(P)ostani del moštva

Danes je bila v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavljena pobuda (P)ostani del moštva, pod katero se podpisujemo Zavod RS za transfuzijsko medicino, Zveza nogometnih sodnikov Slovenije s podporo Nogometne zveze Slovenije in Rdeči križ Slovenije. Tako, kot so za zdravstvene programe nepogrešljivi krvodajalci, so za vsako nogometno tekmo nujni in nepogrešljivi nogometni sodniki, letošnji ambasadorji in podporniki krvodajalstva. Podpora omenjenih je izredno pomembna, saj vsi, vključeni v šport, predstavljajo pozitivne vrednote, kot so sodelovanje in odgovornost ter seveda zdrav življenjski slog. Prav zdravje je prvi pogoj za darovanje krvi in ustrezno zdravljenje bolnikov. Pa še ene pozitivne vrednote ne smemo pozabiti, za katero so vsi omenjeni prizadevamo prav vsak dan - »fair-play«.

(P)ostani del moštva in kaj pomeni biti del moštva? Deliti vrednote, slaviti uspehe in prenašati poraze, se razvijati, si stati ob strani in izpopolnjevati naša življenja. Biti del krvodajalskega moštva pomeni biti del ogromne družine, ki ima več deset tisoč članov in ki na prvo mesto postavlja skrb za sočloveka in zdravje. Krvodajalsko moštvo je nujno in nepogrešljivo v vseh zdravstvenih programih, kjer se za zdravljenje potrebuje kri in krvne pripravke. Pri Rdečem križu Slovenije tako želimo izkoristiti priložnost in ob prihajajočem svetovnem dnevu krvodajalcev (14. junij) vsem krvodajalkam in krvodajalcem izreči velik, glasen in iskren HVALA. 

Na novinarskem dogodku so glavni akterji predstavili svojo vlogo pri pobudi (P)ostani del moštva in tudi pogled na krvodajalstvo.  Prva je pred mikrofon stopila generalna sekretarka RKS, Cvetka Tomin in razložila večpomenskost slogana (P)ostani del moštva: »Krvodajalsko moštvo v Sloveniji je veliko in za tiste, ki so že del moštva, želimo, da tudi ostanejo. Želimo si več mladih, zdravih in družbeno-odgovornih posameznikov – želimo si, da tudi oni postanejo del moštva. In biti del moštva ne pomeni biti zgolj in samo krvodajalec. Biti del našega moštva pomeni tudi širiti glas in zato se iskreno zahvaljujemo tako Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije kot Nogometni zvezi Slovenije, da sta prepoznali pomen krvodajalskega programa za zdravje in prihodnost naše družbe

Polonca Mali, specialistka transfuzijske medicine Zavoda RS za transfuzijsko medicino, je vsem prisotnim, tudi s pomočjo zanimivega videa, ki je bil tokrat prikazan prvič, prikazala in osvetlila, kaj se s krvjo zgodi po odvzemu ter opozorila na pomembnost spremljanja zalog krvi, še posebej v poletnih mesecih.

Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, Martin Koželj, je najprej pritrdil besedam generalne sekretarke RKS, Cvetke Tomin, da aktivni in profesionalni športniki zaradi obveznosti in zahtevnih telesnih obremenitev težje usklajujejo krvodajalstvo in šport ter dodal: »Seveda smo tudi pri Nogometni zvezi Slovenije prepoznali družbeno-odgovorni pomen krvodajalstva kot takega in z velikim veseljem postajamo del moštva. Naš slogan je 'Z nogometom izboljšujemo življenje', naše vrednote pa odgovornost, solidarnost in spoštljivost, kar je vsekakor zajeto tudi v področju prostovoljnega krvodajalstva

Vodja sodniškega oddelka Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, Žiga Dobrun, je zaupal, da je pobuda »(P)ostani del moštva« pravzaprav nastala kot posledica želje nogometnih sodnikov, da bi s pomočjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda RS za transfuzijsko medicino organizirali krvodajalsko akcijo nogometnih sodnikov: »Naša osnovna želja je bila krvodajalska akcija in res smo veseli, da je iz te začetne želje nastala čudovita ideja, ki se z današnjim dnem uresničuje in prepričani smo, da bo veliko ljudi postalo del moštva in da bodo po najboljših močeh podprli krvodajalstvo

Slavko Vinčić je trenutno najbolj znan in cenjen slovenski nogometni sodnik, nenazadnje je minulo soboto s svojo ekipo odlično opravil svoje delo, ko je sodil prestižni finale Lige prvakov na londonskem Wembleyju, videli pa ga bomo tudi na prihajajočem EURU2024. Zaradi neodložljivih obveznosti se dogodka ni mogel udeležiti, zato pa je pred mikrofone stopil njegov kolega, mednarodni FIFA sodnik, Martin Matoša: »Nekajkrat smo slišali, da smo krvodajalci in nogometni sodniki vsak na svojem polju nepogrešljivi. Poleg tega, da si štejemo v čast, da smo del moštva, nam je pomembno predvsem to, da bomo z našimi vrednotami pozitiven zgled številnim mladim in da nas bo vse krasil ponos, da smo del istega moštva.«

Naj omenimo, da so poleg omenjenih Slavka Vinčića in Martina Matoše med ambasadorji krvodajalstva tudi David Šmajc, Jan Kern in Žan Jazbec ter nogometne sodnice Aleksandra Česen, Staša Špur in Tajda Hlebec.

Novinarski dogodek se je zaključil z besedami predsednice Rdečega križa, mag. Ane Žerjal, ki je v poslanici zapisala: »Poštena igra, spoštovanje in zaupanje so temelji zdrave in odgovorne družbe in kot pogosto povemo – prostovoljno darovanje krvi in naša sposobnost zadostne preskrbe s krvjo, sedaj že 71 let, odražata podobo naše družbe, ki jo sicer včasih skali kakšen prekršek ali igra v prepovedanem položaju. Pred nami so veliki izzivi in če nam je narava v preteklih letih pokazala rumeni karton, moramo kot del enotnega moštva poskrbeti, da bomo z igrišča odšli z visoko dvignjeno glavo. Postati ali ostati del moštva sploh ni vprašanje – biti krvodajalec je edini odgovor.«

Tekst, foto: RKS

SORODNE NOVICE

  • 06.12.2023 | Družbena odgovornost
    Slovenska reprezentanca slepih in slabovidnih na prvem mednarodnem turnirju
    Med 2. in 5. decembrom 2023 je na Kosovem pod okriljem Nogometne zveze Kosova, Mednarodne športne organizacije slepih (IBSA) in Uefe, potekal poseben mednarodni nogometni turnir "Challenge Cup". Ta dogodek je sovpadal z mednarodnim dnem invalidov in je privabil ekipe iz različnih držav, prvič v zgodovini tudi Slovenijo.
  • 27.11.2023 | Družbena odgovornost
    "Football for a Better Chance 2.0" v Covercianu
    Vikend, ki je zaznamoval zaključek triletnega projekta "Football for a Better Chance 2.0", je potekal v Covercianu, srcu italijanskega nogometa. Projekt, sofinanciran s strani Evropske komisije in pod vodstvom FIGC, se je osredotočil na socialno izključenost in radikalizacijo med mladimi, starimi od 14 do 18 let.
  • 20.07.2022 | Družbena odgovornost
    NZS krepi sodelovanje z Zvezo društev slepih in slabovidnih
    Nogometna zveza Slovenije že vrsto let izvaja številne družbeno-odgovorne dejavnosti, s katerimi želi deprivilegiranim osebam izboljšati življenje. Krovna nogometna organizacija je na podlagi zelo uspešnega sodelovanja z Rdečim križem Slovenije in Specialno olimpijado Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja začela vzpostavljati tesen odnos tudi z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije.
  • 18.10.2021 | Družbena odgovornost
    NZS gostila finale nogometne lige SOS 2021
    V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli teden potekal tradicionalni Finale nogometne lige Specialne olimpiade Slovenije, ki se ga je udeležilo več kot 100 nogometašev iz celotne Slovenije.
  • 03.10.2021 | Družbena odgovornost
    Foto utrinki: V Stožicah smeh, veselje, nogomet in dobrodelnost
    Petkov večer na stadionu Stožice je minil v duhu nogometa in dobrodelnosti. Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije in Fundacijo Miroslava Cerarja soorganizirala dobrodelni večer »Botrstvo v športu«, na kateri so s pomočjo donacij zbirali sredstva za štipendije mladih športnikov iz socialno ogroženih okolij.
  • 13.03.2021 | Družbena odgovornost
    Nogometne legende Slovenije in Hrvaške na pomoč prizadetim v potresu
    Potres, ki je konec minulega leta prizadel območje v siško-moslavaški županiji, z epicentrom blizu Petrinje, je združil Slovenijo in Hrvaško. V soboto bodo na pomoč prizadetim priskočile tudi nogometne legende obeh držav.
  • 06.02.2020 | Družbena odgovornost
    Europa Donna Slovenija in NZS z donacijo Onkološkemu inštitutu Ljubljana
    Združenje Europa Donna Slovenija je s simbolično predajo čeka za 20.000 evrov generalni direktorici Onkološkemu inštitutu Ljubljana Zlati Štiblar Kisić zaključila akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA.
  • 29.09.2019 | Družbena odgovornost
    Bodimo srčni junaki
    Nogometna zveza Slovenije tudi letos podpira Svetovni dan srca pod geslom “Bodimo srčni junaki.” Vsak srčni utrip je dragocen, skrbno ga varujmo. Vsak dan živimo v dobro zdravja našega srca in za zdrava srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo.
  • 23.09.2019 | Družbena odgovornost
    Na Brdu zbrali skoraj 9000 evrov za pediatrično kliniko
    Na Brdu pri Kranju sta revizijska družba PwC in Nogometna zveza Slovenije (NZS) izpeljali drugi dobrodelni poslovni nogometni turnir Nogomet za boljši svet. Udeleženci so skupno zbrali 8880 evrov, ki so jih podarili Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

DELI NA