01.09.2017 | 1. SŽNL
IME KROGA SŽNL: Tina Paliska

Prvi krog SŽNL je pod streho, ekipe pa se marljivo pripravljajo na 2. krog, ki bo na sporedu v nedeljo. V prvem krogu je najboljši vtis na zelenici pustila 23-letna Tina Paliska, igralka ŽNK Ankarana. Tri gole je prispevala za uvodno zmago zasedbe z Obale. „Glede na to da se na sezono nisem pripravljala s svojo ekipo, je to potrdilo za moje dobro delo. Seveda ta naziv odraža tudi delo celotne ekipe. Brez dobrih soigralk moj učinek ne bi bil tako dober,“ skromno začne Tina, ki meni, da si je premierni naziv Ime kroga SŽNL zaslužila s svojimi sposobnostmi.

SŽNL, 1. krog, 26.8.
ŽNK Krim Rolljet – ŽNK Maribor 0:2
ŽNK Teleing GMT Beltinci – Ajdovščina 12:0
ŽNK Moje-lece.si Radomlje – Fužinar 9:0
ŽNK Cerklje – ŽNK Ankaran 1:3

Najboljše strelke po 1. krogu SŽNL:
1. Anja Prša (ŽNK Teleing GMT Beltinci) 4
2. Tina Paliska (ŽNK Ankaran) 3
3. Špela Rozmarič (ŽNK Teleing GMT Beltinci) 2
4. Sara Makovec (ŽNK Teleing GMT Beltinci) 2

Pomembne tri točke

„Zmaga je bila zelo pomembna, saj v prejšnji sezoni ekipe iz Velesovega nismo mogli premagati. Cilji ekipe so visoki in začeti sezono z zmago je pomembno predvsem z vidika motivacije za naprej. Zdaj bomo definitivno bolj sproščeno odigrale naslednje tekme,“ pa Tina poudari pomen uvodne tekme, ki je Ankarančanke obdarovala s popolnim izkupičkom.

Dober občutek

„Tako na ogrevanju kot čez celotno tekmo sem imela dober občutek in nisem dvomila v našo zmago tudi, če je bilo proti koncu napeto. Ko sem že v prvem napadu zadela in potem izvedla nekaj svojih hitrih prodorov, sem vedela, da bi na tekmi lahko naredila še marsikaj, kar se je potem tudi pokazalo. Zmaga bi lahko bila še višja, saj smo imele ogromno priložnosti, ki jih nismo izkoristile. Še vedno nam primanjkuje strpnosti pri organizaciji napada in zbranosti pri zaključkih,“ pa se Tina spominja tekme, kjer je gole dosegla v svojem stilu: prodor in podaja z boka. „Če je to vezano na to tekmo, bi mogoče izpostavila prvi gol, saj smo se pred tekmo s soigralkami zafrkavale, da moremo zabiti že v prvi minuti in to mi je tudi uspelo,“ pa razkrije, da je bilo hitro vodstvo del strateškega plana.

Vestna študentka

„Sedaj sem v takih letih, da velikih ambicij glede nogometa nimam. Zavedam se, da se z nogometom ne morem preživljati in moram poskrbeti za svojo prihodnost. Želim si ustvariti kariero kineziologinje. Izkušnje, ki sem jih pridobila v nogometu pa mi bodo sigurno zelo pomagale. V nogometu bom ostala vsaj še nekaj časa, moj cilj pa je, da ostalim nogometašicam, ki imajo več možnosti kot jaz pomagam, da čim bolj izkoristijo svoj potencial in uspejo v tem športu,“ Tina razkriva svoje ambicije, ki so tesno povezane s športom, torej tudi nogometom. Ker se je Tinina nogometna pot v SŽNL začela pred kratkim, pričakuje napredek predvsem v svojem gibanju na igrišču. „Želim si, da bi bil moj učinek boljši kot v prejšnji sezoni, ko so mi boljše predstave onemogočale poškodbe, Najbolj od vsega si želim ostati zdrava in nepoškodovana,“ še izrazi želje. Potem pa razkrije klubske cilje in ambicije za sezono 2017/2018: „Ko sem prišla v Ankaran in videla igralke na treningu, sem mislila, da je to ekipa, ki bi morala biti med prvimi 4 v ligi. Potem pa se je izkazalo, da se idej s treningov ni preneslo na tekmo, zato so bili rezultati včasih slabši. To sezono pa mislim, da se bo ekipa uvrstila višje, saj se je s prihodom novega trenerja marsikaj spremenilo, tako da je ekipa postala bolj disciplinirana, treningi pa učinkoviti. Tudi igralke so zelo motivirane, z malo več sodelovanja pa bi lahko dosegle višja mesta. V pokalu bi se morale uvrstiti v polfinale, za kaj več pa bo potrebna tudi sreča.“

Kar nekaj pogojev

„Najljubše soigralke v ekipi Ankarana še nimam. Zame je naj soigralka oseba, ki ji zaupam, zna predvideti moje gibanje, se lahko nanjo zanesem v ključnih trenutkih in oseba, s katero je potreben samo pogled, da ve kako akcijo bova izvedli. Skratka: to je oseba, s katero govoriva isti jezik na in izven igrišča in se podpirava na vsakem koraku. Temu opisu ustrezata samo dve osebi – moja sestra, ki je zaradi nesreče morala prekiniti nogometno kariero in je sedaj moja najboljša trening partnerica in Nika Bratovič, ki je bila moja najljubša soigralka do mojega odhoda v Ankaran. Sedaj me obe podpirata na nadaljnji poti in zato sem jima tudi zelo hvaležna!“ razkrije pogoje, pod katerimi lahko nogometašica postane njena najljubša soigralka.

„Trener od mene zahteva, da sem vedno koncentrirana in pripravljena na tekmo. Pričakuje, da bom izkoristila svojo hitrost in dosegla čim več golov. Ne maram preveč taktiziranja, raje imam enostavne, a učinkovite akcije. Od trenerja pa zahtevam, da mi zaupa in pusti svobodo. Glede na to, da velik nogomet igram šele pol leta, je še veliko prostora za napredek. Predvsem moram izboljšati svoje gibanje na igrišču, saj sem iz futsala vajena igre na malem prostoru, tukaj pa je potrebno pokrivati veliko več prostora. Sem precej samokritična, zato vsak trening in tekmo analiziram sama pri sebi, napake in pomanjkljivosti pa potem skušam popraviti z individualnimi treningi,“ še razkrije, kaj ji manjka, da bo še bolj konkurenčna.

Rada ima futsal

Nogomet igra že od malih nog. Dolgo časa je igrala le s fanti samo za zabavo, saj takrat v bližini ni bilo nobenega ženskega kluba, da bi lahko trenirala. Priložnost je dobila šele leta 2011, ko so v Ilirski Bistrici naredili žensko futsal ekipo, ki je bila zelo perspektivna, a je kmalu razpadla. Nato je nekaj sezon nastopala v Tržaški ligi, kjer se igra t.i. calcio a sette, istočasno pa igrala tudi v naši futsal ligi.

„Futsal mi je in tudi vedno bo največji užitek! Veliko bolj mi je všeč kot velik nogomet, saj je igra hitrejša in atraktivnejša, poleg tega pa od igralca zahteva dobro tehnično podkovanost. Definitivno se nameravam vrniti v futsal, saj imam tam še nekaj ciljev, ki jih želim doseči. Menim da se futsal še posebej v Sloveniji zelo podcenjuje, ne zavedamo pa se, da največji mojstri nogometa izhajajo ravno iz futsala,“ Paliska ne skriva svojih ambicij v futsalu. Njeni vzornici sta Eugenie Le Sommer in Carli Lloyd. Prva zaradi podobnega stila igranja, druga pa zaradi svojega trdega dela, ki ga vloži zato, da bi se kar najbolje pripravila in popeljala ekipo k zmagi.

Tekst: D.P.
Foto: Osebni arhiv T.P.

 

SORODNE NOVICE

  • 24.07.2024 | 1. SŽNL
    Po žrebu parov tekmovanj članic, deklet in deklic
    V prostorih Nogometne zveze Slovenije so bili danes opravljeni žrebi: znani so pari 1. kroga SŽNL Triglav Zdravje, 1. kroga Ženskega pokala NZS ter tekmovanj mladih (Liga deklet U17 ter Tekmovanj deklic U15 in U13).
  • 20.07.2024 | 1. SŽNL
    Jona Javorič okrepila ŽNK Radomlje
    »Domov se vračam z zelo dobrimi občutki. Zelo sem vesela, da sem spet na domačem igrišču. V klubu se je zgodilo veliko pozitivnih sprememb in videli bomo, kaj bo prinesla nova sezona,« je Jona dejala po povratku v Športni park Radomlje.
  • 19.07.2024 | 1. SŽNL
    Sara Makovec okrepila Muro
    Doslej je v 1. SŽNL odigrala 144 tekem in ob tem dosegla kar 135 zadetkov. V pokalnem tekmovanju je na 18 tekmah dosegla 19 zadetkov. Je tudi redna članica slovenske ženske reprezentance, za katero je zbrala 42 nastopov in prispevala dva zadetka
  • 09.07.2024 | 1. SŽNL
    Matej Mavrič Rožič novi trener članske ekipe ŽNK Radomlje
    »Imam oris tega, kaj se dogaja v ženskem nogometu, čeprav še ne toliko, kot bi si želel. Prvi cilj je, da se v prihodnje dodobra spoznamo. Ne glede na vse, pa je imperativ to, da ekipo pripravimo do točke, da bo lahko konkurirala za visoka mesta. To bo šlo skozi določen proces, želim pa si, da bi se držali zastavljene strategije,« je za spletno stran kluba dejal novi strateg Radomljank.
  • 09.07.2024 | 1. SŽNL
    Aljaž Gornik po novem športni direktor ŽNK Radomlje Medex
    Aljaž Gornik, trener z najdaljšim neprekinjenim stažem v zgodovini članske ekipe rumenosrčnih, bo odslej opravljal naloge športnega direktorja ŽNK Radomlje Medex.
  • 05.07.2024 | 1. SŽNL
    Kvalifikacije za ligo prvakinj začenjajo na Cipru
    V polfinalu skupine 6 se bodo merile z ekipo Glentoran Women FC (Severna Irska). V primeru zmage jih čaka finale in boljši iz para Apollon Ladies FC (Ciper) – Pyunik Women (Armenija).
  • 04.07.2024 | 1. SŽNL
    Prvakinje v pričakovanju žreba lige prvakinj
    Žreb se bo z neposrednim prenosom na spletni strani UEFE pričel ob 13. uri. To bo že 24. sezona najmočnejšega ženskega klubskega tekmovanja v Evropi. Naslov prvakinj brani Barcelona.
  • 19.05.2024 | 1. SŽNL
    Za konec gostujoči zmagi, Sara Makovec prva strelka
    Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, je bila v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona so z zmago sklenile izvrstno sezono, ki so jo kronale z 11. naslovom državnih prvakinj. V nedeljo sta bili še dve tekmi: ŽNK Olimpija Ljubljana je s 3:0 ugnala ŽNK Radomlje Medex, v prestavljeni tekmi pa je v ligi za razvrstitev Primorje Gaia Naturelle v gosteh s 3:1 premagalo Ptujčanke.
  • 19.05.2024 | 1. SŽNL
    Še zadnji dejani sezone članic
    V petek se je začel 24., tudi zadnji krog SŽNL Triglav Zdravje. Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, je bila v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona so z zmago sklenile izvrstno sezono, ki so jo kronale z 11. naslovom državnih prvakinj.
  • 18.05.2024 | 1. SŽNL
    Z 20. zmago kronale šampionsko sezono
    Varovanke trenerja Vladimirja Kokola so tudi na zadnji tekmi upravičile vlogo favoritinj in z jubilejno 20. zmago sklenile sezono, v kateri so zbrale 61 točk, Olimpija s tekmo manj 51. Ljubljana bo sezono končala na 3. mestu (41 točk), Radomlje Medex pa na 4. (28 točk s tekmo manj).

DELI NA