07.07.2024 | Sodniki
Nadarjeni mladi sodnik na sodniški akademiji za Pokal Donosti

Med 1. in 7. julijem se na Pirenejskem polotoku v mestu San Sebastián na turnirju za 32. Pokal Donosti nahaja mladi nadarjeni sodnik iz programa mentorji & talenti. Zatem ko je Blaž Prelog (MDNS Ptuj) julija 2023 na poziv sodniške organizacije Referee Abroad Academy sodil na svetovnih igrah mladih v Parizu- Paris World Games- se je letos udeležil enega največjih mladinskih turnirjev. 

Petindvajsetletni študent Ekonomije na podiplomskem študiju na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, je član III. skupine talentov pri ZNSS. Tečaj za sodnika pripravnika je opravil leta 2016, v letu 2022 pa je kot kandidat za program talentov uspešno opravil državni izpit.

V letu 2022 in 2023 je bil kot del razvojnega proigrama na pokalu Donosti tudi Miha Omejc Burger (DNSG Kranj), v minulem letu sta v Španijo aterirala Jure Andrejka (DNS Ljubljana) in Kaja Škrban v vlogi pomočnice sodnika (MDNS Lendava), v letu 2022 pa se je v Baskiji mudil tudi pomočnik sodnika Žiga Knafelc (MDNS Koper).

Pokal Donosti je španski in eden najpomembnejših evropskih mladinskih nogometnih turnirjev. Poteka vsako leto v drugem tednu julija v idiličnem mestu San Sebastián in vključuje nogomet za fante in dekleta, stare od 16 do 19 let, vključno s številnimi ekipami iz ZDA in različnimi evropskimi ekipami največjih klubov na stari celini. Naš sodnik je v družbi še 26 sodnikov iz vseh kontinentov skupaj sodil 22 tekem od tega 9 kot glavni sodnik, kjer je vodil 3-4 tekme na dan, ki so trajale 2x 25 min. Vsaka tekma je bila posneta in analizirana individualno s sodniškim trenerjem.

Zaključni obračuni so bili odigrani na čudovitem stadionu Anoeta (39.313 sedežev), domu priznane španske prvoligaške ekipe Real Sociedad v katerega je na začetku leta 2006 iz Domžal za odškodnino 1mio € prestopil danes upokojeni nekdanji slovenski reprezentant in mladinec Olimpije v generaciji igralcev rojenih leta 1984 Dalibor Stevanović (Deportivo Alaves, Maccabi Petah Tikva, Vitesse Arnhem, Volin Lutsk, Slask Wroclaw, Torpedo Moskva, Mordovia Saransk, Slaven Belupo, Servette, Stade Nyonnais). 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 15.07.2024 | Sodniki
    Sodniki za uvodni krog 1. SNL
    Najboljši slovenski nogometni klubi in sodniki se po natanko dveh mesecih premora vračajo na prvoligaške zelenice. Nova že 34. sezona slovenskega državnega prvenstva se pričenja ta konec tedna, ko je na sporedu uvodni krog, komisija za delegiranje sodnikov pa je odredila delivce pravice, ki bodo sodili na tekmah v Ljubljani, Domžalah, Murski Soboti, Mariboru in Celju.
  • 11.07.2024 | Sodniki
    Postani del moštva krvodajalcev - Aleksandra Česen
    Aleksandra Česen je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
  • 10.07.2024 | Sodniki
    Tjaša Misja na mednarodni debi v Luksemburg
    Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) bo imela svojo prvo meddržavno tekmo kot glavna sodnica z emblemom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Devetindvajsetletna dipl. ekonomistka, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista) se odpravlja v žepno državo Luksemburg, kjer bo vodila kvalifikacijsko tekmo za ženski Euro 2025 (UEFA Women's Euro 2025) v Ligi C5 med Luksemburgom in Estonijo.
  • 09.07.2024 | Sodniki
    Martin Matoša na Kosovu debitira v evropskih pokalih
    Na mednarodnih zelenicah bo premiero v evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih na Kosovu v četrtek imel najmlajši slovenski FIFA sodnik. Osemindvajsetletni Martin Matoša po izobrazbi univ. dipl. inž. strojništva bo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v 4. izdajo Konferenčne lige 2024/25 sodil prvi dvoboj med kosovsko ekipo Mališevo in črnogorsko Budučnostjo iz Podgorice.
  • 08.07.2024 | Sodniki
    Borošak in Sagrković kot VAR sodnika na 1. predkrog za Ligo prvakov
    V tednu, ko bo Evropa dobila novega kontinentalnega prvaka se pričenjajo tudi Uefine kvalifikacije za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja. Danes sta se na nekaj več kot 500 km oddaljeno pot v tretjo najmanjšo državo v Evropi odpravila dva slovenska video sodnika.
  • 07.07.2024 | Sodniki
    Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
    Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
  • 04.07.2024 | Sodniki
    Sodniške smernice za NK Drava in NK Slovan
    Med šestnajstčlansko zasedbo klubov 2. slovenske nogometne lige, ki se z 34. izvedbo tekmovanja v sezoni 2024/25 prične drugi konec tedna v avgustu, sta v uvodnem tednu priprav tudi novuvrščeni ekipi NK Drava Ptuj in NK Slovan iz Ljubljane. V torek in včeraj je sodniški oddelek obiskal oba kluba in izvedel strokovno-izobraževalno aktivnosti s predavanju iz Pravil igre in interpretacijo sodniških smernic
  • 03.07.2024 | Sodniki
    Postani del moštva - Staša Špur
    Staša Špur je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
  • 30.06.2024 | Sodniki
    Darko Čeferin v osmini finala EP 2024
    Po štirih tekmah skupinskega dela tekmovanja v Hamburgu, kjer je Darko Čeferin na tekmah Poljska - Nizozemska (Soares Dias), Hrvaška - Albanija (Letexier), Gruzija - Češka (Siebert), Češka in Turčija (Kovacs), že opravljal vlogo kontrolorja sojenja na Euru 2024, se slovenski sodniški strokovnjak jutri odpravlja na dvoboj osmine finala v prestolnico Bavarske.

DELI NA