Maribor v Bolgariji pred številčnim občinstvom

Botev iz bolgarskega Plovdiva bo prvi evropski nasprotnik Maribora, ki sezono 2024/25 pričenjajo v kvalifikacijah UEFA Evropske sezone.

Vijoličasti so si z drugim mestom v državnem prvenstvu priigrali nastop v drugem razredu evropskega nogometa, ples kroglic pa je odločil, da bo uvodna preizkušnja odigrana na bolgarskih tleh. Botev, ki je spomladi osvojil četrti naslov pokalnega prvaka, bo Štajerce pričakal s številčno podporo na tribunah, napovedujejo iz tabora gostiteljev četrtkove tekme.

Mariborski strateg Ante Šimundža je Botev dodobra spoznal v času svojega delovanja pri Ludogorcu. Na klopi serijskih državnih prvakov se je trikrat zoperstavil Botevu in iztržil prav toliko zmag. Bo uspešno serijo nadaljeval tudi v četrtkovem večeru?

Šimundža opozarja, da gre za zahtevnega nasprotnika: "Usoda je hotela, da se po določenem času vračam v Bolgarijo. To pa seveda ne spreminja naše želje ali našega razmišljanja. Botev se je od časov mojega delovanja v tamkajšnjem nogometu precej spremenil, zamenjali so trenerja in več kot polovico ekipe. Toda miselnost kluba je ostala enaka. Gre za zahtevnega nasprotnika, klub je z novim stadionom dobil dodatno energijo. Želijo biti tekmovalni, so zelo pragmatični, kar so tudi pokazali v pokalnem tekmovanju, ko so v polfinalu izločili CSKA in potem v finalu premagali Ludogorec. Botev bo zahteven nasprotnik za uvod v evropsko tekmovanje, toda tudi mi imamo svoje adute in upam, da bomo v dveh tekmah boljši."

Je lahko adut Maribora tudi uigranost? Zasedba iz Ljudskega vrta v poletnem času ni doživela veliko sprememb, v moštvu pa so ostali vsi nosilci igre. Šimundža sicer pogreša poškodovanega Blaža Vrhovca, ki ga je na pripravljalnih tekmah na sredini igrišča zamenjal kapetan Martin Milec. Po nastopu na evropskem prvenstvu v Nemčiji in kratkem premoru se je ekipi pridružil tudi Josip Iličić.

Novinca v vijoličasti četi sta zgolj dva, šele 17-letni poljski vezist Karol Borys in pet let starejši francoski branilec Bradley M'Bondo. Na poletnih preizkušnjah je minute za dokazovanje dobilo še nekaj domačih upov, v novi vlogi pa se je preizkusil tudi Behar Feta: "Nasprotniku namenjamo dolžno spoštovanje, čaka nas zahtevna naloga, a verjamem v napredovanje. Storili bomo vse, da si priigramo dobro izhodišče v Bolgariji in potem pred našimi navijači skupaj potrdimo uvrstitev v naslednji krog."

Ekipa Boteva je doživela večjo prevetritev. Med drugimi se je ekipi trenerja Dušana Kerkeza pridružil Bistričan Alen Korošec, ki je v minuli sezoni nosil dres Rogaške.

Četrtkov obračun v Plovdivu se bo pričel ob 20. uri.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mariborčani pred povratno tekmo z golom prednosti
    Zbirko četrtkovih zmag slovenskih klubov v tekmovanjih UEFA je dopolnil še Maribor. Štajerci so povedli z golom Josipa Iličića, po izenačenju Vojvodine pa je v 97. minuti za minimalno prednost vijolic zadel Hilal Soudani.
  • 07.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mariborčani gostijo novosadsko Vojvodino
    Poraz v romunski Craiovi ni bil usoden, nogometaši Maribora pa so se tudi po zaslugi zmage v Ljudskem vrtu uvrstili v tretji krog kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Štajerci se bodo po Botevu in Universitatei udarili še z Vojvodino.
  • 04.08.2024 | Prva liga Telemach
    Bravo do točke v Ljudskem vrtu
    Nogometaši Maribora in Brava so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 03.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Bravo
    Tako Maribor kot Bravo sta v četrtek izgubila evropsko preizkušnjo, a poraz v Craiovi za Štajerce ni bil usoden. Mariborčani in Ljubljančani se bodo v nedeljo pomerili v Ljudskem vrtu, kdo bo boljši?
  • 02.08.2024 | Prva liga Telemach
    Igralec meseca Prve lige Telemach: Arnel Jakupović
    Arnel Jakupović je zmagovalec julijskega izbora za najboljšega igralca meseca Prve lige Telemach. V glasovanju je ob strokovni komisiji Nogometne zveze Slovenije sodelovala tudi javnost.
  • 01.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Maribor kljub porazu v tretji krog kvalifikacij
    Nogometaši Maribora so v Romuniji izgubili povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige, a poraz z izidom 3:2 ni bil usoden. Mrežo Universitatee sta zatresla Josip Iličić in Arnel Jakupović.
  • 30.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    V Romunijo po še eno zmago
    Maribor je v tretjem poskusu dočakal prvo evropsko zmago v sezoni 2024/25. Vijoličasti so bili v Ljudskem vrtu boljši od Universitatee Craiovi, pred domačimi navijači so romunsko mrežo zatresli dvakrat.
  • 26.07.2024 | Prva liga Telemach
    Mariborčani okrepili konico napada
    Orphé Mbina je tretji poletni novinec v Ljudskem vrtu. Triindvajsetletni napadalec, ki je doslej trikrat zaigral za člansko reprezentanco Gabona, je nazadnje v tretji francoski ligi igral za Nimes. Z Mariborom je sklenil triletno pogodbo.
  • 25.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Bravo slavil v gosteh
    V drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige je po Olimpiji in Mariboru slavil še Bravo, ki so v gosteh premagali bosanski Zrinjski z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo 1. avgusta v Ljubljani.
  • 25.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mariborčani izkoristili številčno prednost
    Po Olimpiji je tudi Maribor dobil domačo tekmo drugega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Štajerci so dobro uro dvoboja odigrali z igralcem več, odpor Universitatee pa sta v drugem polčasu strla Jan Repas in Arnel Jakupović.

DELI NA