16.06.2010 | A
6 dan: Začenja se drugi krog

6 dan: Začenja se drugi krog

Zadnji dve preizkušnji prvega kroga 32 najboljših reprezentanc na svetu sta največ veselja prinesli v tabor Čilencev, ki so z 1:0 premagali Honduras ter v švicarsko garderobo, kjer so Hitzfieldovi varovanci presenetljivo ugnali Špance. Večerni dvoboj je pripadel Urugvajcem.

S skupino H se je zaključilo prvih 16 dvobojev 19. svetovnega prvenstva v nogometu, kjer smo dobili deset zmagovalcev, med njimi tudi Slovenijo.

Do zmage že v 34. minuti

Prvi termin je na stadionu v Nelspruitu pripadel ameriškima predstavnikoma - reprezentancama Hondurasa in Čila, kjer so favorizirani Čilenci nasprotnika premagali z golom razlike, ki ga je po predložku Mauricia Isle v 34. dosegel Juan Beausejour. To je bila prva zmaga po 48 letih na velikih tekmovanjih (nazadnje so slavili leta 1962). Tudi sicer so bili kasnejši zmagovalci nevarnejši in že ob samem začetku srečanja nevarno sprožili s prostega strela, prav tako je bila na njihovi strani statistika posesti žoge, strelov na gol in izvedenih strelov iz kota. Tokrat je zmagalo boljše moštvo, je pa res, da se je nekajkrat izkazal tudi Noel Valladares, ki je ukrotil marsikateri poizkus nasprotnega moštva. So pa tokratni poraženci vseeno poskrbeli za svojevrsten rekord, saj so imeli na klopi kar tri brate, med katerimi je danes nastopil zgolj Wilson Palacios.

Švicarski frank vreden več od španskega evra

Tako bi lahko sklepali po srečanju na stadionu Mosesa Mabhide v Durbanu, kjer so Španci pokleknili pred švicarsko izbrano vrsto. Evropskim prvakom je boleč poraz zadal Gelson Fernandes, ki je v 52. minuti iz prvega pravega strela na španska vrata žogo uspel spraviti za Casillasov hrbet. Čeprav so nogometaši z Iberskega polotoka rezultat skušali popraviti, je ostalo pri končnih 0:1. Prvič v 19 medsebojnih obračunih. Svetovno prvenstvo je do sedaj postreglo z že nekaterimi presenečenji, ki pa jim, kot kaže, ni videti konca. Nogometaši, ki ob Brazilcih veljajo za favorite tekmovanja, si takšnega razpleta zagotovo niso želeli. Bosquetovi varovanci kljub boljši igri niso znali prebiti švicarskega bunkerja. Resda je Liverpoolov napadalec Torres v igro vstopil šele v drugem polčasu in nekoliko razživel dogajanje na zelenici, pa to ni bilo dovolj, da bi Španci rezultat obrnili sebi v korist. Niti poizkusi Silve, Inieste, Ville, Torresa, Xavija Alonsa, ki je zatresel vratnico niso bili dovolj natančni. »Imeniten občutek, če začneš prvenstvo z zmago proti enemu največjih favoritov za naslov. To so tri nepričakovane točke,« se je zmage veselil švicarski selektor.

Urugvaj potolkel gostitelje

Drugo največjo razliko v golih na tem prvenstvu je uspelo iztržiti Urugvajcem, ki so s 3:0 ugnali gostitelje turnirja in glede na to, da se je tekmovanje prevesilo v drugi krog, so se že začele matematične kalkulacije kdo in kako bo napredoval v osmino finala. Na stadionu v Pretorii je nesporni junak srečanja postal Diego Forlan, ki se je kasneje po natančno izvedeni najstrožji kazni z bele točke vpisal kot prvi strelec, ki je na prvenstvu vratarja nasprotnega moštva premagal dvakrat. Urugvaj je v vodstvo popeljal v 24. minuti, v 80. natančno izvedel enajstmetrovko, končnih 3:0 pa je v sodnikovem podaljšku postavil Alvaro Pereira. Bafana bafana je ob neposrednem rdečem kartonu vratarju Khuneju v 76. minuti ostala le z deseterico, med vrata pa je stopil drugi vratar Parreirovega moštva. Južnoafriška reprezentanca tako že kalkurira  o napredovanju, kamor se je do sedaj uspelo uvrstiti vsem gostiteljem prvenstva. In vuvuzele so skoraj da potihnile …

Cristiano pričakoval protekcijo

Zanimiva je bila reakcija najdražjega nogometaša na svetu, ki je v včerajšnjem srečanju s Slonokoščeno obalo porumenel ob tem pa nikakor ni mogel sprejeti sodnikove odločitve iz 20. minute. »Ne razumem, zakaj mi je sodnik pokazal rumeni karton. Navada je, da se najboljše nogometaše ščiti.« Ščitijo morda že, nedotakljivi pa kljub svojim kvalitetam niso.

Ob tem, ko vuvuzele ostajajo, čeprav je pritoževanja nad njimi več, kot dejanskega brenčanja, ne potihnejo niti tarnanja nad Jabulanijem. Uradnih pritožb Mednarodna nogometna zveza sicer še ni prejela, v bran pa so se postavili njeni proizvajalci. Pri Adidasu poudarjajo, da je to najpopolnejša žoga s stabilnejšim letom v zraku. V dokaz temu so se z njo na zelenici odlično izkazali Nemci, ki so nad Avstralijo slavili kar s štirimi goli razlike, ki pa z njo v Bundesligi igrajo vse od februarja.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Fifa.com

 

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA