17.06.2010 | A
7 dan: Padlo kar deset zadetkov

Največ veselja je bilo danes v argentinskem taboru, ki se je veselil z razliko treh zadetkov (4:1), za razočaranje dneva pa so poskrbeli Francozi, ki so po remiju z Urugvajem tokrat klonili proti Mehiki.

Argentinci z eno nogo že v osmini finala

Soccer City so prvi zavzeli Argentinci, ki edini v skupini B izstopajo po kakovosti ter vedno neugodna Južna Koreja, ki je pred osmimi leti igrala v polfinalu. Po zmagi nad Grčijo so Jung-Moojevi varovanci morali priznati premoč zvezdniški zasedbi Diega Armanda Maradone. Prvi 'hat-trick' prvenstva je pripadel Gonzalu Higuainu, kljub prazni strelski statistiki pa je tokrat blestel čudežni Lionel Messi. Selektorja sta ob kozmetičnih popravkih enajsteric zamenjala le po enega aduta na vsaki strani. Poškodovanega Verono je med vratnicami zamenjal Rodriguez, do spremembe je prišlo tudi na desni obrambni strani Južnokorejcev. Belo-modri so povedli že v 16. minuti ob izvajanju prostega strela Argentincev, ki pa se ne nesrečno končala za napadalca Parka Chu-younga, ki je žogo poslal med noge svojemu vratarju. Ostale tri zadetke je prispeval Argentinec – prvega v 33. minuti, ko je z glavo žogo spravil za vratarjev hrbet, še pred polčasom so Azijci znižali na 1:2, v nadaljevanju pa je Higuain zadel še dvakrat ter s tem prevzel vodstvo na lestvici strelcev letošnjega SP.

Nigeriji še drugi poraz

Nekdanji evropski prvaki so z minimalno razliko zadetka (2:1) ugnali Nigerijce, ki so še drugič ostali praznih rok. Afričani so z golom Kaluja Ucheja v 16. minuti sicer povedli, a so Grki z goloma Vasilisa Torosidisa in Dimitriosa Salpingidisa prišli do sploh prve zmage (na SP) z 2:1. Nigerijci imajo tako zgolj še teoretične možnosti za napredovanje. Resda so bili Grki do 33. minute v podrejenem položaju, nato pa je sledila kazen za Sanija Kaita, ki je z nogo namerno nameraval udariti nasprotnega igralca in sodnik ga je nemudoma poslal v garderobo. Dejanje je pustilo posledice na igrišču, saj je popolnoma porušilo razmerje moči. Otto Rehhagel je takoj okrepil napad in v tretjem poizkusu so Grki izenačili, kasneje pa se zasluženo veselili zmage.

Francozi le s točko

Morda še največje presenečenje so Francozi, ki so z 0:2 na stadionu Petra Mokaba morali priznati premoč Mehičanom. Obe moštvi sta lovili svojo prvo zmago na prvenstvu, uspešnejši so bili gostje. Finalisti zadnjega SP, ki so nastopili brez Thierryja Henryja, so tako še vedno zgolj s točko v velikih škripcih pred morebitnim napredovanjem. Sicer so bili Evropejci povsem enakovreden tekmec, a so bili Nicolas Anelka in soigralci povsem nenevarni na Mehiška vrata. V 64. minuti smo videli prvi zadetek, ko je rezervist Javier Hernandez v neposrednem dvoboju z vratarjem prvič zatresel mrežo. Abidal je v nadaljevanju na nedovoljen način zaustavil Barrero in sledila je še druga najstrožja kazen na prvenstvu. Cuauhtemoc Blanco je žogo samozavestno brcnil v francoska vrata in postavil končnih 0:2.

Nove poškodbe

Švicarji, ki so prijetno presenetili z zmago nad evropskimi prvaki z Iberskega polotoka so se po sladki zmagi nad Španci soočili s kruto novico, da je za v 36. minuti poškodovanega branilca Philippa Senderosa tekmovanje v predskupini že končano. Poškodba desnega gležnja se je po informacijah iz njihovega tabora izkazala za zvin, zdravniški pregled pa potrdil diagnozo.

Sicer pa se že vse vrti okoli jutrišnjih obračunov, ko bo na delu skupina C, kjer nastopa tudi slovenska reprezentanca. Na Ellis Parku se bodo Kekovi varovanci spoprijeli z Američani. Več tukaj.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: FIFA.com

 

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA