11.05.2012 | U17
Le s trdim delom do igre na višji ravni

Končan je skupinski del tekmovanja na evropskem prvenstvu, s tem pa tudi nastopi slovenske reprezentance do 17 let, ki ne bo nadaljevala turnirja na zaključku v Ljubljani.

»Seveda je prisotno razočaranje, ker smo zmožni več. Saj je bila igra solidna, vendar se zavedamo, da bi lahko boljše igrali. Žal pa je zdaj konec z našimi nastopi,« je dejal Petar Stojanovič po tretji tekmi v skupini, ki je pomenila tudi slovo od Eura. »Kar smo pokazali, je bilo premalo za napredovanje. Na prvi tekmi se nismo predstavili na želenem nivoju in potem nam je bilo težje nadaljevati. Zmanjkalo nam je dobrih zadev, da bi šli naprej. Sicer nam zaradi neodločenega rezultata na tekmi med Nizozemsko in Poljsko ne bi pomagala niti zmaga v zadnjem dvoboju z Belgijci, toda vtisi bi bili drugačni. Končali bi turnir z večjo samozavestjo.«

Zveznemu igralcu ostaja v uteho, da je podaljšal seznam slovenskih strelcev na zaključnem turnirju osmih najboljših reprezentanc stare celine. »Seveda sem sanjal, da bom enkrat zadel na evropskem prvenstvu. To se mi je uresničilo. Bom pa pomnil to izkušnjo po številnih novih ugotovitvah, dogajanje v tem tednu mi bo ostalo v spominu vse življenje. Videli smo, kakšna je višja raven nogometa v Evropi. Pred nami je v prihodnje še veliko trdega dela.«

Tudi v zadnji tekmi proti Belgiji so imeli naši upi odlično podporo s tribun. Vsi so se zahvalili občinstvu za spodbudo, se pa je izkazalo, da je nastop v vlogi gostiteljev pomenil tudi dvorezen meč. Navijači so prinesli dodaten motiv, a so manjkale tiste močnejše preizkušnje med pripravami, ko gre za točke. »Po tekmovalni plati so bili nasprotniki v določeni prednosti, tudi za nas bi bilo bolje, če bi odigrali kvalifikacije. Ker bi že tam videli, kako se igra v tej konkurenci in bi nedvomno lažje odigrali tekme v skupini, če bi se uvrstili na zaključni turnir,« ocenjuje Dino Hotič. Belgijskim vrstnikom so fantje izrekli čestitke, čeprav vmes večji del dvoboja niso bili v podrejenem položaju. »Do prve polovice drugega polčasa smo še bili enakovredni, potem nas je presekal drugi gol, zgodila sta se rdeča kartona in morali smo se sprijazniti s porazom.«

Čas za temeljitejše analize storjenega na Euru sledi, so pa igralci že ob odhodu iz Ljudskega vrta prišli do nekaterih osnovnih spoznanj. Dino Hotič se strinja, da je bila to za vse skupaj zagotovo velika, zelo koristna izkušnja. »Videli smo, da je na vsaki tekmi zelo velik tempo. Da moramo še delati na tem, kako vzdržati v tem ritmu na vsaki tekmi in odigrati stoodstotno. Vedeli smo, da bo težko priti naprej. Kljub trudu se ni izšlo, se pa zdaj boljše zavedamo, kako se igra nogomet na tem nivoju. Pred nami so novi cilji, želimo jih uresničiti. Zato se bo treba na vsakem treningu v naših klubih truditi po najboljših močeh. Da se nam potem vse obrestuje z boljšimi igrami v naslednjih kvalifikacijah starejših reprezentančnih selekcij.«

Tekst: Željko Latin
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 01.10.2024 | U17
    Cvijanović izbral popotnike za kvalifikacije
    Slovenija bo med 9. in 15. oktobrom gostila kvalifikacijski turnir uvodnega kroga za uvrstitev na Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo odvilo prihodnje leto v Albaniji. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Goran Cvijanović je objavil seznam 20 nogometašev.
  • 26.09.2024 | U17
    Kadeti za konec priprav remizirali s Hrvaško, sledijo kvalifikacije
    Slovenska kadetska reprezentanca je z drugo prijateljsko tekmo proti Hrvaški končala priprave pred kvalifiakcija za evropsko prvenstvo 2025. Varovanci Gorana Cvijanovića so po vodstvu z dvem zadetkoma na koncu remizirali z našimi južnimi sosedi. Za Slovenijo sta zadela Varmaz Plava in Letonja.
  • 24.09.2024 | U17
    Kadeti na Hrvaškem doživeli minimalen poraz
    Slovenska kadetska reprezentanca je pričela še zadnji sklop priprav pred začetkom kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prventvo do 17 let. Varovanci selektorja Gorana Cvijanovića so na prvi izmed dveh prijateljskih tekem s Hrvaško doživeli minimalni poraz. Druga tekma bo na sporedu v četrtek.
  • 16.09.2024 | U17
    Kadeti dvakrat s Hrvaško
    Slovenska reprezentanca do 17 let se bo konec septembra v sklopu priprav na jesenske kvalifikacije za evropsko prvenstvo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Hrvaške. Selektor Goran Cvijanović je v ta namen razkril seznam 23 igralev.
  • 29.08.2024 | U17
    V drugem polčasu potrdili visoko zmago
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta po torkovi tekmi na Ptuju odigrali še drugo pripravljalno srečanje, tokrat v Limbušu. Slovenci so v drugem polčasu je dosegli štiri gole in zmagali z izidom 5:0.
  • 27.08.2024 | U17
    Po šestih zadetkih brez zmagovalca
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta na Ptuju odigrali prvo od dveh pripravljalnih tekem. Slovenci so v dvoboju šestih doseženih zadetkov povedli kar trikrat, a so se Črnogorci vselej rešili in iztržili neodločen rezultat.
  • 20.08.2024 | U17
    Kadeti dvakrat s Črno Goro
    Slovenska reprezentanca do 17 let se bo konec avgusta v sklopu priprav na jesenske kvalifikacije za evropsko prvenstvo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Črne gore. Obe tekmi bosta v prenosu na kanalih NZS.
  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.

DELI NA