Celjani evropsko sezono pričenjajo v Estoniji

Državni prvaki Celjani bodo kot prvi od slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih odprli sezono 2024/25. Grofje bodo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov gostovali v Estoniji.

Tekmec slovenskega prvaka bo Flora iz Talina, ki je bila v minuli sezoni že petnajstič najboljša v estonskem prvenstvu. Klub iz prestolnice je s tem tudi najuspešnejši predstavnik tamkajšnjega nogometa.

Leta 1990 ustanovljeni klub je bil v sezoni 2021/22 tudi prvi in do zdaj edini estonski klub, ki je v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Flora se je tedaj v krstni izvedbi UEFA Evropske konferenčne lige srečala tudi z zdajšnjim celjskim kapetanom Denisom Popovićem, ki je v dresu Anorthosisa zadel na obeh medsebojnih tekmah.

Celjani bodo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov nastopili drugič v zgodovini kluba, krst so prestali sredi leta 2020. Premiera je postregla z zmago proti irskemu Dundalku, v drugem krogu pa je tesno zmago slavil norveški Molde.

Zasedba iz knežjega mesta se je na mednarodnem odru nazadnje predstavila v lanskoletni sezoni, ko je pod vodstvom Alberta Riere presenetila Vitorio de Guimaraes. Po dveh zmagah v dvoboju z Nemanom iz beloruskega Grodnega je grofe na pragu UEFA Evropske konferenčne lige zaustavil Maccabi Tel Aviv.

"Flora je državni prvak, ki ima v svojih vrstah štiri standardne reprezentante Estonije. To je ekipa, ki je navajen zmagovati, ekipa, ki si zasluži naše spoštovanje. Sem optimist in verjamem, da lahko napredujemo v naslednji krog, a ne sprejemamo vloge favorita, saj koeficienti pravijo, da je postavljena ekipa Flora, mi pa njihovi izzivalci," poudarja celjski strateg Damir Krznar, ki bo lahko v Talinu računal tudi na udeleženca evropskega prvenstva Žana Karničnika.

Luka Bobičanec verjame, da bodo evropske izkušnje posameznikov v celjskem moštvu v dodatno pomoč: "Flora je resna ekipa. So prvak svoje države. Spoštujemo jih, a veliko se bo vprašalo tudi nas. Zagotovo je lažje, ker imamo ekipo s posamezniki, ki že imajo izkušnje s kvalifikacijami. Potrebno je biti pripravljen na vsako od 180 minut."

Flora se je v evropskih tekmovanjih že dvakrat srečala s slovenskim nasprotnikom ter morala čestitati tako Goričanom kot tudi Domžalčanom. Bodo estonskega prvaka ugnali tudi Celjani?

Sredin obračun na zelenici stadiona A. Le Coq Arena se bo pričel ob 18. uri, ogledali si ga boste lahko v prenosu na Sportklubu.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Nafta
    Nogometaši Nafte so niz porazov prekinili z norim preobratom proti Domžalam, po reprezentančnem premoru pa se odpravljajo k državnim prvakom. Celje v Prvi ligi Telemach ni dobilo zadnjih treh tekem.
  • 03.09.2024 | Prva liga Telemach
    Sešlar znova v Prvi ligi Telemach
    Svit Sešlar se vrača v Prvo ligo Telemach, v Celju bo spet združil moči z Albertom Riero. Grofje so si mladega reprezentanta do konca sezone izposodili od turškega Eyüpsporja.
  • 01.09.2024 | Prva liga Telemach
    Brez golov na obali
    Nogometaši Kopra in Celja so se v 7. krogu Prve lige Telemach razšli z 0:0.
  • 30.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje in Olimpija dobila jesenske evropske tekmece
    Slovenska nogometna kluba Celje in Olimpija sta na današnjem žrebu v Nyonu v Švici spoznala tekmece v glavnem delu UEFA Evropske konferenčne lige za sezono 2024/25.
  • 30.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Celje
    Slovenski nogomet bodo v ligaškem delu UEFA Evropske konferenčne lige predstavljali tudi nogometaši Celja, ki se po mednarodnem uspehu odpravljajo na gostovanje h Kopru. Kdo bo slavil na Bonifiki?
  • 29.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje še drugi slovenski klub v Evropi!
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo na domači zelenici zmagali s 4:1 (2:0) proti Pyuniku iz Erevana. Posledično se je slovenski prvak ob ljubljanski Olimpiji uvrstil v glavni del UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 28.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani po preobrat na domačem igrišču
    Ni šlo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov in UEFA Evropske lige, bodo Celjani bolj uspešni v boju za UEFA Evropsko konferenčno ligo? Pjunik si je v domačem Erevanu priigral zadetek prednosti, grofje pa morajo svojo igro za največji mednarodni podvig v zgodovini kluba dvigniti na višjo raven.
  • 25.08.2024 | Prva liga Telemach
    Primorje presenetilo v Celju z visoko zmago
    Nogometaši Celja so v 6. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Primorju z 0:3 (0:3).
  • 24.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Primorje
    V Evropi znova poraženo Celje pričakuje Primorje, ki v knežje mesto prihaja na krilih dveh zaporednih zmag.
  • 22.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Minimalen poraz slovenskih prvakov v Armeniji
    Nogometaši Celja so na prvi tekmi playoffa kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige izgubili proti armenskemu Pyuniku z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo čez en teden v Celju.

DELI NA