06.06.2024 | A
Komaj čakamo, da se začne

Danes se je četi Matjaža Keka na Brdu pri Kranju pridružil Žan Celar, ki se je v Švici zadržal zaradi klubskih obveznosti. S svojim Luganom je v finalu pokalnega tekmovanja žal položil orožje; črno-belo usodo so zapečatili streli z enajstih metrov.

»Prišel sem zadnji, o čemer sicer nisem veliko razmišljal. S klubom sem moral odigrati še zadnjo tekmo, na kar sem se tudi osredotočal. Iz dneva v dan sem bolj fokusiran. Zelo sem vesel, da sem zdaj tu. Komaj sem že čakal, da se pridružim soigralcem.«

Evropsko prvenstvo je pred vrati, Nemčija in Škotska bosta turnir otvorili že naslednji petek. Slovenija se bo dva dni pozneje pomerila z Dansko, s katero smo se dvakrat udarili v kvalifikacijah. Spomnimo, pred letom dni smo severnjakom doma odtrgali točko, za kar so se nam maščevali novembra – v Köbenhavnu je bilo 2:1.

»Vsi že nestrpno pričakujemo, da se Euro začne, saj so takšne tekme sanje vsakega nogometaša. Vzdušje je odlično. Pripravljeni smo, dobre volje.«

Nazadnje ni mogel preprečiti poraza svoje ekipe, vseeno pa je za Cekijem še ena odlična sezona. V švicarskem prvenstvu je letos dosegel kar 14 zadetkov, s čimer se je približal lanskoletnemu rekordu (16). Lugano je sezono sklenil na drugem mestu in si priigral kvalifikacije za elitno UEFA Ligo prvakov.

»Zastavil sem si sicer še višje cilje, vedno je prostor za izboljšave, ampak sem zadovoljen tudi s tem, kar sem naredil. Gledamo naprej. Ključno bo evropsko prvenstvo in velike tekme, ki jih prinaša. Vendar pa se osredotočam le na naslednjo tekmo, naslednji trening. Bomo videli, kaj bo prinesel junij.«

Kljub odličnim predstavam v klubskem dresu pa bo moral 25-letnik krepko pljuniti v roke, da pride do igralnih minut.

»Konkurenca v napadu je velika. Vsi smo pripravljeni, vemo, kaj hočemo narediti na igrišču, in skušamo dati največ,« je sklenil Celar.

Na krilnem položaju bo močno orožje predstavljal Benjamin Verbič, ki se ga v zadnjem času spomnimo predvsem po tistem novembrskem zadetku. Prav tistem, s katerim je dokončno – in v velikem slogu – potrdil uvrstitev na Euro.

»Po tisti tekmi se je zadetek nekaj časa vrtel v moji glavi, potem sem ga malce pozabil, zdaj pa ga spet videvam na družabnih omrežjih. Sami lepi občutki me prevevajo. Upam, da bo tako tudi na Euru.«

Z okroglimi tridesetimi leti Beni spada med izkušenejše reprezentante, vseeno pa je premlad, da bi leta 2010 odpotoval v Južno Afriko. Tokratni slovenski podvig mu zato še posebej veliko pomeni.

»Še se spomnim tiste tekme z Ukrajino v Ljudskem vrtu, ko smo bili res blizu. Sicer nisem igral, bil sem na klopi. Tisti tekmi je sledilo sedem, osem, devet let razočaranj. Kot da bi bilo včeraj, se spomnim obračuna v Severni Makedoniji, pa doma proti Avstriji … Sami ste videli, kako smo se razveselili uvrstitve, sploh tisti starejši – Šporar, Stojanović. Doživeli smo sanje, zdaj pa moramo le še do konca izpeljati načrt, ki smo si ga zastavili.«

Tekst: VBi
Foto: MAl

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA