16.10.2024 | Futsal AA
Izvrsten začetek Slovenije, v četrtek proti Finski

Slovenska ženska futsal reprezentanca je s prepričljivo zmago (7:0) proti Moldaviji začela kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu.

Jutri se bo Slovenija ob 14. uri pomerila s Finsko, ki je na prvi tekmi s 5:2 porazila Anglijo.

Pet v prvem, dva v drugem

Slovenija je na prvi tekmi kvalifikacij prednjačila in povsem dominirala (17:5 streli v okvir vrat, sicer razmerje strelov 40:7). Naša reprezentanca je povedla v 9. minuti, ko je dvakrat zadela Deja Adamič. Do konca prvega polčasa so bile uspešne Tina Jesenovec, Ines Ermenc in Rebeka Šnofl. V drugem polčasu se razmerje moči ni menjalo: en gol so si domačinke zabile same, v 32. minuti pa je svoj drugi današnji gol dosegla Tina Jesenovec.

Potrdile, da so boljše

„Najprej želim čestitati puncam za zmago. Pokazale so zrelo igro. Vedeli smo, da smo boljša ekipa. To je bilo treba potrditi na igrišču. Moldavija se je branila celo tekmo. Imeli smo posest žoge in smo morali napadati. To smo naredili odgovorno in uspešno, tudi gola nismo prejeli. Moldavija si ni ustvarila niti ene priložnosti. Zelo sem zadovoljen,“ je po uvodni tekmi selektor Drago Adamič pohvalil svoja dekleta, potem pa misli usmeril na 2. tekmo - v četrtek Slovenija igra proti Finski, ki je na prvi današnji tekmi s 5:2 premagala Anglijo.

V pričakovanju Finske

„Gremo na zmago. Ker želimo napredovati, bo treba zmagati. Igramo z ekipo, ki je iz prvega kakovostnega bobna evropskih futsal reprezentanc. Sam menim, da smo blizu Finski. Če se vse poklopi in odigramo optimalno tekmo, jih lahko premagamo,“ je jasen Adamič.

„Finska je tipična predstavnica skandinavskega futsala, vidi se jasna zapuščina dela trenerja Miča Martića. Krasi jih visok presing in prehajanje v različne obrambne postavitve. Igrajo izredno agresivno, skoraj na meji prekrška. Morda niso tako tehnično podkovane, a zelo agresivne in močne,“ še opozarja Adamič.

Kvalifikacije za SP 2025, Ciorescu:

16.10.
Slovenija – Moldavija 7:0 (5:0)
1:0 Adamič (9.), 2:0 Adamič (9.), 3:0 Jesenovec (12.), 4:0 Šnofl (14.), 5:0 Ermenc (16.), 6:0 Caraman (29.), 7:0 Jesenovec (32.)

17.10.
Slovenija – Finska (14.00)

19.10.
Slovenija – Anglija (14.00)

Napreduje le zmagovalka turnirja

Slovenija bo pot v drugi del kvalifikacij (elitni krog) išče na turnirju v Moldaviji, kjer poleg domačink in Slovenije tekmujeta še reprezentanci Finske in Anglije. V elitni del kvalifikacij napreduje zmagovalec turnirja.

Priprave Slovenije

V času priprav je Slovenija odigrala štiri tekme: dvakrat je kljub dobri igri klonila proti Madžarski (0:2 in 1:4), dvakratni polfinalistki evropskih prvenstev, enkrat pa je klonila (3:7) in nazadnje v uspešni generalki premagala Hrvaško (3:1), kar je bila dobra popotnica za turnir v Moldaviji.

WFU Slovenija:
Barbara Lah (ŠD Bloke), Sanela Balić (ŠD Košana), Tina Jesenovec (ŠD Košana), Maja Srebot (ŠD Košana), Anja Žvokelj (ŠD Košana), Teja Keržič (ŠD Košana), Deja Adamič (ŽNK Celje), Ines Ermenc (ŽNK Celje), Anja Ložar (ŽNK Celje), Veronika Rovan (ŽNK Celje), Vanja Tanšek (ŽNK Celje), Nika Trdan (ŽNK Celje), Rebeka Šnofl (ŽNK Celje), Maša Novak (ŽNK Vrhnika).

Potek kvalifikacij

Evropski del kvalifikacij za SP 2025 se je začel oktobra z glavnim krogom, v katerem se meri 23 reprezentanc, ki so deljene v pet skupin po štiri ekipe in ena po tri ekipe. 

Šest prvakov skupin se bo uvrstilo v elitni del kvalifikacij, kjer sta že Portugalska in Španija. Temu bo 31.10. sledil nov žreb, ki bo osem ekipi razdelil v dve skupini po štiri. Dva turnirja bosta na sporedu med 18. in 23.3. 2025. Po dve najboljši ekipi iz vsake skupine, skupaj iz Evrope torej štiri, se bosta uvrstili na svetovno prvenstvo, kjer bo sicer igralo 16 reprezentanc. Slovenija začenja kvalifikacije kot 50. ekipa z aktualne Fifine uradne lestvice reprezentanc.

Kvalifikacijske skupine za SP 2025:
Skupina 1: Italija, Hrvaška, Srbija*, Litva
Skupina 2: Ukrajina, Belorusija, Bosna in Hercegovina*, Norveška
Skupina 3: Madžarska, Češka*, Severna Irska, Francija
Skupina 4: Finska, Slovenija, Moldavija*, Anglija
Skupina 5: Švedska*, Belgija, Slovaška, Latvija
Skupina 6: Poljska, Nizozemska, Kazahstan*

* - gostitelji kvalifikacijskih turnirjev

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 17.10.2024 | Futsal AA
    Finska je bila boljša
    Slovenija je v kvalifikacijah za SP 2025 doživela prvi poraz. V Moldaviji jo je s 4:0 premagala Finska, ki vodi po dveh dneh kvalifikacij. Slovenijo v soboto čaka še tekma proti Angliji.
  • 17.10.2024 | Futsal AA
    Uspešen teden naših na tujem
    Na Hrvaškem so pred ligaškim začetkom odigrali finalni turnir superpokala. Naslova prvaka se je veselil Olmissum z našim reprezentantom Uroš Đurićem. V finalu je ekipa iz Omiša po 6-metrovkah s 4:1 porazila Futsal Dinamo.
  • 09.10.2024 | Futsal AA
    Večina na Hrvaškem, kapetan z zmago začel v BiH
    Tudi v novi sezoni bo kar nekaj slovenskih futsal igralcev igralo na tujem: največ na Hrvaškem, ob tem še v Italiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini ter Švici.
  • 25.09.2024 | Futsal AA
    Zaključili z zmago
    Naša futsal reprezentanca je zadnjo tekmo turnirja v Poreču dobila s 6:0, ko so varovanci selektorja Tomislava Horvata ugnali Turčijo. Tri gole je k zmagi dodal Jeremy Bukovec.
  • 24.09.2024 | Futsal AA
    Za konec proti Turčiji
    Na tretji tekmi turnirja v Poreču je Slovenija doživela prvi poraz. S 4:1 jo je ugnala Latvija. Edin gol za Slovenijo je dosegel Teo Turk. Naša reprezentanca jutri še proti Turčiji.
  • 24.09.2024 | Futsal AA
    Po remiju proti Črni gori čakajo Latvijo
    „Za nami je zelo čvrsta in trda tekma, na koncu zaslužen remi. Črna gora se je pokazala kot dober nasprotnik. Dobili smo nekaj informacij o njih, da bomo boljše pripravljeni na kvalifikacijske tekme. Gremo naprej, jutri je nova tekma,“ je po tekmi povedal selektor Tomislav Horvat.
  • 22.09.2024 | Futsal AA
    Boljši od Estonije, sledi Črna gora
    Ekipa selektorja Tomislava Horvata je z 2:0 ugnala Estonijo, v 10. minuti je za 1:0 zadel Teo Turk, končni rezultat je v 37. minuti postavil Luka Čop. V ponedeljek ob 16. uri proti Črni gori.
  • 21.09.2024 | Futsal AA
    Na Hrvaško, uvodoma z Estonijo
    Članska futsal reprezentanca pričenja jesenski del priprav za kvalifikacije za EP 2026 z gostovanjem na Hrvaškem. Reprezentanca Tomislava Horvata potuje v Poreč, kjer jo v nedeljo, 22.9., čaka uvodna tekma.
  • 14.09.2024 | Futsal AA
    Začenja se futsal svetovno prvenstvo
    V Uzbekistanu se začenja 10. svetovno prvenstvo, kjer se za naslov prvaka meri 24 držav. Naslov prvaka brani Portugalska, ki je pred tremi leti z 2:1 ugnala Argentino.

DELI NA