05.06.2012 | U21
Drugi remi Slovenije v boju za EP

Mlada slovenska nogometna reprezentanca se v svoji osmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo na Ptuju pred 2000 gledalci ni uspela maščevati Fincem za edini poraz v dosedanjih kvalifikacijah na poti do EP. Boj se je končal brez zmagovalca, na vsaki strani pa je padel po en gol.  
 

Slovenija:Finska 1:1

Strelci: Maruško (14.); Lahti (29.)

Slovenija: Oblak, Jović, M. Mevlja (od 84. Božič), Mitrović, Maruško, Kampl, Rep, Lazarević (od 78. Črnčič), Jelenič (od 58. Podlogar), Trajkovski, Berić.
Selektor: Tomaž Kavčič

Finska: Viltala, Uronen, Heikia, Kauko, Tammilehto (od 64. Lahde), Schüller, Forsell, Toivomaki (od 75. Samusalo), Pohjanpalo (od 69. Vayrynen), Lahti, Dalla Valle.
Selektor: Mika Laurikainen

Finci so v dvoboj krenili samozavestno, nevarni so bili že v prvem napadu na tekmi, ko je Dalla Valle stekel v prazen prostor. Že v tretji minuti je moral posredovati Jan Oblak, ki pa je strel Forsella na srečo preusmeril do vratnice, od tam pa se je žoga odbila v polje. 

Boban Jovič je v nadaljevanju našel Eneja Jeleniča, ki je vtekal po desni. Dvojica je Sloveniji priborila prvi kot na tekmi. V naslednjem napadu je domača izbrana vrsta prvič streljala proti finskim vratom. Žal neuspešno. Na drugi strani je Forsell nadaljeval pritisk nad Oblakom. Kavčičeva enajsterica, identična kot na petkovem srečanju proti Malti, se je medtem otresla uvodnega pritiska in vzpostavila ravnotežje. Še več, po prostem strelu, ki ga je izvajal kapetan Rajko Rep, je žoga našla pot do gola. Sloveniji je vodstvo priboril novinec Matic Maruško. V svojem drugem nastopu za reprezentanco do 21 let se je že vpisal med strelce. 

S tem ofenzive pred finskim golom še ni bilo konec. Sprva je nasprotnik želel izenačiti, Pohjanpalo je z glavo sprožil po prostem strelu z roba kazenskega prostora, nato pa se je igra preselila pred Viitalova vrata. Najnevarnejši je bil najboljši strelec Slovenije Dejan Lazarevič, ki je z dobrih 20 metrov sprožil v zgornji desni kot. 

Izenačenje je prišlo 15 minut po vodstvu Slovenije. Tudi Finci so zadeli iz prekinitve. Oblak je sprva strel sicer odbil a je Timi Lahti žogo potisnil preko golove črte. Slovenije izenačenje ni ohromilo, ravno nasprotno. Napadala je še močneje, kot pred tem. Lazarevič je podal v sredino, a tam ni bilo soigralcev, Maruško je znova prišel do žoge, nevaren je bil tudi Rep, a priložnosti še niso bile zrele za zadetek. Pred iztekom prvih 45 minut je Slovenija še nekajkrat poizkusila, a se izid ni spremenil. 

Začetek drugega dela je ponudil identično igro kot v prvem delu - nevarnejši so bili Finci, Oblak je posredoval že v peti minuti nadaljevanja, nato pa so igro v svoje noge vzeli domači reprezentanti. Lazarevič je bil v igri za zadetek v 51. minuti, Kevin Kampl je bil devet minut zatem blizu evrogola za vodstvo Slovenije, v kazenskem prostoru se je po podaji Lazareviča s peto in dobrem pregledu Dejana Trajkovskega na situacijo pred golom znašel Matej Podlogar, ki je odločil tekmo v Lendavi. Od daleč je poizkusil tudi Boban Jovič, a se izid ni spremenil. Podlogar je bil nevaren tudi v nadaljevanju, ko je Sloveniji priboril nov kot. Domača izvbrana vrsta je stopnjevala napade, a do realizacije številnih priložnosti ni prišlo. Blizu so bili tako Lazarevič, Podlogar kot tudi Robert Berič in Leon Črnčič, ki je kot zadnji up selektorja Timaža Kavčiča skušal preobrniti rezultat. 

Slovenci so kljub remiju, čeprav so se vsi strinjali, da je ta točka velika, še povečali prednost v svoji kvalifikacijski skupini. Pred Švedi, ki jih septembra čakajo še doma, imajo štiri točke prednosti, a Skandinavci, ki jih sredi prihodnjega tedna čaka domač obračun z Malto, imajo dve tekmi manj. 

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 01.10.2024 | U21
    V odločilno tekmo z Avstrijo z dokazano zasedbo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo 11. oktobra v avstrijskem Dunajskem Novem mestu odigrala zadnjo in odločilno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let.
  • 11.09.2024 | U21
    Po novi zmagi pogled tudi proti tekmi z Avstrijo
    Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v torkovem večeru na stadionu Fazanerija v Murski Soboti gostila reprezentanco Cipra in z zmago 2:0 ohranila prvo mesto v skupini H kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
  • 10.09.2024 | U21
    Slovenija z zmago proti Cipru ostaja prva v skupini
    Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na sedmi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Slovaškem 2025 danes v Murski Soboti premagala Ciper z 2:0 (1:0).
  • 09.09.2024 | U21
    V Fazaneriji s Ciprom
    Mlado reprezentanco Slovenije v torkovem večeru čaka še zadnja domača preizkušnja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Ekipa selektorja Milenka Aćimovića se bo v Fazaneriji pomerila s Ciprom.
  • 07.09.2024 | U21
    Srce še enkrat pustili na igrišču
    Reprezentanca Slovenije do 21 let je tudi v Angersu nadaljevala niz neporaženosti, mladi Slovenci so na šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 iztržili 13. točko. Selektor Milenko Aćimović je ekipo pohvalil za prikazano.
  • 06.09.2024 | U21
    Mladi Slovenci neporaženi tudi iz Francije
    Mlada reprezentanca Slovenije je v dvoboju s Francijo podaljšala niz neporaženosti in ostaja vodilna ekipa skupine H. Slovenci so z golom Tia Cipota dobili prvi polčas, po francoskem izenačenju pa so z nekaj odličnimi posredovanji Martina Turka prišli do točke.
  • 04.09.2024 | U21
    Sešlar pred gostovanjem v Franciji: ”Želimo biti prvi v skupini”
    Slovenska izbrana vrsta do 21 let se že nahaja v Franciji, kjer bo v petek v Angersu gostovala v sklopu kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2025. Za tem varovance Milenka Aćimovića v torek v Murski Soboti čaka še obračun s Ciprom.
  • 03.09.2024 | U21
    Mlada reprezentanca v zaključek kvalifikacij z jasnim ciljem
    Mlada reprezentanca Slovenije se v Moravskih Toplicah pripravlja na septembrski preizkušnji kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. Četa selektorja Milenka Aćimovića se bo v petek v Nantesu pomerila s Francijo, v torek pa v Fazaneriji še s Ciprom.
  • 27.08.2024 | U21
    Aćimović izbral za Francijo in Ciper
    Slovenska reprezentanca do 21 let nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2025. Varovanci selektorja Milenka Aćimovića bodo 6. septembra ob 18.30 gostovali v Franciji, 10. septembra ob 18.00 pa bodo na Fazaneriji gostili izbrano vrsto Cipra.
  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.

DELI NA