27.05.2010 | A
Kek: Afrika bo vrhunec moje kariere

Medtem, ko reprezentanti mrzlično odštevajo dneve do 19. svetovnega prvenstva in pilijo še zadnje podrobnosti igre ter taktične zamisli na Južnem Tirolskem, selektor Kek komaj čaka, da se zgodba tokratnega svetovnega prvenstva začne.

Od Hiddinka do Capella

Ni bolj zaželene teme tega poletja, kot je prihajajoč nogometni mesec z vsemi favoriti in nogometnimi velikani, ki se jim bo po postu prejšnjega prvenstva znova pridružila Slovenija. Čeprav se je Slovenija že drugič v osmih letih uvrstila na mundial, mnogi z začudenjem gledajo na moštvo, ki si je pokorilo veliko Rusijo in na kolena spravilo Guusa Hiddinga. Domala neznano in eksotično moštvo, ki med velikane kot so Španija, Brazilija, Portugalska in ostali deluje bolj kot vsiljivec, kot pa dejanski udeleženec, ima v svojem drugem poizkusu, kjer se je zamenjala celotna generacija nogometašev, velike načrte. »Sposobni smo se kvalificirati v naslednji krog, a za to bomo morali trdo delati. Vsi nasprotniki so zelo kakovostna moštva in čakajo nas zelo napeti dvoboji.« In favorit? »Anglija je najbolj priljubljeno moštvo naše skupine, a ne glede na vse, lahko napreduje tudi Slovenija.«

Moštvo, polno zvezd

Nov rod nogometašev, kjer najmlajši člani štejejo dobrih 20 pomladi, si skupaj s selektorjem Kekom nedvomno zaslužijo večji sloves, kot ga dejansko uživajo. Čeprav zvezdnikov v ekipi ni, prav tako moštvu manjka vzdevek, pa so zeleno-beli posebni ravno zaradi tega. In kaj pravi o zvenečih imenih, ki jih naj ne bi bilo selektor? »Ne strinjam se s tem. V Afriko potujemo s 23 zvezdami, ki bodo svoje individualne kvalitete podredili kolektivnemu duhu in to so zame pravi zvezdniki.«

Vstopnico med 32 najboljših na svetu si je Slovenija priigrala brez ene same podarjene žoge, sodniškega žvižga, sreče. In ko je bila situacija že skoraj brezupna, se je Kekovim izbrancem nasproti postavila največja država na svetu. A padla je tudi Rusija. »Skrivnost našega uspeha je v tem, da so fantje neverjetno samozavestni, pogumni in odločni,« je svoje varovance opisal glavni dirigent moštva. »Naprej so nas popeljale naše predstave na igrišču, me pa sreča ali karkoli podobnega.«

Ključna tekma na Wembleyju

Nesporna kvaliteta se kaže tudi v prejetih zadetkih v kvalifikacijskem ciklusu, saj se Handanovičeva mreža ni velikokrat zatresla. »To, da smo prejeli le štiri zadetke kaže na to, da imamo trdno zadnjo linijo, da gre za dobro organizirano ekipo z željo po napadalnem nogometu. Nenazadnje dosegli smo tudi veliko zadetkov v odločilnih tekmah.« In eden takšnih, pa čeprav je šlo le za prijateljski obračun, je Ljubljankičev zadetek sredi polnega Wembleyja. »Prijateljske tekme so eno, tekme svetovnega prvenstva pa nekaj povsem drugega,« opozarja selektor. »Tista tekma je bila vsekakor ena ključnih za našo samozavest in mentalno pripravljenost za Poljake. Sledila je ena najpomembnejših in najlepših zmag v kvalifikacijah,« se tega spominja 39-letni Mariborčan. »Izkušnje so zelo pozitivne, prenesti to na afriška tla pa bo nov in drugačen izziv.«

Afrika vas bo očarala

Kek je Afriko trikrat že obiskal in se na lastne oči prepričal, kako poteka delo in koliko napora so v prvenstvo vložili na južni polobli. Čeprav se zdi, da je to kot na koncu sveta, je selektor prepričan, da bo črna celina presegla pričakovanja ljudi, ki se bodo podali v to deželo. Osebno pa kot trener, ki se je s tem poslom začel ukvarjati pred 11 leti, na potovanje v Afriko gleda kot na nagrado za ves vložen trud in ure, ki ga namenja nogometu. »Hkrati bo to izziv, ki s sabo nosi vrsto pričakovanj. Sem hvaležen, hkrati pa ne čutim nikakršnega pritiska ali strahu. Predvsem gre za motivacijo po dokazovanji, da nismo tu po naključju,« je pogovor za uradno spletno stran prvenstva zaključil človek, brez katerega Slovenija ne bi zopet ponosno vzklikala 'Kdor ne skače ni Slovenc'.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA