23.06.2010 | A
Donovan odločil potnika med 16 najboljših

Ko je že kazalo, da je Sloveniji uspel preboj med najboljših 16 na svetu, se je vse obrnilo na glavo. Donovan je s strelom v sodniškem dodatku srečanja v osmino finala popeljal Angleže in Američane. Tam jih čakajo Nemci in Ganci. Letalo s slovenskimi junaki bo na Brniku pristalo v soboto zjutraj.

Slovenci v soboto v domovini

Zagotovo si Kekovi varovanci zaslužijo vse pohvale in v soboto ob 8.20 uri bo pot do osrednjega slovenskega letališča zagotovo najbolj prometna v državi. Slovenski junaki si zaslužijo topel sprejem, nenazadnje so na drugem preboju med 32 najboljših na svetu osvojili štiri točke in prvenstvo otvorili z zmago. Robert Koren, Valter Birsa, Zlatan Ljubijankič, Samir Handanovič in druščina se bodo z zlatimi črkami zapisali v nogometno zgodovino. Prvi trije z zlata vrednimi zadetki, slednji pa z obrambami, ki mu jih lahko zavidajo tudi najboljši na svetu. Ob branjenju, kot ga je prikazal na mundialu pa se je Handanovič zagotovo vpisal med velike. Tudi poškodovani Nejc Pečnik, ki je že v Sloveniji in Marko Šuler, ki je stiskal zobe so junaki, ki zaslužijo vse pohvale.

Izbrana vrsta še ni rekla zadnje

»Vesel sem in nepopisno ponosen na to, kar so fantje naredili. Spoštujem jih kot ljudi in enkrat se jim bo to zagotovo vrnilo,« je prepričan selektor, ki je uspešno krmaril mimo Alžirije (1:0), iztržil remi proti Američanom (2:2), klonil pa šele v tretjem boju proti angleški nogometni velesili (0:1). »Potrebno je garati naprej, šport pa sestavljajo zmage in porazi. Znati je potrebno prenesti poraz in šele potem bomo veliki.« Peščica najboljših žogobrcev v državi zagotovo še ni rekla zadnje besede, saj je ekipa mlada in pred njo še ogromno izzivov.

»Zadnjih 15 minut so trepetali pred nami. Priigrali smo si priložnosti, ki se bodo v prihodnosti zagotovo realizirale,« je prepričan Mariborčan. Ekipi ni očitati ničesar, vse kar jim je zmanjkalo, je bil kanček sreče, a tudi v drugo (po trepetanju v San Marinu) jim rezultatsko drug dvoboj ni pomagal. Tokrat so nas pokopali Američani. A delo je potrebno nadaljevati, to se zaveda tudi slovenski strateg: »Iz tega je potrebno graditi za naprej, si pripraviti priložnost za prihodnost.«

Tretje veliko tekmovanje, če ob SP leta 2002 štejemo še EP dve leti pred tem, je prineslo očiten napredek v slovenski igri. Že miselnost je bila tokrat drugačna in selektor Kek se je tu izkazal ne le za odličnega trenerja, pač pa predvsem za dobrega učitelja in psihologa. Koraki, ki so jih fantje naredili od prvega dne, ko so strnili svoje vrste do danes, so bili vidni na vsakem koraku. Tokrat se je, ob odlični atmosferi, dobrim predstavam na zelenici in značilni igri, ki so jo iz tekme v tekmo prikazovali fantje, zataknilo pri sreči. Preprosto ni je bilo.

Prebujeni 'levi' in srečni 'jenkiji'

Se je pa Capellu zato odvalil kamen od srca, saj je moštvo, ki je tokrat nastopilo v povsem rdeči opravi, (na žalost) zaigralo tako, kot s(m)o od Angležev vajeni. Ni bil ključen poraz v Port Elizabethu, kar je Sloveniji porezalo krila je bil zadetek Američanov, ki so tudi tokrat grizli vseh 90 minut in sodniški dodatek. Ravno v slednjem so se veselili zmage in s tem tudi napredovanja.

Tudi srečanje med Alžirci in Američani je bilo napeto. Ob razveljavljenem zadetku Dempseyja v 20. minuti, vratnici Džaburja v šesti minut srečanja in strelca nepriznanega zadetka, zgrešenih povsem praznih vratih so se po zadnjem sodniškem pisku veselili Bradleyjevi varovanci. Hiter protinapad štirih proti dvema se je končal s pakiranjem kovčkov Alžircev in Slovencev ter nepopisnim veseljem preostalih dveh moštev skupine C. Šele 22 strel ameriških žogobrcev je našel pot mimo nasprotnikovega čuvaja mreže ter prečkal belo črto. Američani so se tako prebili na vrh skupine, kjer je še nekaj trenutkov pred tem bilo zapisano ime dve milijonskega naroda s sončne strani Alp in sanj o napredovanju je bilo v trenutku konec. »Čas se je ustavil, tam nisem mogel zgrešiti,« se je strela veselil 28-letnik.

Iz skupine D v osmino finala Nemci in Ganci

Slovenski reprezentanti se v domovino vračajo v soboto ob 8.20 uri, Angleži so v nadaljevanju prvenstva za nasprotnika dobili Nemce, ki so z zadetkom Özila v 60. minuti ugnali Gano (0:1) in s šestimi točkami kot zmagovalci skupine D dobili 'lažjega' nasprotnika, Američani se bodo pomerili z Ganci. Srbi so z 1:2 izgubili proti Avstralcem (zadeli so Cahill in Holman za zmagovalce ter Pantelić za tokratne poražence) a se oboji, tako kot Slovenija, poslavljajo.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
    Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA