07.09.2013 | A
Kamplova mojstrovina dvignila slovenske delnice

Slovenska nogometna reprezentanca je na sedmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Stožicah premagala Albanijo z 1:0 (1:0). Za Slovenijo je v 19. minuti zadel Kevin Kampl. Izbranci Srečka Katanca bodo naslednjo tekmo igrali v torek ob 20.30 po slovenskem času v gosteh pri Cipru.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E:

Slovenija – Albanija 1:0 (1:0)

Stadion Stožice, gledalcev 13.843, sodniki: Vad, Toth in Albert (vsi Madžarska)
Strelec: 1:0 Kampl (19).
Rumeni kartoni: Kurtić, S. Handanović ; Agolli.
Rdeč karton: /.

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Kelhar, Jokić, Krhin, Kurtić, Birsa (od 74. Mertelj), Kirm, Kampl (od 90. Ljubijankić), Novaković (od 83. Matavž).
Albanija: Berisha, Lila, Teli, Cana, Agolli, Bulku (od 53. Salihi), Cani (od 71. Mehmeti), Basha (od 80. Abrashi), Kace, Rama, Roshi.

Slovenska vrsta, tokrat brez poškodovanega Josipa Iličića, je imela pred tekmo z Albanijo le en cilj. Nujno osvojiti tri točke, ki bi podaljšale upanje na pot v Brazilijo prihodnje leto. Nasproti pa ji ni stala le čvrsta albanska reprezentanca, ampak tudi precej številčna navijaška zasedba, ki je že veliko pred začetkom dvoboja preizkušala svoje glasilke. A na drugi strani so tudi privrženci Slovenije znali vzpodbuditi svoje ljubljence in pomagali uresničiti Katančeve želje po hitrem vodstvu, za katerega je bila v največji meri zaslužna mojstrovina Kevina Kampla. Minimalno prednost so kljub hudemu albanskemu pritisku v odsekih drugega polčasa Slovenci znali zadržati in tako ostati v igri za mundial.

Katanec je tekmo začel s pričakovano v postavo, ob Branka Ilića je namesto kaznovanega kapetana Boštjana Cesarja v osrčje obrambe postavil Dejana Kelharja. Po uvodnih minutah dokaj enakovredne igre brez večjih priložnosti na obeh straneh je domača vrsta povedla v 19. minuti. Eden bolj razpoloženih Katančevih izbrancev v zadnjem obdobju Kampl je prodrl v sredino in nato z lepim strelom z dobrih 20 metrov zadel levi zgornji kot vrat vratarja Etrita Berishe za vodstvo 1:0. Albanci so v naslednjih minutah poskušali pritisniti proti domačim vratom, vendar so bili gostitelji dovolj zbrani in čvrsti v obrambi. Slednji so v 36. minuti znova prišli do lepe priložnosti, z roba kazenskega prostora je sprožil Kampl, a takrat preveč mlačno za Berisho. V 44. minuti so prvič resneje Samirja Handanovića ogrozili tudi Albanci, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Odise Roshi, a slovenskemu čuvaju mreže ni povzročil posebnih težav.

V uvodu drugega polčasa je prvi nevarnejši strel sprožil Mišo Brečko, a z dobrih 20 metrov meril nenatančno. V 54. minuti pa so dotlej najnevarneje zagrozili gosti, Valdet Rama je močno sprožil z roba kazenskega prostora, Handanović pa je odlično posredoval. Nekaj trenutkov zatem se je po malce zmede pri izbijanju sam pred slovenskim vratarjem znašel Lorik Cana, a slabo zaključil. Še lepšo priložnost je imel rezervist Hamdi Salihi v 57. minuti, znova pa je dvoboj dobil slovenski vratar, tako kot tudi nekaj trenutkov pozneje, ko je z golove črte odbil žogo po strelu Migjana Bashe. Albanci so v teh minutah močno pritisnili. V 65. minuti je dvakrat nevarno meril Rama, njegov prvi strel z leve strani kazenskega prostora je Handanović odlično obranil, drugi Ramov poskus z glavo pa je odletel malo čez prečko. V končnici tekme so gostitelji preveč prostora puščali Albancem za strele od daleč, a na srečo Katančevih izbrancev tokrat niso bili najbolj natančni.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Kot smo že rekli pred tekmo, takšen dvoboj smo pričakovali. Albanija je dobra, ni kaj reči. Imajo izredno izkušene igralce. V pravem trenutku pa smo dali gol, prvi polčas smo odigrali dobro, lahko bi mogoče odigrali bolje še kakšen protinapad in morda odločili tekmo že prej. V drugem pa seveda Albanci niso imeli česa izgubiti in so napadli. A mojim fantom čestitke, dali so vse, kar imajo. Treba je preživeti v danem trenutku, imeti malo sreče in skušati zmagati. Pošteno povem, kar mislim: videti so bili bolje in všečneje, ampak zakaj v nogometu ne zmaga vedno boljši, pa ne bo nihče vedel."

Aleš Mertelj, igralec Slovenije: "Lepo je bilo slišati naše navijače s tribun. Za nameček je bila še naša igra v prvem polčasu dobra, zabili smo gol, lahko bi mogoče še kaj več naredili, ampak smo imeli tekmo pod nadzorom. V drugem polčasu so Albanci seveda poskušali napadati in zadeti, na našo srečo jim ni uspelo. Naredili smo svoje delo in dobili tisto, kar smo si želeli. Zmaga je ostala doma."

Skupina E:

Norveška - Ciper 2:0 (1:0)
Slovenija – Albanija  1:0 (1:0)
Švica - Islandija 4:4 (3:1)

Lestvica: Švica 15, Norveška 12, Albanija 10, Islandija 10, Slovenija 9, Ciper 4.

Tekst: STA
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA