09.05.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telemach, 35. krog

MARIBOR - OLIMPIJA LJUBLJANA

11. maj 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 5 evrov

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Verjetno bi se štajerski derbi razpletel drugače, če bi na vrsto prišel krog ali dva prej. Vendar pa je usoda hotela, da so nadvse motivirani Mariborčani pričakali že okronane slovenske državne prvake, ki igrajo le še za prestiž. Ta pretekli konec tedna očitno ni bil dovoljšnja motivacija: vijoličasti so povozili ekipo svojega nekdanjega trenerja in zaostrili boj za drugo mesto. Anteja Šimundžo in druščino bo poleg tega veselilo spoznanje, da imajo dva kroga pred koncem vse v svojih rokah. V bržkone najbolj vročem derbiju letošnje sezone se bodo pomerili z Olimpijo, ki večnim tekmecem beži le še za točko. Kakšen bo položaj pod vrhom lestvice v soboto zvečer?

Martin Milec, branilec in kapetan NK Maribor: "Vemo, kako je z ranjenim levom in kdaj je najbolj nevaren. Pripraviti se moramo na vse scenarije, prepoznati zadeve na igrišču in odigrati čim boljše. Nedvomno pa je treba iti na igrišče s spoštovanjem, tekmeci imajo posameznike, ki so sposobni odločiti derbi. Moramo pa vedeti, kdo smo, kaj smo in kaj predstavljamo. Gremo v derbi s spoštovanjem, a glede na prikazano v zadnjem obdobju tudi z ustrezno mero samozavesti."

Kdo je vroč?

Nezaustavljivi mariborski napad je bil prevelik zalogaj tudi za novopečene prvake. V 12. minuti se je razveselil Sven Šoštarić Karič, nato pa se je na seznamu strelcev znašlo ime, ki smo ga spomladi tam že vajeni. S šolskim, a zato nič manj občudovanja vrednim zaključkom je gostujočega vratarja premagal Hilal Soudani, pod asistenco pa se je podpisal kdo drug kot Josip Iličić. Jojo je bil v vlogi podajalca tudi pri golu Barišiča, ki je zabil zadnji žebelj v knežjo krsto.

Ali ste vedeli?

Štajerce bo poleg razprodanega Ljudskega vrta veselilo tudi dejstvo, da Martin Milec v mestu ob Dravi ostaja do leta 2026. Kapetan vijoličastih se po poškodbi počasi, a zagotovo vrača v tekmovalni ritem. »Martin ceni vse zadeve in se zaveda, v kolikšni meri mu je klub stal ob strani v trenutkih, ki zanj niso bili najbolj prijetni. Pred seboj še ima nekaj let igranja, ima pa tudi pripadnost. Pozna Maribor do obisti, zraven je bil pri številnih velikih uspehih in je desna roka trenerja, ki lahko na ekipo ter fante, ki prihajajo, prenaša sporočilo, kaj Maribor je, kaj si želi in predvsem kje si vsi skupaj želimo biti,« je ob podaljšanju pogodbe povedal Marko Šuler.

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Olimpija je točke pustila še na drugem zaporednem derbiju. Najprej je v neposrednem obračunu za ubranitev naslova prvakov klonila v Celju, nato pa pretekli konec tedna ni znala odkleniti Murine obrambe. Ljubljansko-prekmurski derbi se je končal brez zadetkov in brez zmagovalca, s čimer pa so bili zagotovo bolj zadovoljni v soboškem taboru. Črno-beli so namreč že po nekaj minutah ostali brez izključenega Ivana Šarića. Kljub olajševalnim okoliščinam je ostalo pri začetnem izidu, ki je bil očitno kaplja čez rob: v ponedeljek je Zoran Zeljković zapustil zmajevo gnezdo, Olimpijo pa bo na morda najpomembnejši tekmi sezone vodil kar športni direktor Goran Boromisa.

Goran Boromisa, športni direktor NK Olimpija: "Gremo tekmo po tekmo, do konca sezone nas čakata še dve. Najprej Maribor, nato Bravo. Po pogovorih z vodstvom kluba in kapetanom ekipe smo prišli do zaključka, da moramo združiti svoje moči in tekmo dobro oddelati. Igralci se zavedajo, da bodo tokrat morali še kako opraviti svoj del, prevzeti odgovornost in Olimpijo prikazati v najboljši luči. Vemo, da glede na trenutno stanje v 1. SNL, lahko že drugo mesto prinese veliko več v Evropi. Motiv je zato vsekakor še večji. Menjava trenerja ponavadi prinese pozitiven šok, novo energijo. Kot sem že povedal igralcem, Olimpija mora biti dominantna. Igramo tehnično dovršen nogomet in premoremo dovolj kakovosti. To bomo jutri tudi dokazali. Maribor je po menjavi trenerja pokazal nekaj drugačnega, videti je bolje. Kot smo videli na zadnjem derbiju, smo prvi polčas igrali dobro. V tej smeri bomo šli tudi tokrat. To je naše vodilo. Ekipa je zdrava, Lasickas se vrača po odsluženi kazni, tako da bo jutri nared za igro. Fantje so motivirani, vedo, da morajo prevzeti odgovornost za pretekle tekme. V soboto bomo igrali na zmago."

Kdo je vroč?

Zdaj že nekdanji trener zmajev je svojim varovancem med polčasom namenil ostro besedo ali dve, zaradi česar so v nadaljevanje vendarle krenili nekoliko bolj živo. Najprej je Klemna Mihelaka s projektilom ogrel Agba, po uri igre pa je soboškega čuvaja mreže iz dobrega položaja nastreljal še Raul Florucz. Nekaj trenutkov zatem je Avstrijec zapravil še smrtno priložnost, a se bo v soboto kljub temu zagotovo znašel v udarni enajsterici Ljubljančanov.

Ali ste vedeli?

Kot zapisano, Zoran Zeljković ni več trener Olimpije. Ljubljančan je zeleno-bele v vseh tekmovanjih vodil na 30 tekmah, ob tem pa vpisal 16 zmag, 8 remijev in 6 porazov. V anale kluba izza Bežigrada se bo vpisal predvsem zaradi zgodovinskih zmag na mednarodnem prizorišču, do katerih je svojo četo popeljal proti Klaksviku in Slovanu iz Bratislave. Zeleno-beli tabor sta zapustila tudi dosedanji pomočnik Džengis Čavušević in trener vratarjev Benjamin Levak.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 12.05.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor do zmage na večnem derbiju
    Nogometaši Maribora so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo z 2:1 (1:0).

DELI NA