22.09.2023 | Ženska A
Kljub pogumni in podjetni igri brez točk

Ženska članska reprezentanca je v Krškem s tekmo proti Češki odigrala uvodno tekmo v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana so kljub podjetni in napadalni igri po dveh napakah klonile z rezultatom 0:2. Slovenija ostaja brez zmage proti Češki, ki je sebi v prid odločila vseh šest dosedanjih medsebojnih obračunov.

V tem sklopu lige narodov bo Slovenija v torek, 26.9., gostovala v Bosni in Hercegovini, tekma bo ob 16. uri v Zenici.

LIGA NARODOV
SLOVENIJA – ČEŠKA 0:2 (0:1)
Stadion Matije Gubca Krško (Slovenija).
Sodnice: Pejković (HRV), Petravić (HRV), Katušić (HRV), Martinčić (HRV)
Strelke: 0:1 Pochmanova (39.), 0:2 Cahynova (86.)
Rumeni kartoni: Makovec; Kyrova, Straškova, Pečkova, Vesela,
Rdeč karton: /
Slovenija: Meršnik, Golob, Agrež, Korošec, Zver (Ivanuša od 71.), Prašnikar, Kolbl, Makovec (Kajzba od 85.), Eržen, Rogan (Čonč od 66.), Kramžar.
Češka: Lukašova, Sonntagova (Šubrtova od 90.), Pečkova, Khyrova (Černa od 90.), Pochmanova, Staškova (Mrazova od 78.), Ružičkova (Šlajsova od 78.), Cahynova, Kotrčova, Dedinova, Vesela (Starova od 90.).

Dva gola

Slovenke so si na uvodnih dveh tekmah lige narodov želele dve zmagi. A se jim želja vsaj proti Češki, sicer s 27. mestom na lestvici Mednarodne nogometne zveze najboljši ekipi v skupini, ni uresničila. Češka je Slovenkam, 40. na svetovni lestvici, ki so sicer dobro začele, zabile po en gol ob koncu vsakega polčasa.

Izjemen začetek

Slovenske igralke so odločno, tudi s spremenjenim, bolj ofenzivno orientiranim sistemom igre, začele tekmo. Tja do 12. minute so imele precej več strelov in precej več od igre. Napadalka Eintrachta Lara Prašnikar je zadela tudi okvir vrat. Toda Čehinje, ki so sicer doslej dobile vse tekme s Slovenkami (danes šesto zapored), so povedle v 38. minuti, ko je po prekinitvi sredi kazenskega prostora ostala nepokrita Aneta Pochmanova in neovirana poslala žogo v mrežo za hrbet Zale Meršnik. Tik pred koncem polčasa je na drugi strani iz osrčja kazenskega prostora zgrešila Sara Agrež.

Tri menjave

V drugem delu so gostiteljice v želji po izenačenju prevladovale, a je manjkalo konkretnosti, nevarnih strelov, tudi poskus Lare Prašnikar v 78. minuti je bil premalo za spremembo izida. Nevarnejše so bile gostje v 80. minuti, ko je poskusila Eliška Sonntagova, zmago pa so potrdile v 86. minuti, ko je zadela še Klara Cahynova, ki je zaključila hitro akcijo Češke po desnem boku in povratni žogi v kazenski prostor.

Selektor Kolman je v 2. polčasu naredil tri menjave: igro so zapustile Mateja Zver, Manja Rogan in Sara Makovec, vstopile so Lara Ivanuša, Dominika Čonč in Nina Kajzba.

Izjavi po tekmi:

Sara Agrež:
„Gostje so imele dva strela na gol in dosegla dva gola. Mi smo si ustvarile 20 priložnosti, pa nismo dosegle gola. Da ne dosežemo gola, se nam večkrat zgodi, ampak igra je bila na vrhunski ravni. Precej boljše kot na zadnji akciji, pa čeprav smo bile sedaj skupaj le pet dni. Lepo nam je steklo. Pred nami je tekma proti BiH, kjer bomo napadale tri točke.“

Saša Kolman, selektor:
„Ne le prvih 15 minut prvega polčasa, z igro smo si zaslužili bistveno več, kot smo na koncu dobili. Ne znam vam povedati, kako sem ponosen na te punce. Od tod gremo lahko le še navzgor in naprej. Začeli smo odločno, s tem smo hoteli presenetiti Čehinje, menjali smo tudi sistem igre. Dobro smo se pripravili na njih. Škoda je, ker smo dobili poceni gol s prekinitve za 0:1. Med polčasom smo se v garderobi domenili, da gremo gremo bolj na žogo in da bomo več igrali. To smo naredili, kapo dol igralkam. Moram pa poudariti še to: vse tri menjave, ki so vstopile, so naredile razliko.“

Liga narodov:

1. krog, Krško, 22.9.
Slovenija – Češka 0:2

2. krog, Zenica, 26.9.
BiH – Slovenija (16.00)

Sistem tekmovanja

Države so v ligi narodov razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Liga C bo s štirimi skupinami s po štirimi ekipami ter eno s tremi. V ligi A bodo igrale Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija, Nizozemska, Norveška, Danska, Italija, Belgija, Avstrija, Islandija, Švica, Wales, Portugalska in Škotska. V ligi B bodo igrale Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Slovenija, Severna Irska, Romunija, Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Belorusija in Albanija. V ligi C pa bodo Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turčija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bolgarija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Armenija in Andora. Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige. Žreb lige narodov je Sloveniji namenil tekmovanje v skupini B4, kamor je bila izžrebana s Češko, Bosno in Hercegovino ter Belorusijo.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.
  • 20.06.2024 | Ženska A
    Kaja Eržen še naprej v Italiji
    Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Z zmago potrdile napredovanje v Ligo B
    Po uvodnih zmagah aprila proti Moldaviji (2:0) in Severni Makedoniji (5:0) so v zadnjih petih dneh dvakrat vzele mero še igralkam Latvije. V Murski Soboti so jih premagale s 6:0, danes v Rigi pa s 4:0. S tem si je Slovenija že zagotovila napredovanje v ligo B.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Proti Latviji postaviti piko na i
    Slovenija je dobro začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Ligi C. Po treh odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini C2 vodi z maksimalnim izkupičkom -devetimi točkami, sledijo ji Severna Makedonija (4), Latvija (3) in Moldavija (1).

DELI NA