18.06.2010 | A
8 dan: Slovenija še vedno na vrhu!

Dnevi, ko so na sporedu tekme moštev iz skupine C, so še posebej napeti. Po zmagi Srbije, ki je z 1:0 ugnala Nemce so Slovenci po izvrstnem prvem polčasu remizirali z Američani, večerni dvoboj Angležev in Alžircev pa se je končal brez zadetkov.

Po visoki zmagi tokrat poraz

Po tem, ko so Nemci navdušili proti Avstralcem, so tokrat klonili proti srbski reprezentanci. Končnih 0:1 je že v 38. minuti postavil Milan Jovanović, po tem, ko je na zelenici ostala zgolj deseterica Nemcev – Miroslav Klose je po rdečem kartonu moral naravnost v slačilnico. Sicer bi tokratni domačini v 60. minuti lahko izenačili, a je Lukas Podolski zapravil priložnost z bele točke, dobro pa je ob strelu posredoval tudi srbski čuvaj mreže Vladimir Stojković, žoga pa ni hotela zatresti mreže tudi ob poskusu Samija Khedira, ki je zatresel okvir vrat. Tako so Srbi nadomestili izpad treh točk proti Gancem, Nemci pa presenetljivo ostali praznih rok. Če je na tekmi Slovenije in ZDA peterica porumenela, si je tu dvignjen listič prislužilo kar osem nogometašev.

Štirje zadetki a brez zmagovalca

Vsaj za razred boljša Slovenija je prvi polčas proti Američanom po zaslugi Valterja Birse z dobrih 20 metrov in Zlatana Ljubijankiča v času najhujše nadvlade 'Jenkijev' dobila z 2:0, a je naslednjih 45 minut na Ellis Parku prineslo preobrat. Če so v prvem delu prevladovali Kekovi varovanci se je razmerje moči v drugo obrnilo in ekipi sta s tekme iztržili vsaka po točko. Za Američane sta bila natančna Landon Donovan in Michael Bradley. V 88. je zadel še Maurice Edu, a je glavni sodnik zadetek razveljavil. Slovenija je še v drugo ostala neporažena, odločilna tekma o preboju v drugi krog pa bo na sporedu 23. junija v Port Elizabethu. »Bila je razburljiva tekma. Odigrali smo fantastičen prvi polčas, nato pa zadetek dobili iz ene naše slabe postavitve. Odbite žoge so bile v nadaljevanje prevečkrat njihove. Bila je tekma polna duelov in agresivnosti na meji prekrška,« je tekmo po zadnjem sodniškem pisku komentiral selektor Matjaž Kek. Točka vsekakor ohranja upanje po napredovanju. Več tukaj.


Capellu še drugi remi

Brez pravih priložnosti se je končalo srečanje v Cape Townu, kjer sta se pomerili angleška in alžirska izbrana vrsta. Selektorja sta po napakah s prvih obračunov menjala v vratih. Greena je zamenjal David James, alžirsko mrežo je branil Rais Mbouli. Med povratniki po poškodbi je zaigral tudi Gareth Barry. Afriški nogometaši so se uspešno upirali Otočanom, igro pa zadrževali med obema kazenskima prostoroma. Na trenutke so bili celo malce boljši nasprotnik, Capellovi varovanci pa skoraj da neprepoznavni. Poskusili so Frank Lampard, Karim Ziani, Antar Jahia. Na srečanju je porumenel Jamie Carragher, na katerega angleški strateg proti Sloveniji ne bo mogel računati.

Vse več nogometašev na listi poškodovanih

Tudi mehiški nogometaši so v sinočnjem boju s Francozi, po tem, ko so se veselili zmage, nekoliko manj zadovoljni z razpletom srečanja, po katerem so ostali brez mladega napadalca Carlosa Vele. Zvezdnik Arsenala se je poškodoval v 31. minuti, informacije, ki prihajajo iz njihovega tabora pa nakazujejo na poškodbo mišice. Ob današnjem prerivanju z Američani pa jih je skupil tudi Nejc Pečnik. Kakšno je stanje napadalca, ki si kruh služi na Portugalskem, bo znano v prihodnjih dneh, srečanja pa mladi Dravograjčan ni zaključil.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS MC/Taka

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA