17.11.2023 | U21
Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki

Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş. 

MEDNARODNA PRIPRAVLJALNA TEKMA

TURČIJA U21 - SLOVENIJA U21 1:1 (0:0)

Strelec: Altunbaş (81'); Zeljković (66').
Turčija U21: Bilgin, Karapo, Konak, Çanak, Elmaz, Yardimci, Potur, Bayram, Karataş, Gürlük, Saatçi. Selektor: Levent Sürme.
Slovenija U21: Leban, Ilenič (85' Ajhmajer), Zeljković (76' Lorber), Jevšenak (64' Ostrc), Begić (46' Perc), Cipot (64' Brest), Sešlar (64' Pišek), Ratnik (85' Rantuša Lampreht), Strajnar (46' Zulić), Kuzmić, Gradišar (64' Jovanović). Selektor: Milenko Aćimović.
Rumeni kartoni: Saatçi, Konak, Çanak, Bayram; Cipot, Jevšenak, Jovanović, Ilenič, Brest.
Rdeči karton: /.

Slovenci so prvič zapretili ob koncu 14. minute, ko je po odličnem predložku Tjaša Begića z glavo sprožil Nejc Gradišar, po strelu v levi kot pa se je izkazal vratar Emre Bilgin in žogo preusmeril v kot. Turki so zapretili iz prostega strela, ki ga je v 30. minuti izvedel Bartug Elmaz, z 18 metrov in nekoliko z desne pa je zatresel le zunanji del slovenske mreže.

V 32. minuti sta po medsebojnem petelinjenju porumenela Tio Cipot in Serdar Saatçi, ki je z odrivanjem člana Spezie pričel prerivanje med večjim številom nogometašev. V 36. minuti si je rumeni karton po ostrem prekršku nad Cipotom prislužil Yunus Emre Konak, tik pred polčasom pa je pri Sloveniji porumenel še Žan Jevšenak. Dobro minuto prej so bili Turki blizu zadetku, po predložku z desne strani igrišča pa je Erencan Yardimci z glavo streljal preko vrat Žana Luka Lebana.

Selektor Milenko Aćimović je pred nadaljevanjem tekme v igro poslal Anela Zulića in Nicka Perca, do prvega udarca pa so prišli Turki. Yunus Emre Konak je v 56. minuti z 22 metrov streljal preko gola Slovenije. V 65. minuti so priložnost za igro dobili še Sandro Jovanović, Jošt Pišek, Enrik Ostrc in Marko Brest.

Prav Brestu se je manj kot dve minuti po vstopu v igro ponudila priložnost za zadetek, a je soočenje po podaji Jošta Piška dobil domači vratar Emre Bilgin, ki pa je nato klonil po kotu Slovencev. Jošt Pišek je poslal predložek pred vrata, ob bližnji vratnici je Marko Brest z glavo podaljšal žogo, Adrian Zeljković pa je z neposredne bližine zadel z glavo.

Gostitelji dvoboja so bili prvič po zadetku nevarni v 74. minuti, ko je Demir Ege Tiknaz poskušal z desne strani igrišča, Žan Luk Leban pa se ni pustil presenetiti. Dve minuti zatem je v igro vstopil še Marcel Lorber, Turki pa so v 81. minuti prišli do izenačenja. Žan Luk Leban je najprej odbil udarec z razdalje, na pravem mestu pa se je znašel Metehan Altunbaş in odbito žogo pospravil v slovensko mrežo.

V zadnji vrsti Slovenije sta od 85. minute igrala še Nejc Ajhmajer in Rene Rantuša Lampreht, Slovenci pa so nato še dvakrat sprožili proti golu Turčije. Jošt Pišek je ob koncu 88. minute meril mimo desne vratnice, le nekaj sekund kasneje pa je Sandro Jovanović nastreljal turški blok. V 90. minuti, po kotu domačih, je dobro posredoval Žan Luk Leban, domači pa drugem kotu v nizu niso bili nevarni. Tik pred zadnjim sodniškim žvižgom je še enkrat sprožil Jošt Pišek, ki pa je z roba kazenskega prostora meril mimo vrat Turčije.

"To je bila vse prej kot prijateljska tekma, odigrali smo pravo tekmo, ki je bila blizu kvalifikacijski preizkušnji. Pristop naših fantov je bil pravi, neodločen rezultat je zaslužen, nam je pa lahko malce žal, da smo gol prejeli ob koncu tekme. Fantom nimam kaj zameriti, znova so dali največ od sebe in odigrali še eno dobro tekmo. Veselim se novih tekem v prihodnjem letu," je po srečanju v Carigradu dejal selektor Milenko Aćimović.

Danes sta bili v skupini H, del katere je tudi Slovenija, odigrani dve kvalifikacijski tekmi. Reprezentanca BiH je slavila na Cipru, Avstrija pa je bila z goloma Paula-Friedricha Kollerja boljša od Francije.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 01.10.2024 | U21
    V odločilno tekmo z Avstrijo z dokazano zasedbo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo 11. oktobra v avstrijskem Dunajskem Novem mestu odigrala zadnjo in odločilno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let.
  • 11.09.2024 | U21
    Po novi zmagi pogled tudi proti tekmi z Avstrijo
    Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v torkovem večeru na stadionu Fazanerija v Murski Soboti gostila reprezentanco Cipra in z zmago 2:0 ohranila prvo mesto v skupini H kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
  • 10.09.2024 | U21
    Slovenija z zmago proti Cipru ostaja prva v skupini
    Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na sedmi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Slovaškem 2025 danes v Murski Soboti premagala Ciper z 2:0 (1:0).
  • 09.09.2024 | U21
    V Fazaneriji s Ciprom
    Mlado reprezentanco Slovenije v torkovem večeru čaka še zadnja domača preizkušnja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Ekipa selektorja Milenka Aćimovića se bo v Fazaneriji pomerila s Ciprom.
  • 07.09.2024 | U21
    Srce še enkrat pustili na igrišču
    Reprezentanca Slovenije do 21 let je tudi v Angersu nadaljevala niz neporaženosti, mladi Slovenci so na šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 iztržili 13. točko. Selektor Milenko Aćimović je ekipo pohvalil za prikazano.
  • 06.09.2024 | U21
    Mladi Slovenci neporaženi tudi iz Francije
    Mlada reprezentanca Slovenije je v dvoboju s Francijo podaljšala niz neporaženosti in ostaja vodilna ekipa skupine H. Slovenci so z golom Tia Cipota dobili prvi polčas, po francoskem izenačenju pa so z nekaj odličnimi posredovanji Martina Turka prišli do točke.
  • 04.09.2024 | U21
    Sešlar pred gostovanjem v Franciji: ”Želimo biti prvi v skupini”
    Slovenska izbrana vrsta do 21 let se že nahaja v Franciji, kjer bo v petek v Angersu gostovala v sklopu kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2025. Za tem varovance Milenka Aćimovića v torek v Murski Soboti čaka še obračun s Ciprom.
  • 03.09.2024 | U21
    Mlada reprezentanca v zaključek kvalifikacij z jasnim ciljem
    Mlada reprezentanca Slovenije se v Moravskih Toplicah pripravlja na septembrski preizkušnji kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. Četa selektorja Milenka Aćimovića se bo v petek v Nantesu pomerila s Francijo, v torek pa v Fazaneriji še s Ciprom.
  • 27.08.2024 | U21
    Aćimović izbral za Francijo in Ciper
    Slovenska reprezentanca do 21 let nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2025. Varovanci selektorja Milenka Aćimovića bodo 6. septembra ob 18.30 gostovali v Franciji, 10. septembra ob 18.00 pa bodo na Fazaneriji gostili izbrano vrsto Cipra.
  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.

DELI NA