Celjani v boj za UEFA Evropsko ligo

Albert Riera druge epizode na klopi Celja ni pričel v skladu s klubskimi ambicijami, saj je porazu v Bratislavi sledil še spodrsljaj v Murski Soboti. Državni prvaki so zdaj misli usmerili v kvalifikacije UEFA Evropske lige, v četrtkovem večeru bodo z oslabljenim moštvom gostili irski Shamrock Rovers.

Slovan iz Bratislave je s petimi zadetki na povratni tekmi končal celjske sanje o UEFA Ligi prvakov, grofje pa se bodo zdaj borili za preboj v UEFA Evropsko ligo. Če bodo v obračunu s klubom iz Dublina uspešni, si bodo že zagotovili evropsko jesen in najmanj nastop v ligaškem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Podobne usode kot Celjani so bili v minulih dneh deležni tudi irski prvaki, saj je Shamrock Rovers tako domačo kot gostujočo tekmo s češko Sparto. Praška zasedba je v Dublinu slavila z 0:2, pred domačimi gledalci pa je napredovanje potrdila z izidom 4:2.

Ekipa trenerja 39-letnega Stephena Bradleyja je rane zacelila v domačem prvenstvu, z zmago na ligaški tekmi z Waterfordom, Shamrock pa po 24 odigranih tekmah in 37 točkah zaseda četrto mesto lestvice. Vodilni Shelbourne tako beži že za deset točk in zdi se, da zeleno-beli letos v vitrine ne bodo dodali novega naslova državnega prvaka. Dublinski klub je z 21 naslovi državnega prvaka najuspešnejši na Irskem, s 25 zmagami pa je najuspešnejši tudi v pokalnem tekmovanju. Irci so manj uspešni na mednarodnem prizorišču, doslej so se dvakrat prebili v skupinski del evropskih tekmovanj. V sezoni 2011/12 so zaigrali v UEFA Evropski ligi, v sezoni 2022/23 pa so si priigrali nastop v UEFA Evropski konferenčni ligi. Na 12 tekmah še niso vknjižili zmage. 

"Iz rok smo izpustili priložnost, da bi igrali v UEFA Ligi prvakov, a za to očitno še nismo pripravljeni. Menim, da smo za UEFA Evropsko ligo. Jutri nas čaka zgolj prvi polčas, prvih 90 minut obračuna s Shamrockom. Morali bomo biti pametni. Nadzorovati želimo, kar je v naših rokah. Žal se moramo pogovarjati o stanju naše zelenice, ki je v slabem stanju, a to je stvar, na katero ne morem vplivati. Želim se osredotočii na svojo ekipo, jo ustrezno pripraviti, predati informacije, kje napasti in raniti nasprotnika. Kdaj bomo delovali tako, kot si želimo? Če bi vedel, bi do tistega datuma prestavili vse tekme (smeh). Smo v procesu, a če ne bi verjel, da bomo do tega prišli, ne bi bil tukaj. Imamo nekaj težav s poškodbami, saj bodo zaradi poškodb manjkali Karničnik, Zabukovnik in Svetlin, zaradi kazni pa Vuklišević. Presenečen sem bil ob analizi Shamrocka, saj so ekipa, ki ve, kaj želi. Njihova igra ima rep in glavo. Želijo si igrati," je pred tekmo dejal Albert Riera.

Shamrock bo za Celjane drugi irski nasprotnik na mednarodnem odru. Grofje so v sezoni 2020/21, ko so prvič v zgodovini kluba zaigrali v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov, uspešno preskočili Dundalk. Tedaj je o napredovanju odločala zgolj ena tekma, Celjani pa so v Budimpešti slavili z zadetki Luke Kerina, Daria Vizingerja in Filipa Dangubića. Kako uspešni bodo v drugi preizkušnji proti irskemu tekmecu?

Tako kot Olimpija in Maribor, bo tudi Celje prvo tekmo odigralo na domačem igrišču, četrtkov dvoboj na zelenici Stadiona Z'dežele se bo pričel ob 20:15.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Nafta
    Nogometaši Nafte so niz porazov prekinili z norim preobratom proti Domžalam, po reprezentančnem premoru pa se odpravljajo k državnim prvakom. Celje v Prvi ligi Telemach ni dobilo zadnjih treh tekem.
  • 03.09.2024 | Prva liga Telemach
    Sešlar znova v Prvi ligi Telemach
    Svit Sešlar se vrača v Prvo ligo Telemach, v Celju bo spet združil moči z Albertom Riero. Grofje so si mladega reprezentanta do konca sezone izposodili od turškega Eyüpsporja.
  • 01.09.2024 | Prva liga Telemach
    Brez golov na obali
    Nogometaši Kopra in Celja so se v 7. krogu Prve lige Telemach razšli z 0:0.
  • 30.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje in Olimpija dobila jesenske evropske tekmece
    Slovenska nogometna kluba Celje in Olimpija sta na današnjem žrebu v Nyonu v Švici spoznala tekmece v glavnem delu UEFA Evropske konferenčne lige za sezono 2024/25.
  • 30.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Celje
    Slovenski nogomet bodo v ligaškem delu UEFA Evropske konferenčne lige predstavljali tudi nogometaši Celja, ki se po mednarodnem uspehu odpravljajo na gostovanje h Kopru. Kdo bo slavil na Bonifiki?
  • 29.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje še drugi slovenski klub v Evropi!
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo na domači zelenici zmagali s 4:1 (2:0) proti Pyuniku iz Erevana. Posledično se je slovenski prvak ob ljubljanski Olimpiji uvrstil v glavni del UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 28.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani po preobrat na domačem igrišču
    Ni šlo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov in UEFA Evropske lige, bodo Celjani bolj uspešni v boju za UEFA Evropsko konferenčno ligo? Pjunik si je v domačem Erevanu priigral zadetek prednosti, grofje pa morajo svojo igro za največji mednarodni podvig v zgodovini kluba dvigniti na višjo raven.
  • 25.08.2024 | Prva liga Telemach
    Primorje presenetilo v Celju z visoko zmago
    Nogometaši Celja so v 6. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Primorju z 0:3 (0:3).
  • 24.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Primorje
    V Evropi znova poraženo Celje pričakuje Primorje, ki v knežje mesto prihaja na krilih dveh zaporednih zmag.
  • 22.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Minimalen poraz slovenskih prvakov v Armeniji
    Nogometaši Celja so na prvi tekmi playoffa kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige izgubili proti armenskemu Pyuniku z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo čez en teden v Celju.

DELI NA