03.05.2012 | U17
Favorita v skupini A ni
Na štirih prizoriščih, kjer bo potekalo 11. evropsko prvenstvo do 17 let, je že vse nared. Svoja pričakovanja pred pričetkom tekmovanja so v Ljubljani razkrili selektorji tistih reprezentanc, ki bodo v skupinskem delu igrale v Ljubljani in Domžalah. Papirnata favorita skupine A sta vsekakor Nemčija in Francija, čeprav ne gre podcenjevati niti Gruzije in Islandije. Posebej izstopajoče reprezentance v tej skupini ni.

Tekmovanje se začenja jutri in bo trajalo vse do 16. maja, ko bo znan naslednik Nizozemske (ali pa bodo nogometaši iz dežele tulipanov ubranili naslov), ki je pred letom dni slavila v Srbiji.

Ne glede na močno konkurenco za dve mesti, ki peljeta v polfinale, velja izpostaviti Nemčijo, ki je na prvenstvo prišla naskakovati visoka mesta. Pogled na Elite round turnir razkrije tudi moč Gruzije, ki je izločila Anglijo in Španijo, pa Francija, zaradi katere tu ni Italije. Po kakovosti malce izstopa le Islandija, kar priznava tudi strokovni štab. A kot je poudaril selektor Gunnar Gudmundsson njihova naloga ni le dobro zastopanje svoje države, tu so fantje, na katerih si v prihodnosti želijo graditi člansko moštvo. In ravno ta razvoj in izkušnje, ki ga bo veliko tekmovanje dalo mladim nogometašem, štejejo največ.

"Trudili se bomo, da proti vsakemu tekmecu naredimo dober rezultat. A na teh tekmovanjih ni vse le v rezultatu. Ti mladi fantje lahko s takšnih turnirjev povlečejo zelo veliko za nadaljnji razvoj, za nekatere je to bržčas tudi edina priložnost v življenju, da zaigrajo na evropskem prvenstvu," je v Ljubljani dejal Gudmundsson. "Mi zagotovo nismo favoriti, preostale tri ekipe pa so si kar enakovredne. Nemčija ima vedno dobre ekipe, saj dobro dela z mladimi, Francija je napredovala iz težke skupine, prav tako Gruzija."

Ravno selektor slenje, ki se je tiskovne konference pred prvimi obračuni udeležila v največjem številu, je optimist. "Nastop na EP je velika odgovornost. Ekipa trdo dela, želi si tudi dober rezultat. Vsekakor se bomo borili na vso moč na vseh tekmah." Težak zalogaj jih čaka že v prvi preizkušnji, ko se bodo pomerili z Nemčijo, za katero selektor Maisuradze meni, da je ena od favoritov za končno zmago.

Zanimanje za prvenstvo s strani novinarjev in reporterjev je od četverice, ki bo v prvem delu tekmovanja nastopila v Ljubljani in Domžalah, izjemno ravno v taboru Gruzije. Zanje bo to drugi nastop na EP, enako velja za Islandce, medtem ko so Nemci (6) in Francozi (8) tu skoraj da že stalni člani.

Če vsi ob omembi favorita pomislijo na Nemce, pa se sami te vloge otepajo. Za tako mlade fente je to bržkone lahko tudi slabo. "Za vsemi, ki smo tu, je dolga kvalifikacijska pot. Spoštujemo vse ekipe, tudi Gruzija, ki velja za tako imenovano 'manjšo nogometno silo', je dokazala, da je zelo kakovostna z velikim uspehom proti Angliji in Španiji. Zato ne morem napovedati favorita skupine," meni Stefan Böger, ki pušča vse možnosti odprte. Ne glede na nasprotnika pa se vsi te dni ukvarjajo s svojo igro in taktiko pred prvimi obračuni. "Smo samozavestni, dobro pripravljeni in polagamo velike upe na ta turnir." Veliko bolj neposreden pa je bil francoski strateg Jean-Claude Giuntini: "Želimo si zmagati, zato smo tu, vendar bo izjemno težko."

Selektorji taktike pred jutrišnjimi obračuni (še) niso želeli razkriti. V Ljubljani ob 18.30 uri Gruzijo čaka spopad z Nemci, dve uri kasneje bosta v Domžalah moči pomerili Francija in Islandija.

Razpored tekmovanja/skupina A


Petek, 4. maj - 1. tekmovalni dan
18.30 Ljubljana: Gruzija - Nemčija
20.30 Domžale: Francija - Islandija

Ponedeljek, 7. maj - 2. tekmovalni dan
17.30 Domžale: Francija - Gruzija
18.30 Ljubljana: Islandija - Nemčija

Četrtek, 10. maj - 3. tekmovalni dan
19.30 Ljubljana: Nemčija - Francija
19.30 Domžale: Islandija - Gruzija

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 01.10.2024 | U17
    Cvijanović izbral popotnike za kvalifikacije
    Slovenija bo med 9. in 15. oktobrom gostila kvalifikacijski turnir uvodnega kroga za uvrstitev na Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo odvilo prihodnje leto v Albaniji. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Goran Cvijanović je objavil seznam 20 nogometašev.
  • 26.09.2024 | U17
    Kadeti za konec priprav remizirali s Hrvaško, sledijo kvalifikacije
    Slovenska kadetska reprezentanca je z drugo prijateljsko tekmo proti Hrvaški končala priprave pred kvalifiakcija za evropsko prvenstvo 2025. Varovanci Gorana Cvijanovića so po vodstvu z dvem zadetkoma na koncu remizirali z našimi južnimi sosedi. Za Slovenijo sta zadela Varmaz Plava in Letonja.
  • 24.09.2024 | U17
    Kadeti na Hrvaškem doživeli minimalen poraz
    Slovenska kadetska reprezentanca je pričela še zadnji sklop priprav pred začetkom kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prventvo do 17 let. Varovanci selektorja Gorana Cvijanovića so na prvi izmed dveh prijateljskih tekem s Hrvaško doživeli minimalni poraz. Druga tekma bo na sporedu v četrtek.
  • 16.09.2024 | U17
    Kadeti dvakrat s Hrvaško
    Slovenska reprezentanca do 17 let se bo konec septembra v sklopu priprav na jesenske kvalifikacije za evropsko prvenstvo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Hrvaške. Selektor Goran Cvijanović je v ta namen razkril seznam 23 igralev.
  • 29.08.2024 | U17
    V drugem polčasu potrdili visoko zmago
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta po torkovi tekmi na Ptuju odigrali še drugo pripravljalno srečanje, tokrat v Limbušu. Slovenci so v drugem polčasu je dosegli štiri gole in zmagali z izidom 5:0.
  • 27.08.2024 | U17
    Po šestih zadetkih brez zmagovalca
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta na Ptuju odigrali prvo od dveh pripravljalnih tekem. Slovenci so v dvoboju šestih doseženih zadetkov povedli kar trikrat, a so se Črnogorci vselej rešili in iztržili neodločen rezultat.
  • 20.08.2024 | U17
    Kadeti dvakrat s Črno Goro
    Slovenska reprezentanca do 17 let se bo konec avgusta v sklopu priprav na jesenske kvalifikacije za evropsko prvenstvo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Črne gore. Obe tekmi bosta v prenosu na kanalih NZS.
  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.

DELI NA