13.09.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Koper

Prva liga Telemach, 8. krog

MARIBOR - KOPER

15. september 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Ante Šimundža bo v nadaljevanje Prve lige Telemach popeljal pošteno spremenjeno igralsko zasedbo. Kot prvi se bo prenovljenemu moštvu Maribora v nedeljo zoperstavil Koper, zanimivo pa bo videti sestavo mariborske enajsterice. V njej zagotovo ne bo več Svena Šoštariča Kariča, ki se je pri Pariju iz ruskega Nižnega Novgoroda pridružil bivšemu kanarčku Luki Vešnerju Tičiću. Ljudski vrt je zapustil tudi Marcel Lorber, novi član Domžal, ki jim je Maribor posodil še Beharja Feto. Še bolj prometno je bilo v smeri prihodov. György Komaromi se je med vijolice v zameno za odškodnino preselil iz madžarske Puskas Akademije, v Maribor se je po 13 letih igranja v tujini vrnil Luka Krajnc, novinci v moštvu pa so še Sheyi Ojo, Benjamin Tetteh in Andre Sousa.

Kdo je vroč?

Navijači Maribora med peterico novih obrazov najbolje poznajo Luko Krajnca. Devetindvajsetletni branilec je ob povratku v Ljudski vrt podpisal pogodbo do poletja 2026, ki se lahko podaljša še za dodatno sezono, domov pa se vrača bogatejši za 13 let igranja v tujini. Največji del kariere je preživel v Italiji, sprva pri Genoi, kasneje pa je na Apeninskem polotoku igral še za  Ceseno, Cagliari, Sampdorio, Frosinone in Catanzaro, vmes pa je bil še član dveh nemških drugoligašev, Fortune Düsseldorf in Hannovra. Ob 34 nastopih v Serie A je 120 tekem odigral še v Serie B, 64-krat pa je zaigral še v drugi nemški ligi.

Ali ste vedeli?

Končnica poletnega prestopnega obdobja je bila v Ljudskem vrtu pestra kot že dolgo ne. Komaromi se v Maribor seli kot mladi reprezentant Madžarske, v najmočnejši ligi vzhodnih sosedov pa je na sto tekmah vknjižil 17 golov in 12 asistenc. Krilni napadalec Sheyi Ojo je nekdanji up Liverpoola, ki ga je posojal Rangersu, Fulhamu, Wolverhamptonu, Millwallu in Reimsu, v minuli sezoni pa je igral za belgijski Kortrijk. Benjamin Tetteh je sedemkratni reprezentant Gane, nekdanjega napadalca praške Sparte, Hull Cityja in Standarda iz Liega pa je Mariboru posodil francoski Metz. Andre Sousa je nazadnje igral za portugalski Nacional, zaostril pa je konkurenco na levi strani zadnje vrste.

 

KOPER

Prepoved nastopa: /

Tudi v Kopru med septembrskim reprezentančnim premorom ni manjkalo kadrovskih sprememb. Ob 16-letnem Armanu Durmišiju, ki ga je v svoje vrste zvabil torinski Juventus, sta kanarčke začasno zapustila tudi Anej Marsetič in Omar Kočar. Oba se bosta kalila v 2. SNL, prvi pri Bistrici, drugi v dresu Aluminija. Ob bratski navezi, ki jo bosta v napadu tvorila Tomi in Deni Jurić, so se Kopru pridružili še trije novinci. Krilni napadalec Isaac Matondo je nekdanji mladi reprezentant Francije, Ganec Abdul Samed Mukadas pa se najbolje znajde na sredini igrišča. Koprski dres je po več kot desetih letih znova oblekel Denis Popović, ki se je pred dnevi razšel s Celjem. Izkušeni Celjan je barve Kopra branil že v sezoni 2012/13. Kako uspešen bo povratek na Bonifiko?

Kdo je vroč?

Oliver Bogatinov je lahko zadovoljen z odprtjem letošnje sezone. Koper je na sedmih ligaških tekmah nabral 13 točk oziroma eno manj od vodilne Olimpije, kanarčki pa imajo kljub precejšnjim poletnim kadrovskim spremembam najtrdnejšo obrambo lige. Metod Jurhar, ki zadnja leta v Celju ni dobival veliko priložnosti, je na sedmih tekmah klonil zgolj dvakrat, Koprčani pa imajo tako najtrdnejšo obrambo Prve lige Telemach. Bo koprska obramba tako čvrsta tudi v Ljudskem vrtu?

Ali ste vedeli?

Koprčani so to poletje v svoje vrste zvabili nekaj zanimivih imen. V to skupino spadata tudi že omenjena brata Jurić. Sedemindvajsetletni Deni je povratnik na Bonifiko, šest let starejši Tomi pa se po štirih letih vrača na evropske zelenice. Izkušeni napadalec je kar 41-krat oblekel dres članske reprezentance Avstralije in dosegel osem zadetkov, nazadnje pa je igral za indijski NorthEast United. Na stari celini je minute nabiral pri hrvaškem Interju in Lokomotivi Zagreb, nato pa je branil še barve nizozemske Rode, Luzerna in CSKA-ja iz Sofije, v Avstraliji pa je igral za Adelaide United, Western Sydney, Macarthur in Melbourne.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA