03.01.2023 | Ženska A
Intervju: Borut Jarc

Ženska nogometna reprezentanca Slovenije je v zadnjem kvalifikacijskem ciklu naredila nov korak naprej.

Izbranke Boruta Jarca so v zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Valižankami remizirale v Cardiffu in z 18 točkami osvojile tretje mesto. Za drugim mestom, ki so ga osvojile nogometašice Walesa in ki je vodilo v dodatne kvalifikacije, so zaostale za vsega dve točki. S selektorjem Slovenije smo se pogovarjali o napredku naše reprezentance in ženskega nogometa ter pogledali tudi v prihodnost.

V zadnjem kvalifikacijskem ciklu je bila Slovenija v igri za dodatne kvalifikacije vse do zadnje minute. To je bil najverjetneje tudi zastavljen cilj pred začetkom kvalifikacij. Kako bi jih ocenili?

Ob tem, da v zadnjem krogu odločamo o svoji usodi, je bila želja tudi osvojitev drugega mesta. Tega ne skrivamo. Generalno gledano sem zadovoljen, ker je ekipa vsebinsko odigrala zelo veliko kakovostnih tekem. To še posebej velja za tekme z močnejšimi reprezentancami. In to je tudi popotnica za lepo prihodnost.

Kaj je zmanjkalo na zadnji tekmi proti Valižankam?

Odgovor na to je povsem enostaven. Slovenija ni dosegla gola, igralke niso izkoristile priigranih priložnosti. Žal se je končalo, kot se je.

V kvalifikacijah smo videli tudi nekaj obračunov, na katerih bi reprezentanca lahko prišla do ugodnejšega rezultata. Ali vam je katera od teh tekem še posebej ostala v spominu?

Vsekakor je vse zapletel neodločen rezultat na domači tekmi z Grčijo. Na tistem srečanju si je reprezentanca priigrala ogromno priložnosti, a je na koncu ostalo pri 0:0. Dejansko smo si sami krivi, ker imamo na svojem računu samo 18 točk.

Kaj pomeni rezultat teh kvalifikacij za prihodnost reprezentance?

Pomeni veliko. Pomeni, da se je ženska reprezentanca kakovostno stabilizirala. Slovenija ima nekaj izvrstnih posameznic, v ozadju imamo še nekaj mladih igralk, ki prav tako že kažejo določeno kakovost. Zato lahko rečemo, da je pred žensko reprezentanco svetla prihodnost.

Evropska nogometna zveza je nedavno potrdila ustanovitev novega tekmovanja, Lige narodov za ženske. Kaj bo prineslo to tekmovanje?

Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje.

Ali imate kakšno posebno željo glede žreba? V Ligi B, v kateri bo igrala Slovenija, je mogoča celo povsem balkanska skupina.

V naši skupini si želim čim močnejših reprezentanc. Mi je pa povsem vseeno, s kom se bomo pomerili.

Za vami je novembrska reprezentančna akcija, v kateri ste na prijateljski tekmi s 3:1 premagali Kosovo, priložnost pa je dobilo tudi kar nekaj mladih igralk. Kako so se izkazale slednje in kaj so pokazale priprave na nove izzive?

Ocena novembrskih priprav je dobra, pozitivna. Šest mladih igralk se je v reprezentanco zelo dobro vklopilo. To pomeni, da so izkušene igralke prisrčno sprejele vse mlajše. Novinke so na treningih dokazale svojo kakovost in omogočile, da je bil trenažni proces na visoki ravni. To je lahko samo pot navzgor.

Če poveževa temo mladih igralk s slovensko ligo. Kako spremljate razvoj naše ženske lige in igralk v njej?

Zagotovo se v naši ligi pojavljajo mlade igralke, ki jih pozorno spremljamo. Glede na številčnost bi si sicer želel, da bi bilo mladih kakovostnih igralk v naši ligi še več. S tem bi se lahko vse igralke že na začetku kariere primerjale tudi z evropsko ravnjo. Za kaj takega bomo potrebovali še nekaj časa, klube in zvezo čaka še veliko dela. Pomembno bo tudi sodelovanje NZS in klubov. Liga prav tako potrebuje še nekaj dodatnega zagona za še uspešnejšo zgodbo. Vse to je nujno potrebno, saj je ekspanzija ženskega nogometa v Evropi zaradi filozofije Evropske nogometne zveze tako eksponentna, da se lahko hitro znajdemo v zaostanku. To pa bi pomenilo, da se bomo morda v prihodnosti zelo težko zoperstavili reprezentancam, ki bodo na lestvici 20 mest pred nami.

V prejšnji sezoni je NZS predstavila projekt regijskih centrov za dekleta. Kako pomembni so takšni projekti za razvoj mladih igralk in tudi za razvoj kakovostnega strokovnega kadra?

Vsekakor je v nogometnem procesu najpomembnejši strokoven kader. Ta kader iz igralke naredi na koncu tisto pravo igralko. Več, kot je kakovostnih trenerk in trenerjev, več, kot je nekega ciljno naravnanega dela, boljše je za vse skupaj. Zato takšne projekte z veseljem pozdravljam.

V začetku novembra ste bili na četrti Uefini konferenci za selektorje ženskih članskih reprezentanc. Kaj ste izvedeli v Angliji?

Konferenca je bila zelo zanimiva. Strokovno je bil predstavljen razplet zadnjega evropskega prvenstva za ženske. Dobili smo številne podatke, ki so za trenerje zelo dobrodošli. Bili smo v enem izmed hramov evropskega in svetovnega nogometa, v nacionalnem parku angleške nogometne zveze, St George’s. Zaradi tega je bilo vse skupaj še lepše. Takšne konference so pomembne zato, ker stroka po velikih tekmovanjih dobi podatke o tem, kam se pomika nogometna igra, filozofija dela. Videli smo, kako je trenutno pri ženskah, kjer je visok pritisk v šestnajstmetrskem prostoru nasprotnic. Spoznali smo, kaj je dobra tranzicija žoge, in videli, kako visoka je dinamika pri najboljših. Vse skupaj je bilo zelo poučno.

Kje ima slovenski ženski nogomet največ možnosti za napredek?

Zagotovo imamo rezervo v dinamiki in v dinamični tehniki. Tehnika je osnova nogometne igre. Podaja in sprejem sta osnovni prvini za igro nogometa po tleh. V tem segmentu imamo pri nas še veliko prostora za napredek. Vse skupaj je podobno osnovni šoli. Učenka ne more iz prvega v osmi razred, razvoj poteka postopoma, sicer je marsikaj narobe. Veliko rezervo vidim tudi v psihofizični pripravi posameznice in posameznika ter ekipe.

Kaj pa so prednosti našega okolja?

Največja prednost je, da imamo veliko število mladih, ki imajo radi nogomet in ki se radi ukvarjajo s športom. Razvoj je sicer odvisen od vsake posameznice in posameznika, ki se odloči, ali bo šel skozi ves proces razvoja ali ne.

Na mestu selektorja ste že pet let. Koliko je še motivacije, kaj vas najbolj žene naprej?

Motiv je vedno prisoten. Če si profesionalec, kot sem jaz že vse življenje, je motiv to, da si vedno boljši in da si vedno želiš zmagati. Iz napak se moraš učiti in jih odpraviti. Energije pri dekletih ne manjka. V zadnjih dveh ciklih nam je vedno zmanjkalo nekaj kakovostnih minut ali pa, kot radi rečemo, pika na i. Dekleta in stroka, ki vodi žensko reprezentanco A, pa si več kot zasluži, da se enkrat in posledično tudi prvič uvrsti na veliko tekmovanje.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Matic Burazer
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.07.2024 | Ženska A
    Zala Meršnik se seli v Savdsko Arabijo
    Slovenska reprezentančna vratarka 23-letna Zala Meršnik bo odslej branila barve savdskega kluba Al-Ittihad, klub je potrdil prestop in selitev naše reprezentantke iz Španije v Savdsko Arabijo. Zala je okrepila Al-Ittihad.
  • 20.07.2024 | Ženska A
    Reprezentantka Izabela Križaj se seli k avstrijskim prvakinjam
    Še ena od slovenskih reprezentantk se seli na tuje. 24-letna bočna igralka Izabela Križaj bo svojo športno nadaljevala v Avstriji, kjer bo okrepila SKN St. Pölten, serijske avstrijske državne in pokalne prvakinje.
  • 19.07.2024 | Ženska A
    Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025
    Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.

DELI NA