Kvalifikacije za ligo prvakinj začenjajo na Cipru

V petek so naše državne prvakinje ekipa ŽNK Mura Nona dobile nasprotnice na kvalifikacijskem turnirju UEFA Lige prvakinj. Varovanke trenerja Vladimirja Kokola bodo kvalifikacije začele 1. krogu (med 4.9. in 7.9.), kjer bodo gostovale na Cipru. V polfinalu skupine 6 se bodo merile z ekipo Glentoran Women FC (Severna Irska). V primeru zmage jih čaka finale in boljši iz para Apollon Ladies FC (Ciper) – Pyunik Women (Armenija).

Kar 72 klubov, štirje že v skupinskem delu

V letošnji sezoni lige prvakinj bo sodelovalo 72 klubov iz 50 nacionalnih nogometnih zvez. V skupinskem delu bo igralo 16 ekip.

Barcelona, Lyon, Bayern München in Chelsea so edini štirje klubi, ki so že direktno uvrščeni v skupinski del tekmovanja, kjer bo tekmovalo 16 ekip. Za ostalih 12 prostih vozovnic se bo pomerilo 68 zasedb.

V uvodno fazo vstopa 59 ekip, od tega je 43 aktualnih državnih prvakinj (tudi ŽNK Mura Nona), ostalih 16 pa so ekipe, ki so si nastop zagotovile kot 2. ali 3. uvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni.

Tudi naše reprezentantke

V delu kvalifikacij, kjer se za preboj v 2. krog merijo drugo ali tretjeuvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni, bo tudi nekaj klubov naših reprezentantk. Fiorentina Kaje Eržen skupini 1 igrala v polfinalu proti danskemu Brøndbyju, v skupini 2 bo Paris FC s Kajo Korošec v polfinalu igral proti First Vienna FC 1984, Lara Prašnikar se bo z Eintrachtom v polfinalu turnirja skupine 4 pomerila s portugalskim Sportingom. V delu, kjer bodo igrale prvakinje, pa kvalifikacije začenja tudi Mateja Zver v dresu avstrijskega SKN St. Pöltna, ki bo igral proti Neftci PFC (Azerbajdžan).

Prej omenjenih 43 ekip je po žrebu deljenih v 11 skupin (tekmovanje bo med 6.9. in 9.9.), zmagovalke (igra se polfinale, finale in tekma za 3. mesto) pa bodo napredovale v 2. krog (med 10. in 19.10.), v katerega so že neposredno uvrščene tri ekipe (Slavia Praha, AS Roma z Zaro Kramžar in Nino Kajzba ter Hammarby).

Glede na koeficient so klubi razvrščeni na 22 nosilk in 21 nenosilk. Murašice s štirinajstim najvišjim koeficientom spadajo med nosilke, v polfinalu pa jih čaka spopad z enim od klubov, ki bo spadal med nenosilke. Termin je že znan, polfinalne tekme bodo odigrane 4. septembra. Zmagovalke polfinalnih dvobojev se bodo tri dni kasneje udarile v finalu, poraženke pa čaka tekma za tretje mesto.

V 2. krogu se bo 14 ekip v dveh medsebojnih tekmah med sabo pomerilo za sedem prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj.

Na tej stopnji se je v tekmovanje prijavilo tudi 16 ekip (v domačih ligah zasedle 2. ali 3. mesto), ki bodo odigrale štiri turnirje. Prvakinje turnirjev bodo napredovale v 2. krog (med 10. in 19.10.), kjer so že PSG, Wolfsburg, Real Madrid, Manchester City, Juventus in Häcken).

Debitanti v tej sezoni so Crvena zvezda, Farul Constanta, First Vienna, Galatasaray, Kolos Kovalivka, Neftçi, Nordsjælland, Pogoń Szczecin in Pyunik. KÍ Klaksvík in Sarajevo začenjata svojo 22. evropsko sezono.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Po domačih zmagah misli pri kvalifikacijah za ligo prvakinj
    Žreb jim je za tekmice za napredovanje v ligo prvakinj namenil avstrijske državne prvakinje SKN St. Pölten, za katerega igrata reprezentantki Mateja Zver in Izabela Križaj. O napredovanju bosta odločali dve tekmi: prva bo odigrana 19. septembra v Avstriji, povratna pa 26. septembra v murskosoboški Fazaneriji.
  • 15.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Mura in Krim doma, Olimpija in Primorje v gosteh
    Za nami so uvodne štiri tekme 4. kroga Ženske nogometne lige Triglav. Doma sta se zmag veselili ekipi ŽNK Mura Nona in ŽNK Krim, v gosteh sta bili uspešni ŽNK Olimpija Ljubljana ter Primorje Tosla Nutricosmetics. Ana Milović se je s šestimi doseženimi golo zavihtela na vrh lestvice strelk.
  • 15.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Kamere v Kidričevem, generalka za prvakinje
    Kamere Planet TV 2 bodo v Kidričevem, kjer domači Aluminij gosti ŽNK Olimpijo Ljubljana. Državne prvakinje ŽNK Mura Nona ob 11.30 pričakujejo ŽNK Gažon Le-Log, ob 15. uri se začne tekma Krim – ŽNK Cerklje, ob 16.30 pa še tekma MB Tabor – Primorje Tosla Nutricosmetics. Tekma ŽNK Ljubljana – ŽNK Radomlje Medex bo v četrtek, 26.9.
  • 10.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Mura uspešno tudi doma, vrnitev Ane Milović
    Nedelja je postregla s štirimi tekmami 3. kroga Ženske nogometne lige Triglav. Primorje Tosla Nutricosmetics, ŽNK Olimpija Ljubljana, ŽNK Radomlje Medex ter ŽNK Ljubljana so prišli do zmag. V torek, 10.9., do nove zmage tudi ŽNK Mura Nona.
  • 08.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Vnovič dva prenosa, v nedeljo ob 16. uri
    V mestnem derbiju ŽNK Olimpija Ljubljana gosti Krim (ob 16.00), v Velesovem (tudi ob 16. uri) bo ŽNK Cerklje gostil ŽNK Ljubljano. Ob 16.30 bo ajdovsko Primorje Tosla Nutricosmetics gostil Aluminij, ob 18. uri pa se bosta v Radomljah pomerila ŽNK Radomlje Medex in ŽNK Gažon Le-Log.
  • 02.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Tudi v porazu videla nekaj dobrega
    Končan je 2. krog Ženske nogometne lige Triglav. Na vrhu sta po dvema zmagama ŽNK Olimpija Ljubljana in ŽNK Mura Nona. Špela Kolbl je vodilna strelka lige. Prvenstvo se nadaljuje 8.9., tekma v Mariboru pa bo 10.9.
  • 01.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Olimpiji mestni derbi, prva za Aluminij, Cerklje in Primorje
    Uvodna tekma 2. kola Ženske nogometne lige Triglav je bila v petek (Mura je zaradi kvalifikacij za ligo prvakinj že v petek doma s 5:1 premagala ŽNK Radomlje), nedelja pa je prinesla štiri tekme: ŽNK Olimpija Ljubljana je v mestnem derbiju s 5:1 premagala Ljubljano, v derbiju novincev je Aluminij s 4:1 pred kamerami Nzs.si odpravil MB Tabor. V gosteh do prvih zmag v sezoni še ŽNK Cerklje in Primorje Tosla Nutricosmetics.
  • 01.09.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Spletni prenos iz Kidričevega, mestni derbi v Ljubljani
    Na Obali pri ŽNK Gažon Le-Log gostujejo Cerklje, ŽNK Ljubljana gosti ŽNK Olimpijo Ljubljana, Krim ajdovsko Primorje Tosla Nutricosmetics, Aluminij pa MB Tabor.
  • 30.08.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Mura Nona do nove zmage
    S tekmo v Murski Soboti, tudi v prenosu na Planet TV2, se je začel 2. krog državnega prvenstva članic. ŽNK Mura Nona je doma s 5:1 premagala ŽNK Radomlje Medex. Ostale štiri tekme bodo v nedeljo.
  • 30.08.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Prvakinje še okrepile obrambo
    Kravetseva je kariero začela v Rusiji, kjer je bila članica Mordovochka Saransk in FC Zorky Krasnogorsk, nato se je preselila v kazahstaski BIIK Kazygurt, v Italiji je igrala za Fiorentino in Como, bila pa je tudi članica francoskega Reimsa.

DELI NA