekmo manj 51. Ljubljana bo sezono končala na 3. mestu (41 točk), Radomlje Medex pa na 4. (28 točk s tekmo manj).
  • 17.05.2024 | 1. SŽNL
    Pred kamerami Planet TV-ja generalka na finale pokala
    Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, bo v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona bodo gostile ŽNK Ljubljano. V nedeljo sledi še tekma ŽNK Radomlje Medex – ŽNK Olimpija Ljubljana ter zaostala tekma 21. kroga: WFC Drava Ptuj – Primorje Gaia Naturelle (15.00)
  • 12.05.2024 | 1. SŽNL
    Olimpija na krilih Sare Makovec boljša od Mure
    V soboto se je začel, v ponedeljek pa končal 23. krog SŽNL Triglav Zdravje. Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja sta se pomerila ŽNK Ljubljana in ŽNK Radomlje Medex, se je končala z remijem (1:1).
  • 11.05.2024 | 1. SŽNL
    Remi v Ljubljani, v nedeljo dve tekmi
    Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja sta se pomerila ŽNK Ljubljana in ŽNK Radomlje Medex, se je končala z remijem. V nedeljo sta na sporedu še zadnji dve tekmi spodnjega dela prvenstvene lestvice: ŽNK Gažon – Primorje Gaia Naturelle in Krim – ŽNK Cerklje. Krog se bo sklenil v ponedeljek.

DELI NA