Pomurke pripravljene na ligo prvakinj

Od torka do nedelje bo Slovenija v znamenju lige prvakinj. Lendava in Beltinci bosta gostila kvalifikacije za elitno žensko evropsko klubsko tekmovanje. Aktualne državne prvakinje ŽNK Teleing Pomurje bodo igrale v skupini 5. V Športni park Beltinci in Športni park Lendava prihajajo prvakinje Črne gore, Estonije in Romunije.

Tudi Ermanova

Iz kvalifikacijskih skupin si napredovanje zagotovi le zmagovalec skupine. V kvalifikacijah v lovu na ligo prvakinj bo nastopila tudi slovenska reprezentantka Kristina Erman (FC Twente).

Liga prvakinj, kvalifikacijske skupine:

Skupina 1: Konak Belediyespor, WFC SFK 2000 Sarajevo*, FC Minsk, KS Vllaznia
Skupina 2: FC PAOK, FC NSA Sofikja, Glentoran Belfast United*, ŽFK Dragon 2014
Skupina 3: Apollon Limassol LFC*, Stjarnan, KÍ Klaksvík, Hibernians FC
Skupina 4: FC Twente*, ASA Tel-Aviv University SC, Ferencvárosi TC, FC Jeunesse Jonglënster
Skupina 5: Olimpia UT Cluj-Napoca, ŽNK Teleing Pomurje*, Pärnu JK, WFC Ekonomist
Skupina 6: ŽFK Spartak, WFC Osijek*, CF Benfica, CSF Noroc Nimoreni
Skupina 7: Gintra Universitetas, KKPK Medyk Konin*, Wexford Youths WFC, Cardiff Met LAFC
Skupina 8: PK-35 Vantaa*, WFC Kharkiv, FC Union Nové Zámky, Rigas FS

* - ekipe gostiteljice turnirjev

Liga prvakinj, kvalifikacije, skupina 5, 11. – 16.8.

11.8.:
Olimpia UT Cluj – Pärnu JK (17.00) (Beltinci)
ŽNK Teleing Pomurje – WFC Ekonomist (20.00) (Lendava)

13.8.:
Olimpia UT Cluj – WFC Ekonomist (17.00) (Beltinci)
Pärnu JK – ŽNK Teleing Pomurje (20.00) (Lendava)

16.8.:
WFC Ekonomist – Pärnu JK (17.00) (Lendava)
ŽNK Teleing Pomurje – Olimpia UT Cluj (17.00) (Beltinci)

50 treningov, 35 dni

»Dobro smo delali Za nami je 35 dni priprav, opravili smo 50 treningov,« uvodoma pove direktor kluba Štefan Kozic, ki trdi, da še nikoli niso v klubu tako kvalitetno trenirali pred začetkom evropske sezone. Ekipo so ambicijam primerno okrepili. Novinke v ekipi so vratarka Liljana Gardijan, obrambni igralki Valentina Lefort (nazadnje je igrala v Čilu) in Barbara Nagy ter vezistki Dominika Čonč (prihaja iz ameriške študentske lige NCAA) in Danka Podovac.

»Bilo je nekaj porazov, celo obdobje priprav pa smo imeli nekaj težav s poškodbami, zato tudi rezultat ni bil v ospredju. Sem pa prepričan, da bomo dostojno zastopali klub, državo in sebe,« pove Kozic.

Kot Dolenjke

»Z lanskim letom smo še kako zadovoljni. Jesenski del je bil velika krona našega dobrega dela v minulih 15 letih. To je tudi velik uspeh generacije Zver, Špur, Tibaut, Nikl, Zelko, ki so šle skozi naš trenažni proces od samega začetka,« se Kozic spomni lanskoletnih uspehov in preboja v redni del lige prvakinj.

Pomurkam je s prebojem med elito uspelo ponoviti uspeh novomeške ekipe ŽNK Krka, ki so bile dvakrat v tem mednarodnem klubskem tekmovanju. Leta 2004 so bile med 16. najboljšimi, tedaj še v t. i. Uefinem ženskem pokalu (predhodnica današnje lige prvakinj), pred štirimi leti so Dolenjke prišle med 32 najboljših.

Pripravljalne tekme:
ŽNK Teleing Pomurje – ASA Tirgu Mures 5:0
ŽNK Teleing Pomurje – Koka KSK-FTC 4:0
ŽNK Teleing Pomurje – Ferencvaros 5:3* (1:1)
ŽNK Teleing Pomurje – Medyk PoloMarket Kunin 0:3
ŽNK Teleing Pomurje – LUV Graz/Leoben 0:0
ŽNK Teleing Pomurje – NÖSV Neulengbach 1:3
ŽNK Teleing Pomurje – NÖSV Neulengbach 1:0
ŽNK Teleing Pomurje – LUV Graz 0:2
ŽNK Teleing Pomurje – Südburgenland 7:0
ŽNK Teleing Pomurje – FSK Simacek St. Pölten 1:4
ŽNK Teleing Pomurje – ŽNK Osijek 2:3
ŽNK Teleing Pomurje – ŽFK Spartak Subotica 0:2

Danes le Črnogorke

Črnogorska ekipa (lani so jih Pomurke izločile v kvalifikacijah - takisto tudi Estonke) pride v Slovenijo že danes, Estonke in Romunke pa v ponedeljek, ko bo ob 21. uri na sporedu tudi tehnični sestanek vseh sodelujočih pred začetkom tekmovanja. V domače taboru računajo tudi na močno podporo s tribun. Zavoljo visokih temperatur pa bosta prvi tekmi na sporedu ob 20. uri.

Romunke so favoritinje

»Mislim, da smo zelo dobro pripravljene na kvalifikacije za ligo prvakinj,« je prepričana kapetanka slovenskih prvakinj Manja Rogan. Za ekipo je naporen ritem priprav, ki jih je pripravil in vodil glavni trener Bojan Jančar. »Novinke so se hitro in uspešno vklopile v ekipo. So prave okrepitve za našo, dobro se razumemo,« nadaljuje Roganova.

»Prva tekma bo zelo pomembna in odločilna, da prebijemo led in motivirane nadaljujemo tekmovanje,« Roganova poudarja pomen uvodne tekme s črnogorskimi tekmicami. »Romunke so favoritinje skupine. Estonke in Črnogorke dobro poznamo, saj se v primerjavi z lansko zasedbo niso pretirano menjale zasedb,« nadaljuje kapetanka in slovenska reprezentantka.

Ponosna, ker je kapetanka

Pomurkam bo lažje, če bodo tribune v Lendavi in v Beltincih polne.
»Kot sem slišala, se vstopnice dobro prodajajo. Želim si, da gledalci pridejo in napolnijo štadion,« poudari Manja pomen polnih tribun, ki so se šibile lani v Lendavi, ko so nogometašice ŽNK Teleing Pomurja igrale z italijanskimi podprvakinjami.

»To je naš cilj tudi letos,« Manja ne skriva ambicij, da se s soigralkami prebije v ligo prvakinj. V novi sezoni bo Manja tudi kapetanka, kar je za njo velika čast, obveznost in odgovornost. »Ponosna sem, ker nosim trak. Hvala vsem za zaupanje, ne dvomim v soigralke, da nam uspe, kar smo si zastavile,« še doda Manja.

Vrnitev Dominike

»Po štirih letih igranja v tujini se je lepo spet vrniti domov in igrati pred domačimi gledalci in s puncami, s katerimi se poznamo že zelo dolgo in smo dobre prijateljice. Glede na to, da sem zadnja štirih leta branila barve tujega kluba (Dominika je zadnja leta študirala v Ameriki), je zame nekaj posebnega zastopati slovenski klub v tekmovanju, kot je liga prvakinj in zato je pričakovanje pred prvo tekmo še toliko večje,«
pa je svoje za klubsko spletno stran povedala Mariborčanka Dominika Čonč, ki bo vsaj pol sezone igrala v dresu prvakinj.

Tekst: D.P.
Foto: ŽNK Teleing Pomurje, B.R.

SORODNE NOVICE

  • 21.08.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Z desetimi klubi in novo grafično podobo
    V nedeljo se bo začela nova sezona nekoliko spremenjene ženske nogometne lige 1. SŽNL Triglav Zdravje. V njej bo deset klubov, naslov pa bo branila enajstkratna prvakinja Mura Nona, ki je tudi tokrat glavni favorit za končno slavje.
  • 03.05.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    Licenciranje 1. SŽNL: Brez zavrnjene vloge
    Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. slovenske ženske nogometne lige za sezono 2024/25.
  • 28.04.2024 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Mura z zmago v Ljubljani do 11. naslova
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove in stare državne prvakinje v Ženski nogometni lige Triglav Zdravje. Do uspeha, 11. lovorike najboljših v državi, so prišle na gostovanju v Ljubljani, kjer so z 1:0 pred kamerami Nzs.si premagale domačinke ŽNK Ljubljano.
  • 16.09.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Tri točke ostale v Murski Soboti
    Prva tekma 6. kroga, kar derbi Ženske nogometne lige Triglav Zdravje, je prinesel zmago ŽNK Muri Nona, ki je bila doma z golom Noelle Vilčnik z minimalnih 1:0 boljša od ŽNK Olimpije Ljubljane. To je bil prvi od vsaj štirih letošnjih derbijev med ekipama iz Murske Sobote in Ljubljane.
  • 15.09.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Pripravljene na derbi, prenos na Sportklubu
    S tekmo v Murski Soboti, z derbijem tudi pred kamerami Sportklubu, se v soboto začenja 6. krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilni ekipi lige ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana se bosta pomerili na prvem letošnjem derbiju.
  • 13.08.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Olimpija in ŽNK Gažon do zmag
    S tekmami v Velesovem in v Ljubljani se je sklenil 1. krog 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. ŽNK Cerklje in ŽNK Radomlje Medex pred kamerami NZS brez golov, Olimpija boljša od novink s Ptuja, ŽNK Gažon na premieri v ligi do zmage v Ljubljani.
  • 10.08.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Pred začetkom 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje
    V novi sezoni bo v ženskem članskem tekmovanju igralo devet ekip, novinca v tekmovanju sta ŽNK Gažon in ŽNK Drava Ptuj. Naslov prvakinj brani ŽNK Mura Nona, ki je v minuli sezoni osvojila dvojno krono – državnemu naslovu so dodale še naslov prvakinj ženskega pokala NZS.
  • 03.07.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Po žrebu parov 1. kroga SŽNL, ženskega pokala NZS in Lige DU17
    Slab mesec in pol pred začetkom ligaških tekmovanj v ženski in dekliški konkurenci so danes v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju opravili žreb tekmovalnih parov 1. SŽNL, 1. kroga Ženskega pokala NZS in Lige deklet DU17 za sezono 2023/2024.
  • 30.06.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    ŽNK Mura doma v lov na ligo prvakinj
    Slovenske državne prvakinje ŽNK Mura Nona so bile izžrebane v skupino 3 uvodnega dela. Za napredovanje v finale turnirja in boj za napredovanje v 2. krog kvalifikacij se bodo pomerile z gruzijsko ekipo FC Samegrelo. Ob uspehu jih čaka boljši iz para Apollon Ladies FC (CIP) – ŽFK Ljuboten (S. MKD). 
  • 14.05.2023 | Ženska nogometna liga Triglav
    Muri naslov, Krim v 94. minuti
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove, stare državne prvakinje Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Na tekmi v Ljubljani so si priigrale zmago (3:0) in pet točk prednosti pred Olimpijo, s katero se bodo pomerile v zadnjem krogu.

DELI NA