10.05.2024 | Sodniki
Talenti po fizičnem treningu analizirali posnetke iz vodenja in nadzora

Nacionalni nogometni center Brdo je včeraj zasedla slovenska sodniška prihodnost. Svojo drugo pomladansko organizirano aktivnost s specialnim seminarjem so imeli najbolj nadarjeni mladi sodniki iz celotne države, ki so uvrščeni v I., II. in III. nivo talentov pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS).

Po seminarju v aprilu, ko so imeli zahteven trening fizične priprave in kasneje analizirali odločitve v kazenskem prostoru, je tudi včerajšnji izobraževalni dogodek potekal sprva pod vodstvom Mitje Novaka z merjenem telesne sestave in delom na igrišču, kateremu je sledilo še strokovno predavanje iz področja vodenja in nadzora.

Na sedežu Nogometne zveze Slovenije v konferenčni dvorani upravne stavbe, so talenti v drugem delu analitičnega seminarja kasneje prisluhinili še predavanju  s pregledom delovanja, ki jo je opravil vodja II skupine Emir Huselja iz Velenja (86. tekem 1. SNL).

Poudarek je bil na analizi posnetkov tekem talentov, kjer se je skupinsko identificiralo ključne elemente spretnosti pri različnih postopkih razvoja veščin upravljanja in vodenja tekme, s katerimi uveljavljajo Pravila in skrbijo za integriteto igre.

V družbi sodnikov talentov so bili še vodja kandidatov za talente Žiga Dobrun, vodja programa Jure Praprotnik iz Dobrove (EP 2016, pokal Konfederacij 2017, finale Lige Europa 2017, SP 2018, finale Lige prvakov 2019) in Miran Bukovec iz Lendave (125 tekem v 1. SNL in Pokalu), ki je zadolžen za vodenje III. skupine talentov.

Nogometni sodniki talenti iz devetih Društev nogometnih sodnikov imajo podobno kot drugi nogometni sodniki vlogo, da med nogometno tekmo zagotavljajo skladnost igre z nogometnimi pravili in skrbijo za pošteno in varno tekmo z nadzorom v vseh pogledih. Za vse to pa je potrebna brezhibna fizična priprava in strokovna podkovanost, ki sta predpogoj za kakovostno delovanje na zelenicah.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 09.06.2024 | Sodniki
    Sodnice na team buildlingu
    Na dan zadnje pripravljalne tekme slovenske nogometne reprezentance proti Bolgariji pred odhodom v nemški Wuppertal, kjer bodo Slovenci imeli bazni tabor tekom EP, so pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije včeraj organizirali #Ženski sodniški team building#, ki je bil namenjen vsem aktivnih sodnicam.
  • 08.06.2024 | Sodniki
    Sodniška info točka na 30. ŠIBS
    Na zahodni obali istrskega polotoka med petkom in nedeljo v Poreču v organizaciji Sindikata bančništva Slovenije - SBS- potekajo športne igre bančnikov. Ob robu igrišča za mali nogomet v Zeleni laguni je včeraj svojo sodniško bazo postavila tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije s sodniško info točko. 
  • 07.06.2024 | Sodniki
    20 novih sodnikov na Gimnaziji Šiška
    Na Gimnaziji Šiška je že več kot 20-let organiziran tradicionalni tečaj za nove nogometne sodnike, ki poteka znotraj obveznega dela prostih izbirnih vsebin dijakov in dijakinj v šolskem letu 2023/24. Pred skorajšnjim koncem šolskega leta je sodniški oddelek Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sklopu strateških usposabljanj za pridobivanje in povečanje števila nogometnih sodnikov tudi letos izpeljal predpoletni tečaj za nove sodnike na najbolj športni Gimnaziji v prestolnici.
  • 06.06.2024 | Sodniki
    Sodniške smernice za trenerje Uefa B
    V začetku tedna je izobraževalni center NZS, ki skrbi za usposabljanje trenerjev za pridobitev licence Trener UEFA B, organiziral II. modul, kjer je več kot 20 novih kandidatov imelo na programu Strokovno izobraževanje iz Pravil nogometne igre.
  • 05.06.2024 | Sodniki
    Goran Mijatović še naprej na čelu sodnikov MDNS Celje
    V naselju jugovzhodno od Celja so člani društva ki sodijo na Celjskem, Kozjanskem, v Posavju, Šaleški dolini, Zg. in Sp. Savinjski dolini, na skupščini zaupali še tretji mandat, ki ga je nastopil dosedanji predsednik in kontrolor sojenja Goran Mijatović iz Velenja do leta 2028.
  • 04.06.2024 | Sodniki
    (P)ostani del moštva krvodajalcev
    Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom za transfuzijsko medicino organizira kampanjo »(P)ostani del moštva.« Biti del krvodajalskega moštva pomeni biti del ogromne družine, ki ima več deset tisoč članov in ki na prvo mesto postavljajo skrb za sočloveka in zdravje. Krvodajalsko moštvo je nujno in nepogrešljivo v vseh zdravstvenih programih, kjer se za zdravljenje potrebuje kri in krvne pripravke. Prav tako so za vsako nogometno tekmo nujni in nepogrešljivi nogometni sodniki, letošnji ambasadorji in podporniki krvodajalstva. 
  • 02.06.2024 | Sodniki
    Jugu Hrvaška - Severna Makedonija
    Na predzadnji pripravljalni tekmi "ognjenih" pred odhodom v Neuruppin, kjer bodo Hrvati imeli bazni tabor med EP v Nemčiji, bo na stadionu Rujevica na Reki glavni sodnik dvoboja izkušeni 43-letni slovenski internacionalec Matej Jug (FIFA od 2007) iz Tolmina.
  • 01.06.2024 | Sodniki
    Humanitarni in strokovni zaključni seminar sodnikov
    Včerajšnji dež, ki je zajel celotno državo ni preprečil izvedbe zaključnega pomladanskega seminarja sodnikov, sodnic in kontrolorjev v izobraževalnem sistemu ZNSS, Delo so pričeli s preverjanjem telesne pripravljenosti na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju, strokovni del celodnevnega seminarja pa je potekal v dvorani Grandis v Kongresnem centru Brdo.
  • 31.05.2024 | Sodniki
    Svetovni dan športa tudi s sodniki
    Petek 31. maj je svetovni dan športa, ki ga posebej obeležujejo tudi sodniki najbolj razširjene in priljubljene igre z žogo. Pravila igre, ki jih uveljavljajo so bila zapisana že leta 1863, ljudje pa naj bi se s športom pričeli ukvarjati že 4000 let pred našim štetjem. Šport je vsesplošen družbeni pojav, ki je namenjen tekmovalnosti med posamezniki in tudi užitku, saj ukvarjanje s športom prinese mnoge pozitivne učinke.
  • 30.05.2024 | Sodniki
    Sodniki prve lige na zaključnem seminarju
    Kot prvi so uradno končali sezono sodniki Prve lige, ki so imeli po koncu 33. sezone slovenskega državnega nogometnega prvenstva včeraj na sporedu zaključni letni seminar.

DELI NA