04.06.2024 | A
Mlakar in Iličić za zmago nad Armenijo

Pripravljalna tekma: Slovenija - Armenija 2:1 (1:0)

Stadion Stožice, gledalcev 8389
Sodniki: Argiru, Eglezu in Dimitradis (vsi Ciper).
Strelci: 1:0 Mlakar (11.), 1:1 Harojan (56.), 2:1 Iličić (63.).
Rumeni kartoni: Horvat; Harojan, Spertsjan.
Rdeči karton: /.

Slovenija: Belec, Janža, Bijol, Drkušić (od 79. Zaletel), Karničnik, Kurtić (od 59. Elšnik), Gnezda Čerin, Horvat (od 71. Lovrić), Mlakar (od 59. Stojanović), Šporar (od 79. Gorenc Stanković), Vipotnik (od 59. Iličić).
Armenija: Čančarević, Tiknizjan (od 78. Grigorjan), Mkrtčjan, Harojan, Arutjunjan, Hovhanisjan (od 78. Davidjan), Serobjan (od 67. Šaghojan), Spertsjan, Sevikjan (od 67. Bičahčjan), Dašjan (od 73. Harutjunjan), Miranjan (od 73. Tarakčjan).

Slovenska nogometna reprezentanca je na predzadnji pripravljalni tekmi pred odhodom na evropsko prvenstvo v Nemčijo v Stožicah premagala Armenijo z 2:1 (1:0). Izbrance Matjaža Keka pred EP v soboto ob 15. uri prav tako v Stožicah čaka še obračun z Bolgarijo.

Za Slovenijo je v 11. minuti zadel Jan Mlakar, v 56. je izenačil Varazdat Harojan, v 63. pa je za končnih 2:1 poskrbel povratnik Josip Iličić.

Slovenska vrsta je v precej spremenjeni postavi odigrala tekmo z Armenci, sploh prvo medsebojno. Domači so si želeli zmage, saj to dviga samozavest, a predvsem je tekma selektorju služila za vpogled stanja tistih, ki ne igrajo ključnih vlog v ekipi oziroma tistih, ki so imeli v zadnjem obdobju zdravstvene težave in potrebovali igralne minute.

Zmago so po zadetku Josipa Iličića v drugem polčasu Slovenci tudi dosegli, čeprav so imeli gosti kar nekaj priložnosti, in tako poskrbeli za pozitivno nadaljevanje priprav na EP, ki ga bodo Kekovi nogometaši začeli 16. junija v Stuttgartu proti Danski, nadaljevali 20. junija v Münchnu proti Srbiji, skupinski del pa končali 25. junija v Kölnu proti Angliji.

Selektor Kek se je proti Armencem odločil za precej spremenjeno prvo postavo, tudi zaradi tega, ker je že pred tekmo razkril, da tokrat zaradi previdnosti in poškodb ne bo računal na Žana Celarja, Miho Blažiča, Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča. Tako je v vratih priložnost dobil Vid Belec, v napadu pa Žan Vipotnik, nekaj sprememb pa je bilo tudi v obrambni in zvezni vrsti, kjer so zaigrali tudi Vanja Drkušić, Tomi Horvat in Jasmin Kurtić.

Tudi ta postava je takoj prevzela pobudo in povedla v 11. minuti, ko je po podaji z leve strani in slabo odbiti žogi armenskih branilcev zadel Jan Mlakar. Po tem zadetku je tudi Armenija pokazala nekaj več konkretnosti, a ni resneje ogrozila domačega vratarja.

Pozneje se je dogajanje umirilo, Slovenci so večinoma imeli žogo v svoji posesti, a tudi oni niso imeli prave ideje v napadu. Šele v 45. minuti so prišli do novih nevarnih poskusov, vendar ne Horvatu ne Vipotniku ni uspelo ugnati armenskega vratarja s streloma iz kazenskega prostora.

V uvodu drugega polčasa je moral takoj dvakrat posredovati Belec po strelih Armencev, v 52. minuti pa je Drkušić v zadnjem trenutku blokiral strel pred vrati domačih. V 54. minuti je Belec ujel še žogo po novem poskusu gostov, in sicer Arturja Miranjana.

Armenci so po boljšem začetku drugega dela izenačila v 56. minuti, po kotu z desne strani je z glavo zadel Varazdat Harojan. Malce zatem so gosti še enkrat zagrozili s strelom z glavo.

Kek je reagiral s tremi menjavami, v igro so vstopili Petar Stojanović, ki je bil vprašljiv za nastop, Timi Max Elšnik in povratnik Josip Iličić, ki so ga navijači še posebej toplo pozdravili. Prav slednji je v 63. minuti popeljal Slovenijo v novo vodstvo, ko je žogo dobil na desni strani kazenskega prostora in s preigravanjem prišel do zaključnega strela.

Nekaj minut pozneje je na drugi strani Edgar Sevikjan po kotu zgrešil iz bližine, zatem pa je v slovenski vrsti priložnost dobil še v zadnjih dveh mesecih poškodovani Sandi Lovrić, v igro pa sta vstopila še Jon Gorenc Stanković in Žan Zaletel.

V 80. minuti pa so Armenci spet prišli do strela v kazenskem prostoru, Belec pa se je izkazal z obrambo. Na drugi strani je z roba kazenskega prostora zgrešil Lovrić, v 85. pa pri Armencih Vahan Bičahčjan.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA