19.07.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Mura - Nafta 1903

Prva liga Telemach, 1. krog

MURA - NAFTA 1903

20. julij 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Mestni stadion Fazanerija, kapaciteta: 4.706 sedežev

Cena vstopnic:
- glavna tribuna: 17 evrov, 14 evrov v predprodaji
- ostale tribune: 14 evrov, 12 evrov v predprodaji
- otroci med 7 in 14 let: 7 evrov, 5 evrov v predprodaji
- VIP vstopnica: 50 evrov

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Že uvodni krog bo postregel z enim od vrhuncev sezone, v prekmurskem derbiju se bodo pomerili nogometaši Mure in Nafte 1903. Kdo bo boljši v sosedskem dvoboju? Sobočani se v minuli sezoni niso uspeli prebiti do evropske vozovnice, kako uspešni bodo v prihodnjih mesecih? Črno-belim so se zaenkrat pridružili štirje novi obrazi, tik pred začetkom prvenstva pa je z odločitvijo, da konča profesionalno kariero, presenetil kapetan Žiga Kous. Tonči Žlogar je na novinarski konferenci pred derbijem razkril, da Fazanerijo zapušča tudi vratar Klemen Mihelak. Že prej so Mursko Soboto zapustili Ben Cottrell, Julien Lamyj, Daniel Katić, Alexandros Kyziridis, Žan Trontelj in Ivan Šarić. Kaj pa prihodi? Maribor je Muri posodil Marka Strajnarja, Gal Kurež se je spomladi dokazal pri Rogaški, konkurenco v zadnji vrsti je zaostril Vasilios Zogkos, najbolj zveneče ime pa predstavlja Dario Vizinger.

Tonči Žlogar, trener NŠ Mura: "Po začetku priprav vsi komaj čakamo, da se začne prvenstvo. Začenjamo z derbijem, za katerega vemo, kaj prinaša okolju in kaj pomeni dober vstop v prvenstvu in zmaga na derbiju. Priprave smo opravili v redu, uresničili smo vse, kar smo si zadali. Ekipo bolj ali manj poznate iz lanske sezone. S to ekipo in nekaj novimi igralci gremo v sezono. Upam in verjamem, da bodo fantje dali vse od sebe in bomo v soboto odigrali tekmo z namenom, da zmagamo."

Matic Maruško, kapetan NŠ Mura: "Derbi je vedno nekaj posebnega, ampak tako kot vse ostale tekme prinaša samo tri točke. Vzdušje je dobro, pozitivno, vsi pričakujemo začetek prvenstva. Igre Nafte ne poznamo, vemo pa, v kakšni postavitvi igrajo, kaj približno se lahko pričakuje, na to smo se tudi pripravili. Vsak ima svoja pričakovanja, igramo doma, vsaka ekipa želi zmagati, tako da gremo v borbo."

Kdo je vroč?

Dario Vizinger se po epizodah pri avstrijskem Wolfsbergerju, nemškem Regensburgu in poljski Warti vrača na slovenske nogometne zelenice. Medžimurec je pred leti že navduševal v Prvi ligi Telemach, v sezoni 2019/20 je bil s 23 zadetki drugi strelec prvenstva in eden najzaslužnejših, da so Celjani osvojili prvi naslov državnih prvakov v zgodovini kluba. Napadalec, ki je pred prestopom v Celje nosil tudi dres velenjskega Rudarja, se je v slovenskem prvenstvu na 91 tekmah med strelce vpisal 37-krat, kako močno bo to številko obogatil kot član Mure?

Ali ste vedeli?

Sobočani in Lendavčani so se nazadnje pomerili v že omenjeni sezoni 2019/20, ko sta se Mura in Nafta 1903 v velikem finalu udarila za naslov pokalnega prvaka. Lovorike so se razveselili v taboru Mure, obračun na Brdu pri Kranju pa sta odločila Amadej Maroša in Žan Karničnik. Derbiji črno-belih in modrih imajo tudi dolgo prvoligaško brado, a velja zapisati, da bo v soboto šlo za premierni prvoligaški spopad zdaj delujočih pravnih oseb. V sezoni 2011/12, ko je bila Lendava nazadnje na prvoligaškem zemljevidu, so bili z dvema zmagama in remijem uspešnejši Sobočani.

 

NAFTA 1903

Prepoved nastopa: /

Lendavčani ob Ajdovcih predstavljajo letošnje novince v ligi, ekipa Nafte 1903 pa je za zdaj precejšnja neznanka. Pod lendavskimi griči so pred novo sezono povsem prevetrili zasedbo, trener Jozsef Bozsik pa je v slačilnici pozdravil že petnajsterico novih moči. Stjepan Oštrek, Mitja Novinić, Toni Lun Bončina, Mihael Rebernik, Blaž Urh, Rok Erniša in drugi niso več člani Nafte, ki so se ji pridružili trije povratniki. Najizkušenejši med njimi je 36-letni branilec Zoran Lesjak, modro opravo pa sta vnovič oblekla še Rok Pirtovšek in Dragan Brkić. Slednji se je k Nafti vrnil iz Gorice, za katero so še spomladi nastopali tudi Haris Kadrić, Amadej Marinič in Darko Hrka. Luko Božičkovića poznamo iz Maribora, Tom Kljun pa je bil nazadnje član Aluminija. Novinci v moštvu so še Luka Dumančič in Žan Mauricio ter peterica Madžarov, Szabolcs Szalay, Zsombor Senko, Milan Klausz, Zsombor Kalnoki-Kis in Aron Dragoner.

Jozsef Bozsik, trener NK Nafta 1903: "Pričakovanja so velika, prisotnih je veliko čustev, da se lahko že v prvem krogu in po 12 letih srečamo ravno z Muro. Jasno nam je, s kakšnim kadrom razpolaga tekmec in za kakšno ekipo. Skušali bomo izkoristiti naše prednosti in prevladovati ter tako priti do dobrega rezultata."

Zoran Lesjak, kapetan NK Nafta 1903: "Vsi vemo, kaj pomeni ta derbi. Nadejamo se, da bodo gledalci prišli v velikem številu. Vroče bo, tudi na igrišču, vendar moramo nogometaši v derbi vstopiti s hladno glavo. Gre za prvo tekmo sezone, spoštujemo ekipo Mure, zmagala pa bo boljša ekipa. Dobro smo delali, smo pripravljeni in veselimo se derbija."

Kdo je vroč?

Kaj lahko v dresu Nafte 1903 ponudi peterica novincev z Madžarske? Morda najbolj zanimiv med njimi je Szabolcs Szalay, eden od treh posojenih nogometašev ZTE-ja, sicer partnerskega kluba Nafte. Dvaindvajsetletni napadalec je v preteklosti igral za vse mlajše reprezentančne selekcije, trikrat je nastopil tudi za izbrano vrsto do 21 let. Szalay se lahko pohvali s 54 nastopi v najmočnejši madžarski ligi, trikrat je zatresel mrežo nasprotnikov. Dvakrat je zadel tudi v pripravljalnem obdobju, najprej ob zmagi proti Napredku iz Kruševca, nato pa še ob remiju z ZTE-jem.

Ali ste vedeli?

Zoran Lesjak je ime, ki ga pristašem lendavskega kluba ni potrebno podrobno predstavljati. Še en Medžimurec je za modre prvič nastopal že v sezoni 2010/11, ko je s predstavami v lendavskem dresu prepričal Maribor, član katerega je bil dve leti. Po vrnitvi domov je nastopal za Hrvatski Dragovoljac in Osijek, po epizodi v Italiji pa je bil kar šest sezon del ZTE-ja. V novi sezoni bo lendavski zasedbi poveljeval v vlogi kapetana. 

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.07.2024 | Prva liga Telemach
    Mura dobila prekmurski derbi
    Nogometaši Mure so v 1. krogu Prve lige Telemach premagali Nafto 1903 z 1:0 (0:0).

DELI NA