20.06.2010 | A
Pri Slovencih sproščeno, pri Angležih manj

Slovenski in angleški nogometaši so preživeli dan brez nogometa, to pa je tudi edina podobnost v obeh taborih. Medtem ko so Slovenci s štirimi točkami na vrhu skupine C, je vzdušje v angleškem taboru na pragu vrelišča.

Krizni sestanek

Angleški zvezdniki so danes dobili prost dan, kljub temu, da je angleška javnost mnenja, da si nogometaši, ki so bili do nedavnega njihovi junaki, tega ob slabih predstavah na SP ne zaslužijo. Angleži, ki so osvojili le dve točki, so dan preživeli v Cape Townu, kjer so nekateri igrali golf, drugi nakupovali, zaradi oblačnega vremena pa si niso mogli ogledati slovite planote na vrhu Mizaste gore (Table Mountain).

Mnogi mediji po dveh slabih predstavah Angležev že pišejo o slabem vzdušju v angleškem kampu, slednje pa je zanikal nekdanji kapetan John Terry: "Zasledil sem nekaj zapisov o nemiru v našem taboru, ki pa ne držijo. V imenu igralcev lahko povem, da selektorju zaupamo, vzdužje je pozitivno." O slednjih besedah gre seveda dvomiti, potem, ko je Terry priznal, da se bodo igralci s selektorjem vsedli za skupno mizo in na kriznem sestanku poiskušali najti rešitev iz krize pred tekmo s Slovenijo. "Prav je, da si povemo vse, tudi če pri tem kdo koga užali," je povedal Terry in namignil, da bi kateri izmed igralcev utegnil zapustiti ekipo.

Sicer slednje verjetno ni prava opcija, če želijo Angleži dvigniti nivo svojih predstav. Prav zato je Terry že izpostavil Joeja Colea kot enega izmed tistih, ki bi lahko prinesel preobrat, saj je "skupaj z Wayneom edini, ki zna odpreti nasprotno obrambo." Na srečo angleških nasprotnikov pa v Južni Afriki zadnje linije nasprotnika ne zna odpreti niti Rooney, na čigar stran je že stopil njegov nekdanji soigralec v Manchester Unitedu, Cristiano Ronaldo. "Wayne je garač in se trudi kot vedno, ni pa vse odvisno le od njega. Vloga zvezdnika ekipe je nehvaležna, saj je tak igralec vedno kriv, če ekipa ne igra dobro in ne doseže zadetka. Prepričan sem, da bo pokazal, za kako dobrega igralca gre," je povedal Ronaldo, ki bo s Portugalsko jutri iskal točke proti Severni Koreji.

Alžirci upajo na osmino finala

Skupina C je sicer ena tistih, kjer ni še nič odločenega in imajo vse štiri reprezentance pred zadnjimi tekmami še naprej možnost za uspeh. Medtem ko Slovenija odloča sama o svoji usodi, pa tega ne moremo trditi za Alžirce.

"Lahko premagamo vsako ekipo, tudi Američane. Le igrati moramo tako, kot znamo. Ne bojimo se nikogar," je tri dni pred odločilnimi boji povedal Karim Matmour, po hitrih izračunih pa bodo Alžirci najbolj stiskali pesti prav za našo izbrano vrsto. Ob zmagi ali remiju Slovenije bi se namreč Alžirci ob uspehu nad ZDA zagotovo uvrstili v drugi krog, v primeru zmage Angležev nad Slovenijo (in ob predpogojeni zmagi Alžircev nad ZDA) pa bi odločala gol razlika, saj bi imeli Slovenija in Alžirija enako število točk (4).

Slovenci z afriškimi otroci

Podobno kot Angleži, so današnji dan brez nogometa preživeli tudi izbranci Matjaža Keka. Potem, ko so bili precej poklapani po remiju z Združenimi državami ter ob izgubi Nejca Pečnika, je selektor fantom namenil dan brez misli o nogometu. Tako so se odpravili na 'ekskurzijo' v Soweto, kjer so si ogledali zloglasno naselje, se fotografirali z otroci na peščenem nogometnem igrišu ob cesti, ter užili nekaj trenutkov na tržnici v Rosebanku in v nakupovalnem centru.

V ponedeljek bodo misli Slovencem ponovno vprežene v nogomet, saj bo stekel še zadnji del priprav na Angleže. Fantje bodo tako opravili zadnji trening v Johannesburgu v ponedeljek, medtem ko bodo v torek že trenirali v Port Elizabethu.

Toda pred zadnjim obračunom Slovenci, kakor tudi Angleži, Alžirci in Američani, uradnega treninga ne bodo mogli opraviti na glavnem igrišču. Zaradi večdnevnega deževja je namreč zelenica v PE tako slaba, da je FIFA prepovedala treninge. Slovenija bo tako tekmo v Port Elizabethu opravila na pomožnem igrišču. Enake težave z igriščem imajo tudi Alžirci in Američani v Pretorii, oboji pa bodo zadnji trening pred odločilnimi boji opravili na pomožnih igrišlih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
    Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA