19.07.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Domžale

Prva liga Telemach, 1. krog

MARIBOR - DOMŽALE

21. julij 2024, ob 17.30

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- otroci do 7 let: brezplačen vstop
- družinski sektor: 9 in 5 evrov
- VPS: 75 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Maribor bo po evropskem uvodu, ki se ni razpletel po željah vijolic, novo sezono Prve lige Telemach odprl s tekmo proti Domžalam. Medtem ko so pri rumeni družini posegli po precejšnjih spremembah, tudi po novem trenerju, je moštvo Maribora vsaj v smeri prihodov skorajda enako kot v prejšnji sezoni. Uspešni pomladi, ko so Štajerci pridno nizali zmagi, vsaj za zdaj ni sledilo podobno poletje, saj je bil Botev Plovdiv uspešnejši v uvodnem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige. Mariborčane zdaj čaka romunska Universitatea Craiova, še prej pa bo morala četa Anteja Šimundže opraviti s prvo ligaško preizkušnjo. Po odhodih Aleksa Pihlerja, Nemanje Mitrovića, Itsukija Urate, Ishaqa Rafiuja, Marka Zalokarja, Marka Strajnara in Marka Kolarja se zdi, da je izbor nogometašev nekoliko ožji kot spomladi, koliko rotacij si bodo v pričakovanju nove evropske preizkušnje privoščili gostitelji tekme?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Zdaj je v ospredju državno prvenstvo, tako smo se postavili na začetku sezone. Cilj je naslov prvaka, v Evropi želimo priti čim dlje. Če pogledamo skupnih 180 minut, smo pri 1:1 v Plovdivu prevladovali v drugem polčasu. Tega nismo ustrezno potrdili in marsikaj gre potem v drugo smer. Evropa je zelo zahtevna v teh zadevah. Takojšnji preklop k Romunom je zdaj nemogoč, kar je razumljivo. Najprej moramo analizirati tekmo in se posvetiti Domžalam."

Sven Šoštarič Karič, branilec NK Maribor: "Upam, da bomo po dobri regeneraciji in temeljiti analizi v pravi podobi v nedeljo. Prioriteta je prvenstvo, želimo pa prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu in potem kasneje na gostovanju v Romuniji iztržiti boljši rezultat kot proti Botevu ter poskrbeti, da bo v nadaljevanju sezone še več evropskih tekem. Toda osredotočeni smo predvsem na začetek ligaškega tekmovanja in storiti moramo vse, da točke v uvodnem dvoboju z Domžalami ostanejo doma."

Kdo je vroč?

Četrtkov remi v Ljudskem vrtu ni bil dovolj za evropsko napredovanje Maribora, Botev pa je nakazal tudi nekaj slabosti v štajerski zasedbi. Ažbe Jug je moral v 180 minutah kar štirikrat po žogo v svojo mrežo, Ante Šimundža pa je po tekmi poudaril, da v ekipi potrebuje še kakšno novo moč. Za zdaj sta se v Ljudski vrt preselila zgolj francoski branilec Bradley M’Bondo in poljski vezist Karol Borys. Šele 17-letni nogometaš velja za velikega upa poljskega nogometa, a na tekmi z Bolgari še ni smel pomagati novim soigralcem, saj še ni bil registriran. Zdaj je. Bo Šimundža nanj računal že na tekmi z Domžalami?

Ali ste vedeli?

Na povratnem srečanju z Botevom je v drugem polčasu zaigral tudi Gregor Sikošek. Bočni branilec se je na igrišča vrnil po dolgem in napornem okrevanju po zahtevni poškodbi kolena. Nogometaš, ki je pred poškodbo zaigral tudi za izbrano vrsto Slovenije, je zadnjo uradno tekmo odigral pred dobrim letom in pol, 26. februarja 2023, ko so se Mariborčani merili s Celjani. Po zdravstvenih zapletih po operaciji se je okrevanje zavleklo dlje od želenega, zdaj pa je 30-letnik znova nared za tekmovalne napore.

 

DOMŽALE

Prepoved nastopa: /

Ob Kamniški Bistrici je poleti zavel svež veter. Ekipa je močno prenovljena, tudi pomlajena, nov je tudi trener. Leta 1990 rojeni Erik Merdanović je novinec med prvoligaškimi strategi in obenem tudi najmlajši trener letošnje sezone. Ljubljančan je v preteklosti delal v mlajših selekcijah Ilirije, Radomelj in nazadnje tudi Domžal, v roke pa je dobil pošteno spremenjeno zasedbo. Luka Topalović je od poletja član milanskega Interja, Benjamin Markuš pa se je pridružil avstrijskemu prvoligašu Hartbergu. Jošt Pišek in Lovro Štubljar sta se preselila v Celje, Filip Stuparević v škotski Motherwell, Ajdovščina pa je nov dom Tilna Klemenčiča, Mirka Mutavčića in Gašperja Tratnika. Za nameček je športno pot končal tudi Zeni Husmani, ob njem pa sta domžalski dres slekla še Amadej Brecl in Ranaldo Biggs. Ob Kamniški Bistrici so do prvenstva predstavili devet novih obrazov.

Erik Merdanović, trener NK Domžale: "Vemo, da je Maribor nogometno mesto, zato lahko pričakujemo zelo lepo kuliso. O vlogi Maribora v slovenskem nogometu ne rabimo izgubljati besed, a kljub temu na gostovanje odhajamo z jasnim načrtom in željo, da prikažemo čim boljšo igro. Pokazati želimo, da smo na igrišču konkurenčni tudi proti glavnim tekmecem za naslov prvaka."

Daniel Offenbacher, kapetan NK Domžale: "Maribor je dobra in izkušena ekipa. Vzdušje na stadionu v Ljudskem vrtu je vsako tekmo vrhunsko, kar nam igralcem daje dodaten zagon in motivacijo, da se pokažemo v najboljši luči. Celotna ekipa se zelo veseli tega obračuna in mislim, da smo na prvi izziv v novi sezoni dobro pripravljeni."

Kdo je vroč?

Domžalčani so poleti na veliko pogledovali proti Rogaški Slatini, dres katere so v minuli sezoni nosili Luka Kambič, Rene Rantuša Lampreht, Rok Vodišek in Ajdin Mulalić, do minulega poletja pa tudi Tomi Gobec. Mulalić odlično pozna domžalsko zelenico, saj se je v rumeno družino vrnil zgolj leto po tem, ko jo je zapustil zaradi vrnitve v rodno domovino. Jesen je namreč preživel na sarajevski Grbavici, po zimskem povratku v Slovenijo pa je navduševal v golu Rogaške. Na 17 tekmah v prvenstvu je sedemkrat zaklenil svoja vrata, pomemben delež pa je prispeval tudi pri pokalni lovoriki Slatinčanov.

Ali ste vedeli?

Zeni Husmani je končal kariero, Benjamin Markuš se je prvič preselil na tuje, Domžalčani pa so tako izgubili kar dva kapetana. S trakom na roki bo moštvo v novo sezono popeljal Daniel Offenbacher, ki je pred tedni podaljšal pogodbo s klubom, ki se mu je pridružil sredi leta 2022. Nekdanji nogometaš Salzburga, graškega Sturma, Wolfsbergerja in Rieda tako vstopa v že tretjo domžalsko sezono.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA